Langs het Canal du Midi fietsen naar Carcassonne

Fietsen langs het Canal du Midi

Op de fiets van Trèbes naar Carcassonne

Hier lees je mijn ervaringen langs het Canal du Midi tijdens een fietstocht van Trèbes naar Carcassonne

Tijdens een week in een vakantiehuis bij het Canal du Midi maakte ik dagelijks een fietstocht langs dit bijzondere kanaal in Zuid-Frankrijk. Elke dag reed ik met de auto ergens naar toe om vervolgens een stuk langs het kanaal te fietsen. Trèbes ligt aan de drukke D610 en in het centrum van het dorp kruist een brug het Canal du Midi.

Een goede parkeerplaats vind je als je direct over de brug naar het Office du Tourisme van Trèbes gaat dat langs het kanaal ligt. Daar is een ruime parkeerplaats. Ik zette de auto echter iets verder langs het kanaal in de schaduw van de platanen. Even later kon de fietstocht naar Carcassonne beginnen en reed ik samen met Marian richting Carcassonne.

Je kunt lang het Canal du Midi tot in het hart van Carcassonne fietsen waar een kleine haven is. Het haventje ligt vlakbij het station en het winkelhart van de stad. De oude middeleeuwse vesting ligt dan op loop- of fietsafstand. Een mooi doel dus voor een fietstocht.

Carcassonne èn het Canal du Midi behoren beiden tot het werelderfgoed van UNESCO.

Pont Aqueduc de L’Orbiel bij Trèbes

In de haven van Trèbes valt altijd wel wat te beleven. Leuk om te zien!

De fietstocht naar Carcassonne begint aan de andere kant van de brug in Trèbes en daarvoor moet je de drukke weg oversteken. Fietsend oversteken leek mij niet zo verstandig en besloot dan ook om even met de fiets in de hand via het zebrapad naar de overkant van de straat te gaan.

Iets verder kun je dan aan de andere kant van de brug langs het kanaal weer veilig fietsen. Na een kleine 500 meter bereik je de Pont Aqueduc de L’Orbiel.

Het blijft altijd weer een vreemde gewaarwording als je fietsend langs het kanaal een rivier oversteekt. Hier gaat het Canal du Midi namelijk via een aquaduct over het riviertje L’Orbiel. Midden op de brug stopte ik even en keek over de rand naar het riviertje.

In mijn ooghoek zag ik iets razendsnel bewegen. Ik zag een otter en in een reflex pakte ik mijn camera en probeerde het dier te fotograferen. Ik had nog nooit een otter in het wild gezien en hier zag ik het op nog geen 10 meter onder me! Doodstil bleef ik samen met Marian staan tot het diertje na een paar minuten wegschoot. De razendsnelle bewegingen maakte het moeilijk om de otter goed vast te leggen.

Maar voor mij is dit een letterlijk en figuurlijk bewogen foto 🙂

Otter in het Canal du Midi

 Relaxed fietsen in de schaduw van eeuwenoude platanen

Het pad langs het Canal du Midi richting Carcassonne is best goed. Ik heb wel eens op smallere stroken langs het kanaal gereden waar net plaats was voor één fiets. Na ongeveer 4,5 kilometer passeer je op dit traject de eerste sluis.

De smalle strook land tussen het Canal du Midi en de rivier de Aude is hier net breed genoeg voor een fietspad, een smalle weg èn het sluiswachtershuisje. Ik vind het altijd weer een belevenis om bij een sluis in het Canal du Midi te kijken naar het schutten van de boten.

Er varen veel mensen met een huurboot die niet zo veel ervaring hebben en dat levert regelmatig komische taferelen op tot zelfs ruzies aan boord (lees ook dit blog over schutteren en schutten).

Vlak voor deze sluis ligt trouwens een prachtige woonboot met een grote zonneluifel.

Deze boot is ingericht als een comfortabele gîte en heeft een vaste ligplaats. Uit nieuwsgierigheid ben ik er even naar toe geweest en er zat een Nederlands echtpaar op. Zij waren heel enthousiast over deze bijzondere plek die zij via Belvilla hadden gehuurd. Het is inderdaad apart om op deze manier je fietsvakantie langs het Canal du Midi te ervaren.

Lijkt het je wat? Je vindt meer info op de site van Belvilla. Je ligt op een mooie plek en dichter bij het kanaal kun je niet zitten 🙂

Huur een gîte bij het Canal du Midi

Bij Belvilla kun je deze bijzondere accommodatie huren.

 Via het jaagpad naar Carcassonne

Het is echt een belevenis om langs het Canal du Midi te fietsen. Schippers zwaaien naar je, je komt af en toe een wandelaar tegen en natuurlijk fietsers. Ik maakte de tocht langs het Canal du Midi in juni en toen was het nog lekker rustig.

Na de ontmoeting met de Nederlanders op de woonboot fietste ik verder richting de Écluse de L’Évêque. Vanaf hier wordt het jaagpad langs het kanaal onverhard maar fietsen ging er probleemloos. Bij deze sluis komt ook de wandelroute GR 39 op het jaagpad en kom je wat vaker wandelaars tegen die richting Carcassonne gaan.

Op een gegeven moment kom je bij een bijzondere constructie van het Canal du Midi.

Het Canal du Midi moet er de rivier Le Fresquel op een behoorlijke hoogte kruisen. Daarvoor is eerst een sluis aangelegd, vervolgens een groot bassin, dan een dubbele sluis en tenslotte de Pont-Canal de Fresquel (aquaduct) die met drie grote bogen over de rivier heen gaat.

Indrukwekkend om te zien en zeker als je je bedenkt dat het Canal du Midi van 1667 tot 1681 werd aangelegd.

Het blijft vreemd dat je langs het kanaal fietst èn hoog boven de rivier. Richting Trébes is er aan de zijkant van de brug een trap. Je moet er echt even naar beneden want dan zie je op het niveau van de rivier pas echt hoe indrukwekkend het is.

Het fietspad wordt vanaf hier weer breder en een echt fietspad. Even later kun je links de middeleeuwse vesting van Carcassonne zien. Na een kilometer of 2 kom je onder een spoorviaduct door en rij je Carcassonne binnen. Er volgt nog 1 sluis en dan ben je in het haventje.

Zoek ergens een mooi plekje op een bank en geniet van het uitzicht of fiets naar het centrum en ga op zoek naar het Middeleeuwse Carcassonne.

Deze fietstocht is niet zo lang. Vanaf Trèbes naar Carcassonne is het ongeveer 12 kilometer, niet moeilijk maar wel heel mooi. In de zomermaanden juli en augustus kan het wel erg warm zijn. De bomen langs het kanaal zorgen dan voor lekkere schaduw.

Meer informatie over het Canal du Midi:

Luister naar deze unieke podcasts over het Canal du Midi

Op de kaart hieronder zie je de route die ik op de fiets aflegde tussen Trèbes en Carcassonne.