Chiffre Willem Alexander en Marie Antoinette

Monogram Marie Antoinette

Plagiaat of gewoon goed gepikt?

Een paar weken geleden schreef ik een blog over mijn onverwachte bezoek aan het Château de Fontainebleau. Je kunt er in lezen dat één van de bewoners Marie Antoinette is geweest.

Hofteken Willem AlexanderIk moest daar gisteren direct aan denken toen ik een stukje in de Telegraaf las over het nieuwe chiffre van de hofhouding van Koning Willem Alexander.

Dit zogenaamde chiffre wordt vanaf nu gedragen  als een speldje op de kleding van de hofhouding waardoor zij bij officiële gelegenheden direct herkenbaar zijn.

Koningin Beatrix gebruikte alleen de letter B en haar moeder Juliana alleen de letter J

W.A … Willem Alexander

Monogram Willem AlexanderHet chiffre van Willem Alexander is gebaseerd op het monogram W.A in een moderne layout zoals die ook op 30 april 2013 is gebruikt tijdens de inhuldiging in Amsterdam. De hele stad was toen versierd met vlaggen en banieren met het nieuw ontworpen logo.

De meningen waren er verdeeld over en er werd zelfs gesproken over plagiaat.

Alledaagse Waanzin SticksHet bleek dat het gebruikte logo wel heel erg overeenkwam met het logo dat de rapper Sticks op zijn album Alledaagse Waanzin gebruikte.

Er werden in diverse kranten stukken over geschreven maar het reclamebureau dat het ontwerp maakte beschouwde het als puur toeval.

Je kunt er meer over lezen in dit artikel.

Toch een logo met een Frans tintje 🙂

Monogram Marie Antoinette

Toen ik het stukje in de krant las met een foto erbij van het nieuwe chiffre zag ik direct het logo voor mij dat ik een paar weken geleden fotografeerde.

Ik liep met Marian aan de achterzijde van Fontainebleau. Zij wees mij toen op een gebeeldhouwde kroon en 2 letters er onder. Toen ik een paar stappen achteruit deed zag ik heel duidelijk de letters M en A die op een artistieke wijze onder het kroontje stonden. 

Marie Antoinette was als vrouw van koning Lodewijk XV bewoonster van het kasteel en liet een aantal verbouwingen doorvoeren waaronder de poort aan de acherzijde waar dus al ruim 225 jaar haar monogram op prijkt.

Kijk en vergelijkAls je vervolgens de poten van de M wegdenkt dan is het net alsof je naar het nieuwe monogram van Koning Willem Alexander kijkt. Om dit te verduidelijken heb ik de foto uitvergroot en uitgesneden zonder de “poten”.

De gelijkenis is wonderbaarlijk!

Ik denk dat bij het ontwerp van het monogram voor onze Koning Willem Alexander niet de platenhoes van Sticks gebruikt is maar dat men zich uiteraard heeft laten inspireren door het koninklijke monogram van Marie-Antoinette 🙂