De Bastille in Parijs – quatorze julliet

14 juli een gedenkwaardige dag op de Bastille

Bastille Parijs

Bastille, een bijzondere plek in Parijs

Ik kom al vele jaren in Parijs en soms ontdek ik nog steeds iets bijzonders zoals recent in het plaveisel van de Place de la Bastille.

Nieuwsgierig geworden ging ik op onderzoek uit en op 14 juli,  leek het mij wel leuk om er een blog over te schrijven 🙂

Als je op de foto kijkt dan zie je niet direct dat het een bijzonder plekje in Parijs is. Ik maakte de foto op de Place de la Bastille aan de kant van de Rue Saint Antoine in Parijs en had het geluk dat er even geen auto’s, motoren, scooters en fietsen langskwamen.

Een stukje geschiedenis over de Bastille

Boven in de foto zie je dat het plaveisel anders is dan de normale bestrating.

Er loopt een halve cirkel door het beeld. Dit kun je op meerdere plekken op het plein zien en het zijn de contouren van De Bastille Saint-Antoine, beter bekend als La Bastille. De burcht annex gevangenis was echter oorspronkelijk gebouwd als veilige haven voor koning Karel V die in 1370 de bouw liet starten. 13 jaar later was het kasteel klaar maar onder het bewind van zijn opvolger koning Karel VI.

Op de plek naar de huidige Rue Faubourg-Saint-Antoine heeft ook ooit een triomfboog gestaan waar Lodewijk XIV triomfantelijk onderdoor trok toen hij tot koning was gekroond en later nog eens toen hij trouwde. De Rue Faubourg-Saint-Antoine is trouwens een oorspronkelijke verbinding over een oude Romeinse weg die in de 11e eeuw langs de Abbye Saint-Antoine-des-Champs liep. Nu ligt op deze plek het l’Hôpital Saint-Antoine (ziekenhuis).

Door toedoen van Kardinaal Richelieu veranderde de Bastille van kasteel tot gevangenis. Er verbleven bekende gevangen zoals bijvoorbeeld Voltaire.

Maar toen op 14-7-1789 het volk de Bastille bestormde om het laatste bolwerk van de koning te plunderen en buskruit buit te maken werden er slechts 7 gevangen aangetroffen die bevrijd werden. Vanaf dat moment is de bestorming van de Bastille symbool geworden voor de Franse revolutie.

Overigens wordt quatorze julliet als nationale feestdag pas vanaf 1880 officieel gevierd. Dat gaat gepaard met feesten en vuurwerk in het hele land en op de Champs Elysée wordt een grote militaire parade gehouden.

Is er nog meer te zien van de Bastille?

Naast de contouren in het plaveisel kun je op 2 plaatsen in Parijs nog de resten zien van de oude Bastille.

Bij de bouw van het metrostation Bastille werden in 1899 de funderingen van één van de torens gevonden. Deze zijn verplaatst naar het Square Henri-Galli bij de Boulevard Henri IV en kun je daar nog steeds zien. Ook kun je in het metrostation Bastille op het perron van lijn 5 de resten nog zien.

Dus als je in de buurt bent 🙂

Tips in de omgeving van de Bastille

De omgeving van de Bastille ken ik op mijn duimpje omdat mijn zoon er in de buurt woont.

Het is een heerlijk gebied waar je zodra je een zijstraat induikt de hektiek van de Place de la Bastille direct kwijt bent. Als je Parijs wilt otdekken dan is de Place de la Bastille een prima vertrekpunt want met de metro lijn 1, 5 en 8 zit je in een mum van tijd bij de belangrijkste bezienswaardigheden van Parijs.

Het is dus geen slecht idee om in deze buurt een hotel te boeken.  ‘s-Avonds vind je er talloze goede restaurants en je zit op loopafstand van Le Marais waar het niet alleen oergezellig is maar waar je ook leuke winkels en goede eetgelegenheden vindt.  Rond de Bastille is ook een uitgaangsgebied dus ‘s-avonds hoef je je hier niet te vervelen.

Op zondag is er een grote markt op de Place de la Bastille en dagelijks is er een markt op de Place d’Aligre.

Overigens moet je absoluut op zondagmorgen  eens langs het Canal St. Martin wandelen.  Wil je nog meer tips? Ik heb er diverse blogs over geschreven zoals: lente in Parijs met tips die je het hele jaar kunt volgen. Of maak eens een prachtige wandeling van de Bastille tot aan de Eiffeltoren en natuurlijk loop je ook even naar Gare de Lyon om een bijzondere rit te maken zonder bestuurder in Metro Lijn 14.

Wil je nog meer tips over Parijs? Download dan nu mijn ebook over Parijs 

Tip: wandel van Bastille naar de Eiffeltoren

Bekijk de onderstaande video voor een fraaie wandeling van de Bastille langse de Seine naar de Eiffeltoren.

Wil jij de beschrijving van deze wandeling? Wordt gratis lid van Frankrijk Binnendoor en je kunt het ebook met de wandeling direct downloaden.