
Wat heeft een fles armagnac te maken met Frankrijk Binnendoor en dan in het bijzonder de fles in de afbeelding hierboven?
Dat verdient wat uitleg. Met kerst kreeg ik eens deze fles armagnac cadeau van onze zoon, de caviste uit Parijs. Het was mijn allereerste fles armagnac en dat was een verrassing voor mij. Ik was al liefhebber van een glas cognac op zijn tijd, maar armagnac had ik nog nooit geproefd. Na mijn eerste glas was ik verkocht. Armagnac is verfijnder dan cognac en smaakt zachter. Het proces om armagnac te maken is ook anders dan voor cognac. Het is simpel gezegd een brandewijn en een gestookte drank.
Het bijzondere is dat op een goede fles armagnac altijd de datum staat dat het distillaat in een houten vat is gegaan. Op deze fles was dat 1986. In het vat krijgt het witte distillaat na verloop van tijd ook de kleur. Op het etiket moet ook staan wanneer de drank vanuit het vat in de fles is gedaan. In dit geval was dat op 19 juni 2000. Vanaf dat moment ontwikkelt de armagnac niet meer verder.
De zomer erna was ik zo nieuwsgierig dat ik samen met Marian richting de Gers ging, want dat is de streek in Frankrijk waar deze drank wordt gemaakt. Ik had het het dorpje waar de fles vandaan kwam in mijn geheugen gegrift: Campagne-d'Armagnac

Op zoek naar Campagne-d'Armagnac
De Gers is trouwens een letterlijk en figuurlijk heerlijke streek in Zuidwest-Frankrijk, of zoals de Fransen het liefkozend Le Sud-Ouest noemen. Deze glooiende streek ten zuiden van de Lot loopt grofweg tussen de Atlantische Oceaan en de stad Albi bij de rivier de Tarn en van de Dordogne tot in de Pyreneeën.
Ik vond wel het dorp waar de fles vandaan kwam maar niet het domein waar de armagnac gemaakt was. Achteraf vond ik dat ook niet zo erg want tijdens de zoektocht reed ik over smalle wegen en door glooiende en prachtige landschappen waar het wel leek of bastide dorpjes door een reus over de heuvels waren gestrooid. Die dag werd ik om meerdere redenen verliefd op de Gers. De fraaie natuur, de rust, de prachtige dorpen en stadjes en het lekkere eten en drinken. Wij hebben het vaker over leven als een Bourgondiër, maar als je het over gastronomie hebt en dus lekker eten en drinken dan weten ze in de Gers hoe ze je moeten verwennen.
Kortom, dankzij de fles armagnac heb ik misschien wel meer dan 20 jaar geleden een streek leren kennen die tegenwoordig steeds popuairder wordt. Het is er drukker dan in de tijd dat ik er voor het eerst kwam, maar als je een fraai stukje Frankrijk wilt ontdekken dan is Le Sud-Ouest een echte aanrader. En dankzij de fles armagnac heb ik dus uiteindelijk ook besloten om mijn ervaringen in Zuidwest-Frankrijk in een nieuw boek te schrijven.
Ik wacht met spanning. De ervaringen met de Gers deel ik volmondig.
In de Armagnac-regio zegt men met trots: ‘Il n’y a qu’un bon cognac, c’est l’Armagnac!
🤣👏🤓
Bedankt voor de tip!
Ik gelijk op google maps om te kijken waar het is, want ik ben wel een in Albi geweest, maar volgens maps is het het gebied ten westen van Toulouse.
Nog nooit geweest, dus leuk om een keer vakantie te houden, daar.
Zou het zeker doen om er eens naar toe te gaan. In mijn eerste boek Ontdek het andere Frankrijk kun je er meer over lezen. En in de nieuwe Regiogids Zuidwest-Frankrijk, die in april 2023 verschijnt, staat er ook nog meer over beschreven. Dus als je nog inspiratie zoekt 🙂
Calvados, heerlijk die appeltjes cognac. Marc de …. (Vul op de puntjes in Bourgogne, Alsace, etc). Er is zoveel te ontdekken.