Wijn in Parijs? Wist jij dat Parijs ooit de grootste wijnmarkt ter wereld was? Of Parijs nog steeds een echte wijnstad is kom je te weten in dit artikel boordevol tips over wijn in Parijs, winebars, wijnrestraurants, goede wijnwinkels en zelfs de wijngaarden in deze prachtige stad.

Tips over wijn in Parijs: wijngaarden, wijnbars en wijnwinkels
Wie aan Franse wijn denkt, noemt waarschijnlijk Bourgogne, Bordeaux, Rhône, Champagne en misschien Loire en Elzas. Het ligt dus niet voor de hand om Parijs een wijnstad te noemen. Liever associëren we Parijs als de stad van licht, kunst, de liefde, croissants en de niet te versmaden heerlijke patisserie.
Maar als je op zoek gaat ontdek je dat Parijs ook een wijnstad is. Niet met uitgestrekte wijngaarden, maar wel met een rijk verleden als het om wijn gaat. Je ontdekt verrassende adressen en zelfs een paar wijngaarden. In dit verhaal neem ik je mee naar plekken in Parijs waar vroeger handel werd gedreven in wijn, waar op de dag van vandaag nog druiven groeien én waar je als liefhebber bijzondere wijn kunt proeven en kopen.
Wijnbeleving in Parijs, kan dat?
Dit is een verhaal over ware wijnbeleving in Parijs. Van verborgen wijngaarden tot lokale cavistes. Een caviste is een wijnwinkel maar ook een slijterij zoals wij het zouden noemen. Je wordt door echte specialisten geadviseerd, die dan ook weer caviste worden genoemd. Dus als je het woord caviste tegenkomt dan kan het de winkel zijn of de wijnadviseur die je helpt. Een mooi voorbeeld van zo'n specialist is de caviste uit Parijs die je misschien al kent uit de boeken van Frankrijk Binnendoor, maar daarover straks meer.
Je hoeft geen sommelier te zijn om wijn in Parijs te waarderen. Je moet alleen te weten zien te komen waar je moet zijn en daar kan ik je bij helpen. Trouwens wijn in Parijs is niet zo maar iets. De Parijzenaar is veeleisend en gaat voor kwaliteit, zeker als het om zijn dagelijks glas wijn gaat. Je komt ook wat te weten over oude wijnhandel, over wijnbars in Parijs waar je proeft en drinkt als een local, én wijnwinkels waar je uitstekende Franse wijn kunt kopen om mee naar huis te nemen.
Parijs, ooit het hart van de Franse wijnhandel?
Eeuwenlang was Parijs het hart van de Franse wijnhandel. Niet alleen voor de veeleisende Parijzenaren, maar ook als doorvoerhaven voor wijnen uit heel Frankrijk. Via de Seine kwamen vaten uit Bourgogne, Bordeaux en de Champagnestreek de stad binnen. In het 12e arrondissement, bij Bercy, lagen enorme wijnpakhuizen. Hier werden ooit miljoenen liters wijn in Parijs opgeslagen, verhandeld en vervoerd.
Vandaag zijn de enorme wijnpakhuizen verdwenen, maar hun sporen zijn wel nog te vinden. Wandel door het Parc de Bercy en je ziet gerestaureerde opslagkelders en straatnamen die herinneren aan het wijnverleden van Parijs. De sfeer is er rustig, bijna dorps. Een wandeling door het park is alsof je terugreist naar de tijd dat wijnvaten over de keien rolden. Maar in de tijd dat de trein in opkomst kwam rolden de vaten de trein in voor verder transport. De rails kun je er nog steeds zien liggen.

Lag de grootste wijnmarkt ter wereld in Parijs?
Bercy Village is een plek waar de gemiddelde bezoeker van Parijs niet snel komt maar als je iets bijzonders wilt zien, ook als je niets met wijn hebt, dan moet je er zeker naar toe gaan. De ligging aan de Seine is fantastisch en in de bijbehorende tuinen kun je lekker flaneren en kom je haast vanzelf bij de wijngaarden van Bercy.
Mijn eerste kennismaking met Bercy was toen ik in de Accor Arena (toen nog Bercy Arena) naar een concert van Mark Knopfler ging. Dat overigens afgelast werd omdat hij een ongeluk met zijn motor had gehad. Omdat ik toen toch in Parijs was kwam ik voor het eerst bij Bercy Village. Gelukkig maar want het is een onvergetelijke plek in Parijs waar de geschiedenis van wijn in Parijs pas echt goed begon.
Aan deze plek kleeft een bijzonder verhaal waardoor het ooit de grootste wijnmarkt van de wereld werd. Na de Franse Revolutie van 1878 bedacht de Franse architect Viollet le Duc een plan om Bercy een upgrade te geven want ook hij vond de ligging aan de Seine ideaal. Op ruim 43 hectare verscheen een immens complex om de wijnhandel nog aantrekkelijker te maken. 174 jaar eerder gebeurde er echter iets waardoor Bercy al dé wijn hotspot van Parijs zou worden.

