Brasserie in Parijs

Brasserie in Parijs!

Het leven in een brasserie in Parijs

Ik zal niet de eerste zijn die schrijft over een brasserie in Parijs en ook niet de laatste 🙂

Maar dit verhaal wil ik toch graag met je delen. Ik vergelijk het leven in een brasserie in Parijs vaak met het dagelijks leven. Er is altijd wat te beleven mits je maar goed om je heen kijkt.

Bijvoorbeeld de foto boven dit artikel. Ik maakte deze foto op een regenachtige middag in Brasserie Au Rendez Vous des Artistes. 

Deze brasserie in Parijs heeft vast een rijke historie. Dat kan bijna niet anders. Op een steenworp afstand van Pigalle en de Moulin Rouge zal er in het lange verleden het nodige zijn voorgevallen. Wie weet welke artiesten deze zaak allemaal na een optreden bezocht hebben 🙂

Ik kwam er bij toeval toen ik weer eens aan het wandelen was in Parijs. Je vindt deze brasserie op de hoek van de Boulevard de Clichy en de Rue des Martyrs. Deze straat vind je achter de Notre Dame de Lorette bij het gelijknamige metrostation.

Achter de kerk hou je rechts aan en je loopt dan een gezellige winkelstraat in. Tot een paar jaar geleden was deze straat niet zo hip maar nu is de Rue des Martyrs het bruisende hart van SoPi in het negende arrondissement. Sinds 2003 is de Rue des Martyrs op zondag alleen voor voetgangers, skaters en fietsers.

Lees gerust verder om het verhaal bij de foto te ontdekken 🙂

SoPi, South of Pigalle

De wijk rond de Rue des Martyrs heeft zich de laatste jaren tot een bijzondere wijk ontwikkeld die SoPi wordt genoemd.

SSopioPi  staat voor South OPigalle en ik zal ongetwijfeld nog meer over SoPi gaan schrijven. Er gebeurt van alles en daarom was het deze keer voor mij de reden voor een wandeling vanaf de Boulevard Haussmann (zie kaart onderin voor de route).

Je vindt in SOPI veel trendy winkels en vooral ook eetgelegenheden. Neem dus gerust de tijd om alle zijstraatjes te ontdekken en je zult verrast zijn door de bijzondere winkeltjes en aparte en vooral trendy eetgelegenheden.

Heb je een dag met goeie benen? Dan kan ik je deze wandeling absoluut aanbevelen. Sterker nog ik zou als ik jou was de Boulevard de Clichy ook nog oversteken.

Als je de Rue des Martyres dan tot het eind blijft volgen dan zit je vlakbij Montmartre en de Sacré Coeur. Een leuke manier om dit deel van Parijs te bezoeken.

Maar als je in SOPI blijft hangen is het ook goed hoor! Je zult je er geen moment vervelen. Zelfs niet als het regent zoals in mijn geval:-)

Het fenomeen Brasserie in Parijs

Eten in Parijs

Ik vluchtte dus op een gegeven moment de Brasserie Au Rendez Vous des Artistes binnen. Het was er niet druk ondanks de regen en ik bestelde een biertje. In een brasserie drink je tenslotte bier nietwaar?

Waarom? Dan moet ik je even wat uitleggen over de historie van de Brasserie in Parijs.

In Duitsland en de Elzas had je het fenomeen Brauhaus. Het waren kleine bierbrouwers met een café. In de Elzas werden deze zaken Brasserie genoemd. Begin 19e eeuw trokken veel Elzassers naar Parijs en een aantal begon er dus een brasserie in Parijs.

Mijn favoriete bier in Frankrijk en Parijs is 1664 een lekker premiumbier dat je simpelweg bestelt door naar een zestien te vragen maar dan in het Frans natuurlijk en dat is Une Seize. Dit bier is van Brasseries Kronenbourg uit Straatsburg. De naam 1664 van dit bier verwijst naar het jaar dat Jérôme IV-Hatt een kleine brouwerij opende in Straatsburg en dit bier voor het eerst maakte.

In de loop der tijden verdwenen de brouwerijen bij de brasserie maar is de naam brasserie dus blijven bestaan.

Een bekende brasserie in Parijs is bijvoorbeeld La Coupoule. Maar ook Bofinger, Lip, Flô, Les Deux Margots, Pied de Cochon, La Loraine en bijvoorbeeld La Fermette Marbeuf vlakbij de Champs Elysées zijn bekende hotspots als je een echte brasserie in Parijs wilt bezoeken. Kenmerk is altijd dat de keuken een inslag uit de Elzas heeft. Choucroute staat meestal dan ook op de kaart.

eten in een brasserie in ParijsTraditionele gerechten op de kaart van een brasserie in Parijs zijn:

  • steak frite
  • steak tartare (een goede steak tartare is onvergetelijk!)
  • salades
  • fruits de mer
  • choucroute
  • confit de canard

De meeste brasserieën zijn een lust voor het oog met veel art-deco en vaak bijzondere plafonds met kleurig glas-in-lood.

Asl je goedkoop wilt lunchen dan kun je al voor ongeveer 15 euro per persoon een formule lunch krijgen waarbij je kunt kiezen uit entree/plat  of een plat/desert. Vaak kun je zelfs nog voordelig een glas drinken er bij krijgen maar in de meeste gevallen ben je niet meer kwijt dan 20 euro per persoon inclusief drankje en koffie.

Brasserie Au Rendez Vous des Artistes

Ik zat dus te wachten tot het droog werd om mijn ontdekkingstocht van SoPi te vervolgen.

De trendy wijk kende ik al maar het is altijd weer leuk om te zien wat er na een paar maanden is veranderd. Helaas bleef het regenen en ik bestelde dus nog maar een biertje.

De vriendelijke serveerster van deze brasserie in Parijs zette het glas voor me op tafel. Net op dat moment komt er een mannetje naar binnen.

Hij hangt zijn jas over de stoel, zijn paraplu er naast en pakt een krant van de tafel en gaat zitten. Het personeel kent hem en zet meteen een kopje dampende espresso voor hem. Hij zit recht tegenover mij pal voor de immense spiegel met de naam van de brasserie.

Zijn linkerhand gaat onder zijn hoofd en minuten lang blijft hij zitten in een overpeinzing. Het zijn hij en ik, tegenover elkaar.

Mijn kleinde compactcamera ligt voor mij op tafel. Zal ik? Of zal ik niet? Ik twijfel maar de situatie vond ik zo mooi….

Ik draai ongemerkt de lens richting de spiegel. Gok er op dat het goed gaat en druk ongemerkt af. Even later is het droog, drink ik mijn bier op en groet de man vriendelijk.

‘s-Avonds controleerde ik de foto op mijn laptop en bij het zien van de foto inspireerde het mij tot dit verhaal.

Het negende arrondissement is een prima uitvalsbasis als je wilt gaan shoppen in Parijs of van uitgaan houdt.

Je zit vlakbij Montmartre, Opera en de warenhuizen zoals Lafayette en Printemps. Het is ook niet zo ver van het Gare de Nord dus als je met de Thalys aankomt zit je in 20 minuten lopend bij Brasserie Au Rendez Vous des Artistes voor je eerste biertje in Parijs 🙂

In een brasserie in Parijs gebeurt altijd wat!

Tips

Kaart niet goed zichtbaar? Klik hier!