De Cantal in de Auvergne, een aanrader!

cantal in de Auvergne

Cantal, het groene hart in de Auvergne

In dit blog neem ik je mee naar een bijzonder plekje in de Cantal, het groene hart van de Auvergne

De eerste keer dat ik kennismaakte met de Auvergne was vele jaren geleden toen ik met de auto Binnendoor  richting het zuiden reed. Een autorit die ik daarna nog vele malen maakten, al was het alleen maar om te genieten van het prachtige landschap.

Delen van deze route staan ook op Frankrijk Binnendoor Online Premium en dan met name in de reis van 26 dagen Frankrijk Binnendoor is deze tocht beschreven. Sla het er maar eens op na.

Tijdens een van mijn reizen door de Cantal kreeg ik een tip van een Fransman om te gaan wandelen aan de voet van de Puy Mary en om precies te zijn in de Vallée du Mars.

Een prachtige vallei die zo van de Puy Mary lijkt af te rollen naar het dorpje Le Falgoux.

Wandelen in de Cantal aan de voet van de Puy Mary

Wandelen bij de Puy Mary

De Puy Mary is een oude uitgewerkte vulkaan in de Cantal die typerend voor de Auvergne zijn.

Vanaf deze berg van 1748 meter heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. De berg is bereikbaar via de hoogste pas van de Auvergne de Pas de Peyrol.

Vanaf de pas kun je de Puy Mary via een steile klim over een pad met een trap beklimmen.

Een pittige klus maar daar krijg je wel wat voor terug. Overigens kan het hier heel druk zijn want deze Grande Site de France (sinds 2004) is zeer gewild bij dagjesmensen. Een paar kilometer verderop daalt echter de rust weer over het landschap.

La Vallée du Mars de Auvergne op zijn groenst?

Genieten in de natuur van de Cantal

Het dorpje Le Falgoux is een klein dorp waar vroeger vooral houthakkers woonden.

Zij gingen hun geluk beproeven in Parijs en verdienden er behoorlijk wat geld. Daarmee bouwden ze ruime huizen in de door hen zo geliefde Vallée du Mars, want die bleef hen toch trekken. Richting de Puy Mary ontplooit zich een bos van ca 730 ha en is daarmee het grootste bos van het departement Cantal.

Dit bos ligt in de Cirque de Falgoux tegen de hellingen van de Puy Mary.

Op een hoogte van ca 930 meter leven ongeveer 200 inwoners in het dorp. Er zijn 2 restaurants en een hotel en de  slager heeft het lekkerste verse vlees van het dorp en omgeving.

Er lopen diverse bewegwijzerde wandelpaden en die variëren van makkelijk tot behoorlijk zwaar. In de winter is het een goed gebied om te langlaufen.

Je kunt prachtige wandelingen in de vallei maken, maar ook pittige wandelingen die tegen de op het zuiden gerichte berghellingen opgaan. Na een flinke inspanning via het wandelpad van de GR 400 moet je niet vreemd opkijken als je in het bos wild tegenkomt of zelfs hoog op de bergkammen gemzen. Ze zitten er echt!

Uren wandelen zonder iemand tegen te komen.

Wandelen in de Cantal

Om in één dag de vallei goed te leren kennen is er een schitterende rondwandeling van maar liefst zeven en een half uur. De bewegwijzering is over het algemeen goed maar in het voorseizoen kan er nog wel eens een paaltje door de winterse omstandigheden ontbreken.

Ik heb er uren gewandeld zonder iemand tegen te komen! Het weer kan hier overigens wel eens tegenvallen dus daar moet je je niet door uit het veld laten staan. Ik kwam er ooit eens in juni in de mist aan en hoe hoger ik kwam hoe kouder het werd. De temperatuur in de auto daalde zelfs bijna naar nu graden!

De dagen erna was het volop zon en de temperatuur varieerde van 14 tot 24 graden.

De omgeving is niet voor niets zo groen, er is veel vocht in de natuur aanwezig houdt daar dus rekening mee als je gaat wandelen, want het weer kan hier heel snel omslaan. Ik heb het meegemaakt dat ik vanaf de Pas de Peyroles  wilden gaan wandelen over de bergkammen bij de Puy Mary.

Ik vertrok midden op de dag met stralende zon. Een half uur later was er alleen nog mist en een miezerige regen. Houdt er dus rekening mee om altijd warme èn regenkleding bij je te hebben, net als voldoende drinken.  Goede schoenen die waterdicht zijn is ook geen luxe 🙂

Een paar handige tips: