Ik was ruim een week in Parijs toen door een staking in Frankrijk de metro in Parijs niet reed. Is dat een ramp? Of misschien juist een zegen? In deze podcast en het blog ontdek je er meer over.
In deze podcast kun je mijn tips horen over Parijs en wat ik deed tijdens 8 dagen zonder metro omdat er stakingen waren in Frankrijk. Boven de grond is er veel leuks en lekkers te ontdekken als je wandelt.
Ik was in Parijs tijdens een staking in Frankrijk
Toen ik dit aan het schrijven was zat ik in Parijs en hadden de Franse vakbonden weer eens een staking uitgeschreven. Ook dat is Frankrijk. Ik zal mij niet in de politieke situatie mengen. Deze keer ging het over de pensioenleeftijd die in Frankrijk vele jaren lager ligt dan in Nederland. Als ik hier in Parijs vertel dat het pensioen in Nederland pas rond de 67 -jarige leeftijd ingaat, dan kijken ze mij ongelovig aan. "Meen je dat?" "Ja! zo is dat". De reactie is dan een verbaasde "Oh... maar hier kunnen sommige ambtenaren al met pensioen vanaf hun 52e en wist je dat militairen al met 45 kunnen stoppen met werken?" Ai! Dan komt het hard aan als je straks met pensioen gaat als je 62 bent. Nog altijd vele jaren eerder dan in Nederland. Franse vakbonden hebben echter een pittig middel dat maar al te graag van stal wordt gehaald. Staken! En net in de periode dat ik in Parijs was werd er onverwacht gestaakt.
Het openbaar vervoer lag plat, en de Thalys (nu de Eurostar) reed bijna niet. De Thalys die mij terug moest brengen naar Luik reed in geen geval. Wordt het een dag later? Mijn appartement moest ik in elk geval op de dag van vertrek uit. Werd het een nachtje onder een brug, slapen op Gare du Nord ? Of wist ik nog ergens een hotelkamer te regelen? Dat brengt natuurlijk weer extra kosten met zich mee. Gelukkig kwam het zo ver niet omdat een vriendelijke medewerkers van NS-International mijn Thalys naar een latere trein met extra overstap kon omboeken.
Om dit hele artikel te lezen zul je tussen de 15 en 20 minuten nodig hebben. Je kunt natuurlijk ook lekker terwijl je iets anders aan het doen bent naar de podcast luisteren. Met het onderstaande overzicht van de inhoud kun je ook snel een onderwerp kiezen dat je aanspreekt
Staking, wat doe je in Parijs als het openbaar vervoer plat ligt?
Toch vermaakte ik mij prima in Parijs. Al reden er alleen maar metro's zonder machinist zoals de lijn 1 en lijn 14. Ik ben 8 dagen in Parijs geweest en heb te voet ongeveer 2x de marathon afgelegd. Elke dag flink wandelen door de stad is trouwens heel leuk en je ziet veel meer. Maar het had ook een keerzijde want de plannen die ik voor deze trip had heb ik moeten laten varen. Daarvoor was vervoer met de metro een must om snel van de ene naar de andere kant van de stad te kunnen gaan.
Nu werd het slim gebruik maken van metro op lijn 1 en lijn 14. Wel buiten de spits want dan stonden de wanden van de metro's bijna bol. Toch vermaakte ik mij prima. En wat je allemaal in Parijs kunt beleven, zien, doen, proeven en nog veel meer als het openbaar vervoer het laat afweten lees je hierna. En als na een dag sjokken door Parijs mijn maag begon te knorren wist ik altijd wel een "lekkere plek" die niet bij de drukke toeristische bezienswaardigheden ligt. Ik kies er namelijk liever voor om nog tien minuutjes te lopen. Dat is ongeveer een kilometer, hoewel ik 1000 meter minder ver vind klinken.
Hier na lees je mijn ervariigen dankzij de stakende Parijzenaars.
Een authentiek café annex restaurant uit 1902
Het mooie van Parijs vind ik altijd de cafés en brasseriën die je op iedere hoek van een straat vindt. Sommige kruispunten hebben er zelfs vier, op elke hoek één. Dan wordt kiezen dus lastig. Gelukkig heb ik mijn pareltjes al lang ontdekt tijdens mijn talloze wandelingen door Parijs. Zoals bijvoorbeeld Bistro du Peintre aan de Avenue Ledru Rollin waar het eten niet duur is. De wijn is voor Parijse begrippen redelijk qua prijs. Maar er zijn ook veel wijnen per glas die in prijs variëren van circa € 4 tot € 15 euro per glas. Bij bistro du Peintre kun je wel heel veel wijnen per glas krijgen. De meesten ook in een pot van 46 cl en natuurlijk per fles.
Deze bijzondere zaak ligt op loopafstand van de Bastille. Je kunt eten op de begane grond maar als je met een groep bent hebben ze ook een gezellige eetzaal op de eerste verdieping. De inrichting is authentiek en stamt uit 1902. Als je er bent let dan vooral op de bar want die staat er ook al ruim 117 jaar. Het blad is ooit vervangen maar in de originele stijl gerenoveerd en als je er toch bent vergeet dan ook niet om de vloer te bewonderen.
Als ik in het 11e arrondissement ben kan ik er niet langs. Een magneet trekt mij er naar binnen. Er staat ook al jaren een bijzonder voorgerecht op de kaart: Os à moelle, pain grillé et sel de guérande. Je ziet het heel vaak voorbij komen. Het is een bot waaruit je het beenmerg lepelt en dat je op een stukje geroosterd brood doet met een paar korrels zout uit Guérande. Super lekker maar... machtig. Probeer het maar eens als je er bent.
De boeken van Frankrijk Binnendoor, leuk voor jezelf of als cadeau!
Mooiste uitzicht op de Sacré-Coeur van Parijs
Deze foto van de Sacré-Coeur in het avondzonnetje maakte ik op een bijzondere plek. Er zijn maar weinig plaatsen in Parijs waar je uitzicht op de basilique du Sacré-Cœur zo mooi is als op de plek waar ik deze foto maakte. Je hebt er trouwens ook een fraai uitzicht op de rest van Parijs.
Deze winter kun je er zelfs schaatsen op een ijsbaan met topuitzicht. Wil je weten waar? Ga naar Boulevard Haussmann nummer 40. Dat is het luxe warenhuis van Galeries Lafayette.
Neem de roltrap naar de bovenste verdieping et voilá. Ga aan het eind van de middag. Zeker als het zonnig weer is kun je dan genieten van het licht dat de Sacré-Coeur net iets extra's geeft.
En als je in de kerstperiode bij Galeries Lafayette bent is het natuurlijk een verplicht nummer om de bijzondere kerstboom te bekijken die elk jaar weer anders en vooral indrukwekkend is. Ga eerst op de begane grond kijken en vervolgens steeds een verdieping hoger. Zoek het punt waar je het mooiste uitzicht hebt en geniet even van de luxe en de sfeer in dit bijzondere warenhuis.
Trouwens als je toch op de Boulevard Haussmann bent trek er dan ruim de tijd voor uit want iets verderop vind je ook het fraaie warenhuis van Au Printemps Paris. In de kerstperiode zijn de etalages van deze warenhuizen een bezienswaardigheid en in januari en juli is het er een drukte van belang tijdens de winter- en zomeruitverkoop.
De Notre Dame de Paris is er nog steeds!
Na de indrukwekkende brand in de Notre Dame de Paris worden er op Social Media nog steeds veel foto's gedeeld van hoe het voor de brand was. Prima natuurlijk om die mooie herinnering te bewaren maar ik denk dat het ook goed is om te laten zien hoe de beroemde dame er nu bij staat.
De omgeving is ruim afgezet. Ook het plein voor de kathedraal, althans in december 2019. Gelet op de werkzaamheden zal dat ook nog wel even zo blijven. Maar vanaf de overkant van de Seine heb je een mooi zicht op de beroemde kathedraal.
De twee torens zijn dankzij de heldhaftige brandweer behouden en staan nog steeds als een landmark aan de Seine. Als je ongeveer ter hoogte van de twee torens aan de overkant van de rivier staat heb je een mooi uitzicht op de Notre Dame. Op de website van de Notre Dame de Paris kun je meer te weten komen over de historie, de brand en wat er de komende jaren gaat gebeuren.
Wat je dan ook even moet doen is de straat oversteken want dan zie je het square Viviani met een klein parkje waar de oudste boom van Parijs staat. Deze boom werd in 1601 geplant. Als je overigens dit parkje aan de rechterzijde verlaat zie je een bijzondere kerkje en dat is Église Saint-Julien-le-Pauvre. De kerk heeft een rijke historie die tot de 6e eeuw teruggaat. Als de deur open is moet je er even binnen gaan kijken want het is een Grieks-katholieke kerk en dat is net even anders dan de meeste kerken in Parijs. In de smalle straatjes er achter is het altijd sfeervol en loop je zo het Quartier-Latin in.
Trouwens vlakbij het parkje ligt ook de beroemde, en romantische, boekhandel Shakespeare & Company die sinds 1919 die vooral bekend werd dankzij schrijvers als Ernest Heming en F.Scott Fitzgerald. Een kijkje waard!
Een oud station
De foto van Le Gare de Reuilly maakte ik tijdens een wandeling op een druilerige middag in Parijs. Als ik langer dan een paar nachten in de stad ben huur ik meestal een appartement in het 11e arrondissement. Dat is veel goedkoper dan menigeen denkt en een betere keus dan een hotel. De prijs per nacht zal niet veel verschillen met een hotel maar je hebt veel meer privacy, kunt zelf je ontbijt halen en eten koken. Daarmee bespaar je veel geld en het is ook nog eens veel comfortabeler dan een meestal te warme hotelkamer. Uitgebreide tips hierover vind je in dit artikel.
Terwijl ze op de Place de la République aan het protesteren waren en de meeste metros niet reden liep ik de andere kant op. Via wat omzwervingen kwam ik weer eens uit in de buurt van de Promenade Plantée bij de Avenue Daumesnil. Daar liep vroeger een spoorbaan waar je nu vanaf de Bastille tot het Bois de Vincennes kunt wandelen. Het is echt leuk om eens te doen als je in Parijs bent en zeker in de periode maart tot eind september als er veel in bloei staat.
Wat ik nog niet eerder gezien had tijdens mijn talloze wandelingen in Parijs was het oude stationnetje vlakbij le jardin de Reuilly. Het is Le Gare de Reuilly dat van 1859 tot 1985 het station was van de lijn Bastille naar Markes-en-Brie. Een pareltje in een mooi opgeknapte buurt waar je het toeristische Parijs niet zult tegen komen. Leuk dus om te slenteren door de straten en ergens wat te drinken of te eten tussen locals.
Een leuke uitgaansstraat in Parijs: Rue de Lappe
Vlakbij de Bastille en tussen de rue de la Roquet en de rue de Charonne vind je één van bekendste straten van Parijs waar het nachtleven tot ver in de ochtend doorgaat. Rue de Lappe staat bekend om de talloze bars en restaurants. Het is een smalle lange straat, kaarsrecht met aan weerszijden de ene na de andere horeca gelegenheid. Maar er zit ook een makelaar en een enkele verdwaalde boetiek of een winkel van een oude ambachtsman.
Maar eten, drinken, muziek en plezier maken voeren de boventoon. Meestal komt de straat aan het eind van de middag en het begin van de avond tot leven. Kom je eerder, dan is het er praktisch uitgestorven.
Volgens officiële stukken bestond de straat al in 1652 want toen bemoeide een pater, Gaillard, zich met de opvoeding van arme kinderen. Maar in de 19e eeuw veranderde de straat snel en verschenen er vooral bedrijfjes die in ijzerwaren handelden en bijvoorbeeld de mooie bladen van oude brasseriën en café's maakten. Wellicht was dat ook de aanzet voor de eerste café's waarna de straat een beruchte naam kreeg.
In de jaren dertig van de vorige eeuw verschenen er steeds meer danszalen en cabarets. De legendarische Le Balajo is er nog steeds (zie foto). Hier kwamen beroemdheden op zoals Maurice Chevalier, Sophia Loren, Gregory Peck. Edith Piaf vierde er haar huwelijk met Jacques Pils en het gerucht gaat dat ook Brigitte Bardot er is geweest maar incognito. Nu is Le Balajo een druk bezochte discotheek die elke dag open is.
Dus als je in de rue de Lappe loopt zijn heel wat beroemde persoonlijkheden je ooit voorgegaan.
Een knuffel en kussen van de restauranthouder
Een traditioneel Frans gerecht is de onvervalste confit de canard à l’orange. Het is een lekkere eendenbout met aardappeltjes met een sinaasappelsaus. Samen met een glas rode Chinon een prima combinatie. Als plat du jour vaak voor een prikkie op de kaart.
Zoals bijvoorbeeld 12 euro bij het superleuke restaurant/brasserie La Comète aan de Rue de la Roquette, niet ver van Cimetière Père Lachaise in Parijs. Ik kende dit restaurant nog niet maar het is absoluut de moeite waard. Je zult er niet veel toeristen treffen tenzij ze het plekje ook ontdekt hebben. Het is een no-nonsense zaak waar je voor een redelijke prijs goed kunt eten. Er staan diverse goede wijnen op de kaart waarvan veel per glas of per karaf in een kwart, halve of hele liter. Prijzen van een glas variëren vanaf 4,5 euro. Het is dus geen wonder dat je hier gezellig tussen de mensen zit die er overdag in de buurt werken. 's-Avonds en in het weekend zitten er voraal locals.
La Comète, lekker en leuk eten en drinken
La Comète is een oude bistro die in de jaren zestig is ontstaan. Er wordt met verse traditionele producten gewerkt, bereid door chef-kok Patrick Poggionovo. Hij deed ervaring op bij de grootste restaurants in Parijs en als je de kans hebt moet je proberen een tafeltje achterin te bemachtigen. Je kunt daar door een klein luik de supersmalle keuken in kijken. De zaak werd door de Parijse designer Pauline Androlus ingericht in een stijl die basic en vintage is maar met oog voor detail. Een prima plek om aangenaam te lunchen.
Toen ik er voor het eerst kwam was dat samen met mijn zoon en zijn vriendin die in Parijs wonen. Zij werden na binnenkomst meteen door de eigenaar welkom geheten en omdat zij elkaar kenden volgde er een omhelzing met de, onvermijdelijke, twee Parijse kussen (bisous). Marian en ik werden voorgesteld en direct werd Marian ook omhelsd en gekust. Ik dacht er gewoon op de Nederlands manier met een hand vanaf te komen maar voor ik er erg in had werd ik ook omhelsd en gekust. Een warm welkom in een bijzonder leuke bistro, restaurant, brasserie met een gevarieerde kaart en regelmatig wisselende gerechten. Dagelijks is er een plat du jour en een voordelige formule met een voor- of nagerecht. Gewoon een keer doen want het eten is er fantastisch.
Lekkere croissants, pains au chocolat en baguettes in Parijs.
Ik heb in eerdere blogs over Parijs al eens wat tips gegeven over goede bakkers waar je de lekkerste croissants en pains aux chocolat van Parijs kon kopen. Toen ik recent in Parijs was sprak ik er over met een Parisienne. Ik vertelde haar dat het verbazingwekkend is hoeveel bakkers er in Parijs zijn.
Haar antwoord was zo simpel dat ik het zelf kon bedenken:
"Als je wilt ontbijten doe ik dat natuurlijk alleen maar met vers brood. Er is niets lekkerders dan een krakend verse baguette of een croissant zo groot en vers waar de bladers van afspatten zodra je de eerst hap neemt. Maar ik heb in de ochtend net als alle andere Parijzenaren niet een half uur de tijd om brood te halen. Dus zijn er altijd bakkers die op 5 a 6 minuten lopen van je huis zijn."
Logisch toch? Dus vroeg ik haar meteen maar even naar haar favoriete bakkers in de omgeving van de Bastille.
Super lekkere bakkers in het elfde en twaalde
La Maison Landemaine aan de Boulevard Beaumarchais is één van de 14 winkels van Rodolphe Landemaine uit het departement Maine-et-Loire. Hij ging naar Parijs om ervaring op te doen als boulanger en patissier en ontmoette de Japanse boulanger Yoshimi Ishikawa. Samen begonnen zij in 2007 deze “lekkere” boulanger en patisserie die nu al 14 filialen in Parijs heeft. Er is er dus altijd wel een in de buurt. Ze hebben er trouwens ook overheerlijke patisserie waar het water van in mijn mond loopt als ik mijn beurt afwacht. Overigens wordt in elk filiaal zelf continue vers gebakken.
Zelf vond ik altijd, en velen met mij, de croissants van Le Blé Sucré bij Square Trousseau altijd super lekker. Ze werden zelfs de besten van Parijs genoemd. Maar een paar jaar geleden is er een nieuwe eigenaar gekomen en die heeft toch blijkbaar niet de magische mix van de vorige eigenaar. Vooral de pain au chocolat viel mij de laatste keer echt tegen.
Gelukkig kreeg ik twee nieuwe topadresjes. De eerste leverde een superlekker ontbijtje met croissants au beurre en een pain au chocolat op. Ze waren van Farine & 0 aan de Rue Faubourg-Saint-Antoine 153. Eigenaar Olivier Magne werd in de categorie boulanger de beste boulanger van Frankrijk en mag zich dan ook Meilleur ouvrier de France 2015 noemen. Die titel heeft hij niet voor niets gewonnen.
Een ander goed adresje waar ze ook fantastische patisserie hebben is AUX 2 Anges et AUX 2 Anges les gourmandises aan de rue Daval 23 (vlakbij rue de Lappe en de Bastille). Deze boulanger-patisserie van Philippe Simoes bestaat sinds mei 2018 en is in korte tijd behoorlijk populair geworden. 's Ochtends staat er vaak een flinke rij buiten van mensen die opweg zijn naar metro Bastille en hun werk. Omdat ik er vlakbij in een appartement verblijf, als ik in Parijs ben, is het geen straf om hier 's-morgens even naar toe te lopen en te wachten tot ik aan de beurt ben.
En.... inderdaad het was binnen 5 minuten van mijn appartement.
Extra tips
Premiumleden hebben een streepje voor!
Als je premiumlid van Frankrijk Binnendoor wordt kun je al mijn ebooks, inclusief Parijs!, gratis downloaden. Maar je hebt ook onbeperkt toegang tot alle exclusieve online reisverhalen en het unieke dagboek Parijs. Hierin kun je mij 7 dagen lang op de voet volgen langs de mooiste en onbekendste plekjes van Parijs.
Een musthave om het "andere Parijs" te ontdekken
Je kunt deze podcast ook downloaden zodat je later nog eens kunt luisteren
Luister naar de Podcasts Van Frankrijk Binnendoor
Nooit meer een podcast met tips over Frankrijk missen? Abonneer je gratis op Frankrijk Binnendoor en je krijgt automatisch per mail bericht als er een nieuwe podcast online staat. Je kunt je ook bij Apple Podcasts, Spotify YouTube Music of je favoriete podcastapp abonneren zodat altijd direct op de hoogte bent van nieuwe podcasts.
Tip: luister via Apple Carplay of Androïd Auto en hoor onderweg in Frankrijk in de auto of camper eens naar een podcast (of luisterboek) en je komt goed voorbereid op de plaats van bestemming aan.
Podcast: Download (30.5MB)
Abonneer RSS