De Slechtvalken van Albi!

Hotel in Albi

Bijzondere ervaring in Albi bij de Tarn: slechtvalken!

Ik heb al eens vaker geschreven over mijn ervaringen in Albi, de mooie stad aan de Tarn.

In juni was ik er weer toen ik op weg was naar de Languedoc-Roussillon.

Net als voorgaande keren boekte ik voor een overnachting het Mercure Hotel Albi, dat op een toplocatie ligt met een fantastisch uitzicht op de Tarn, de oude stad èn de indrukwekkende Kathedraal St. Cécile.

Ik zou het bijna mijn ideale werkplek willen noemen 🙂

Deze keer bezocht ik Albi omdat ik samen met Marian alle tijd wilde nemen om de Kathedraal èn de oude stad te bekijken.

Rond 18:00 liepen wij terug richting het hotel toen wij bij het office du tourisme een straatje achter de Kathedraal in liepen. Je komt dan uit op een plein achter Sainte-Cécile waar je een mooi uitzicht op de rivier hebt.

Waarom staat iedereen omhoog te kijken?

Slechtvalken Albi

Op het pleintje stond nu een groep mensen rondom een paar verrekijkers richting de torens van de Kathedraal te kijken.  Het enige wat ik zag waren gierzwaluwen die boven het enorme gebouw hun capriolen maakten op jacht naar insecten.

Maar… dat is toch niet zo bijzonder? Waar keek men dan naar? Een man sprak ons aan en nodigde ons uit om ook door een verrekijker omhoog te kijken. “Il-y-a des Faucons Pélerins” zei hij en wenkte mij om te kijken.

Op dat moment wist ik nog niet wat voor vogels het precies waren maar een blik door de kijker deed wonderen. Hoog op één van de torens zag ik een roofvogel, het bleek een slechtvalk te zijn. Er zat een koppel en dit jaar (juni 2016) hadden ze 2 jongen.

Het Office Tourisme organiseert op de zaterdagmiddagen van 16:00 tot 19:00 op deze plek bijeenkomsten om alles over Les Faucons Pèlerins d’Albi te leren kennen. Ben je in Albi dan moet je er zeker eens naar toe gaan (overigens van half mei tot half juli).

Les Faucons Pélerins de la Cathédrale Sainte-Cécile d’Albi

De Slechtvalken van Albi

Nadat wij beiden uitgebreid door de kijkers naar de indrukwekkende vogels hadden gekeken raakte ik in gesprek met een jonge vrouw die gepassioneerd over de slechtvalken van Albi vertelde.

Terwijl de populatie slechtvalken in het gebied (maar ook elders in Frankrijk) door landbouwgif tot de jaren ’80 achteruit ging ontdekte men in de winter van 1988-1989 een koppel slechtvalken op de torens van de Kathedraal.

In 1989 besloot men toen hoog op één van de torens een nestkast te plaatsen voor de slechtvalken. De jaren erna kwamen de slechtvalken wel terug maar het duurde tot 1994 voor de eerste eieren werden gelegd. Helaas verliet het vrouwtje het nest omdat ze verstoord werd door onderhoudswerkzaamheden aan de toren.

Succesvoller waren de slechtvalken in 2001 toen 2 jongen werden grootgebracht.

Dat was bijzonder omdat deze vogels normaal alleen in rotsachtige streken nestelen en zeker niet in bewoond gebied. Mogelijk dat de vele duiven rond de Kathedraal de reden zijn geweest om toch deze plek uit te zoeken.

Zij vertelde mij, dat als wij even zouden wachten, getuige konden zijn van iets spectaculairs. De slechtvalken gaan namelijk tussen 17:00 en 20:00 uur op jacht en dan kun je ze in volle vlucht een duif zien vangen die ze daarna naar de jongen brengen.

Even later zie ik inderdaad één van de slechtvalken de toren verlaten en hoog de lucht in zweven om met hoge snelheid richting een vliegende duif te duiken… mis!  Dit tafereel herhaalde zich enkele keren en op een gegeven moment was het raak.

Het was met blote oog te zien en spectaculair om mee te maken! Overigens is maar 1 op de tien pogingen een treffer en dat komt omdat de duif ook een rappe vogel is die snel kan bewegen. Maar uiteindelijk zal de slechtvalk een prooi pakken dankzij de sublieme techniek en bijzonder scherpe ogen (bekijk het filmpje aan het eind van het blog).

Fraai uitzicht op de Tarn bij Albi

Uitzicht op de Tarn bij Albi

De plek achter de Kathedraal is een aanrader voor een fantastisch uitzicht op de rivier en de mooie bruggen over de Tarn.

Ik raakte echter verder in gesprek met de jonge vrouw die nog meer over de slechtvalken van Albi vertelde.

In Nederland kennen wij natuurlijk de mooie beelden van diverse vogelsoorten in nestkasten op de site van BeleefdeLente.nl en toen ik vertelde dat wij uit Nederland kwamen vertelde de vrouw dat zij de website kende.

Maar meteen begon zij mij uit te leggen dat in Albi een soortgelijk project in 2006 is gestart en op de torens camera’s zijn geplaatst die de slechtvalken nu 24 uur per dag volgen.

Op de website faucons-pelerins-mairie-albi.fr zijn de filmpjes te zien waaronder een bijzonder filmpje waarbij moeder slechtvalk een jong van een wisse dood redt toen het uit het nest dreigde te vallen en het met de snavel terug het nest in trok.

Ik heb samen met Marian met verbazing staan kijken naar het spectaculaire schouwspel achter de Kathedraal Sainte-Cécile.

Inmiddels zijn de slechtvalken van Albi nog beroemder geworden omdat in 2010 zelfs een complete film over hun bijzondere verhaal en de stad is gemaakt. Verder in dit blog vind je deze film en zie je de prachtige beelden van deze spectaculaire vogels. Het voeren van de jongen,

Terug naar hotel Mercure Albi

Hotel Mercure Albi

Later dan gepland wandelen wij langs de Tarn terug naar het hotel.

Ik heb iets met dit hotel. Normaal gesproken is een hotel voor mij een plek om één of meerdere nachten te slapen, maar Hotel Mercure Albi is anders. Het komt al door de prachtige ligging direct aan de rivier met een fantastisch uitzicht.

Het heeft een terras aan de rivier waar je bij mooi weer heerlijk kunt ontbijten of s’-avonds dineren.  Helaas waren de vooruitzichten voor het weer ‘s-avonds niet goed en stelde ik voor om in het restaurant van het hotel te eten. Ik regelde een tafel voor 2 bij het raam rond 20:00u en daar hebben wij die avond prima gegeten.

Ik vroeg aan de jongeman die ons bediende of het hotel in oude stijl gebouwd was of dat het een oud gebouw was. Het Mercure Hotel blijkt te zijn ondergebracht in een 18e eeuwse watermolen uit 1770.

Tot 1974 was de molen actief in gebruik als Vermicellerie waar meel werd gemalen om pasta’s van te maken.

Nu is La Vermicellerie het restaurant van het hotel dat niet alleen door gasten van het hotel word gewaardeerd maar ook door de lokale bewoners.

Ik kan alleen maar bevestigen dat je er prima kunt eten.

Mijn tips:

Dit is de film over de Slechtvalken van Albi

Wil je zien hoe een slechtvalk een duif in volle vlucht vangt? Bekijk dan deze YouTubefilm mer meer dan 450.000 hits: