Chablis, een van onze favoriete plekjes in Frankrijk

Chablis
Het wijndorp Chablis in het noorden van de Bourgogne is één van onze favoriete plekjes in Frankrijk.

Het dorp, de wijngaarden en de omgeving kennen wij op ons duimpje. Onze zoon heeft er ruim 10 jaar gewoond en gewerkt maar ook nu komen wij er nog regelmatig. Het dorp zelf is niet zo bijzonder, de naam van de wijn maakt het bijzonder en natuurlijk de talloze wijndomeinen. De wijngaarden die rondom het dorp liggen nodigen uit tot een mooie wandeling en het hoog boven het dorp gelegen bos biedt een prachtig uitzicht over de omgeving.

Zelfs in de winter is het er mooi. In de wijngaarden wordt dan gewerkt en worden de ranken teruggesnoeid. Handwerk dat door veel mensen wordt verricht. Vaak zijn dit zogenaamde tacherons. Mensen die voor een wijndomein een deel van een wijngaard bijhouden en onderhouden. Dit zijn kleine zelfstandige ondernemers waar man en vrouw vaak samen in de wijngaard werken.

Het snoeien is vakwerk want hoe beter de snoei hoe beter de opbrengst van de druiven en dus de wijn. Het snoeiafval wordt in Chablis vaak verbrand. Hiervoor gebruikt men oude (halve) olievaten die zijn omgetoverd tot een soort kruiwagen.

In Chablis werd op 5 en 6 februari 2011 het Saint Vincent Tournante gehouden. Dit sfeervolle wijnfeest wordt elk jaar in een ander wijndorp van de appelation Chablis gehouden. Het hele dorp wordt dan versierd met bloemen van papier. Niet van echt te onderscheiden. Hoogtepunt is de opening na de heilige mis waarbij iedereen een wijnglas koopt en dit overal gratis kan laten vullen bij alle domeinen in het dorp.

Door iedereen in het dorp wordt maanden van te voren al gewerkt om alles op en top te versieren. De straten en huizen worden voorzien van een bloemenzee (van papier) en er worden prachtige kunstwerken gemaakt.

De sfeer in de straten is heel gezellig vooral wat later op de dag als iedereen al een slokje wijn gehad heeft :-).

Tip: meer info over Chablis of de Bourgogne
Lees ook eens het artikel over Jambon aux Chablis