Hoe had LOUIS XIV, le Roi-Soleil invloed op wijn in Parijs?
Zonnekoning Lodewijk XIV bezocht in 1704 Bercy om een mis bij te wonen. Tijdens de dienst merkte de Koning dat er een man was die volgens hem niet knielde. Dat kon natuurlijk niet en de man werd naar Louis gebracht. Het bleek dat hij een enorm uit de kluit gewassen wijnboer uit de Bourgogne was die door zijn omvang met kop en schouders boven de andere mensen uitstak, zelfs als hij knielde voor de Koning. De man had dus niets misdaan.
De wijnboer zag zijn kans schoon toen hij voor de Zonnekoning stond en vertelde dat het zo lastig was om zijn wijn in Parijs te verkopen. Louis was wel te porren voor zijn verhaal en luisterde geamuseerd toe en zag er ook de humor wel van in dat hij zich vergist had. Hij besloot ter plekke om het goed te maken met de wijnboer en de beperkingen om zijn wijn te verkopen op te heffen. Voortaan mocht hij in Bercy zijn wijn uit de Bourgogne verhandelen en hoefde zelfs geen belasting aan Louis te betalen. Zo ontstond er een belastingvrije handelszone voor wijn aan de oevers van de Seine. De ligging bleek namelijk perfect om de wijnen uit de Bourgogne per boot naar Parijs te vervoeren en zo werd Parijs een van de belangrijkste transportroutes voor wijn in Frankrijk.
De Seine maakte Bercy de grootste wijnmarkt ter wereld.
Of het verhaal met de wijnboer en de Zonnekoning echt heeft plaatsgevonden is de vraag. Feit is wel dat de wijngeschiedenis van Parijs bij Bercy in dat jaar begon. Uiteindelijk verrezen de eerste wijnpakhuizen bij de Seine en groeide Bercy uit tot de grootste wijnmarkt ter wereld. En waar gehandeld werd ontstonden ook café’s, danszalen, restaurants en verschenen er meisjes van plezier. Er werd bij Bercy dus flink gefeest om mooie deals te beklinken met een glas wijn. Maar de rijke wijnhandelaren gingen liever naar de binnenstad om het feest voort te zetten in restaurant Rocher de Cancale, dat nog steeds te vinden in de Rue Montorgueil in het 2e arrondissement. Dit kleurrijke pand met gouden letters op de gevel werd in 1804 opgericht en in de roaring twenties werd het fameus dankzij de diners na theatervoorstellingen. Je kunt er nog steeds terecht om te eten en te drinken.
Nu is Bercy op ruim veertien hectare een bijzondere en vooral leuke plek. Vooral bij mooi weer is het er goed toeven en heel gezellig. De straatjes met tal van winkeltjes, winebars en terrassen zijn voorzien van bijna 13.000 kasseien en de oude treinrails liggen er ook nog. Ga dus niet met hoge hakken naar Bercy maar trek makkelijke stappers aan. Er is ook een wijngaard en de tuinen maken het park verder helemaal af. Bercy Village is voor ongeveer 1,5 hectare bebouwd en er zijn zelfs nog platanen uit de 17e eeuw die het plaatje helemaal af maken. Jammer dat ze niet kunnen praten want ze hebben het grootste deel van de geschiedenis bij Bercy meegemaakt.
Een zwembad en een concerttip
Bercy is een bijzondere plek om eens wat anders te zien en te doen in Parijs. De ligging aan de Seine is grandioos en via een brug kun je naar de overkant. Slenter op je gemak langs de kade stroomafwaarts en laat je verrassen door terrassen, boten met restaurants en de unieke Piscine Josephine Baker. Dit 25 meter zwembad ligt in de Seine. een bijzondere plek om wat baantjes te trekken.
Tip: ga je ooit naar een concert in de Accor Arena? Ga dan in de middag naar dit deel van de Berges de Seine (de kades), laat je bij een van de guinguettes (restaurants met terrassen) verwennen met een goed glas wijn en wat lekkers voor je naar de overkant gaat.

Wijngaarden in Parijs: ja, ze bestaan echt!
De wijngaard van Bercy heb ik dus hiervoor al genoemd maar er zijn nog een paar wijngaarden in Parijs. Ze zijn niet groot, maar wel allemaal bijzonder. De beroemdste wijngaard ligt in Montmartre, aan de Rue des Saules. Al in de middeleeuwen stonden er wijnranken. Tegenwoordig is de wijngaard meer symbolisch, maar de druiven worden nog wel elk jaar geoogst. In oktober is er zelfs een feest: het Fête des Vendanges, met optochten, proeverijen en veel muziek. Leuk om eens mee te maken, proef er in de standjes de wijn, maar ik zou geen fles kopen, tenzij je deze als herinnering ergens thuis wilt neerzetten.
Een andere wijngaard ligt letterlijk op een toplocatie in het Parc de Belleville, hoog op een heuvel met uitzicht over de stad. Hier groeien verschillende druivenrassen op terrassen tussen het groen. Goed opletten als je er bent want je loopt de bijna 200 wijnstokken zo voorbij, maar als je goed kijkt vind je ze. Ik maakte over Belleville al eens eerder een paar artikelen en het is echt een wereldplek om Parijs van de andere kant te zien. De wijk is de laatste jaren flink opgewaardeerd en is weer helemaal in.
Tip: loop door het park helemaal omhoog en geniet bovenop van een bijzonder uitzicht over Parijs
Een wijngaard op 100 meter met zicht op de Sacré Coeur
In het 19e arrondissement kun je bij La Butte Bergeyre de kleine wijngaard Clos des Chaufourniers vinden in een leuke wijk met een dorps karakter. Het ligt in een parkje op een heuvel (butte) niet ver van de het mooie parrk Buttes Chaumont. Op een hoogte van 100 meter heb je ook nog eens een mooi uitzicht over Parijs. Neem ook de tijd om er door de smalle straatjes te lopen. De kleine wijngaard is afgesloten en het park is ook niet altijd open. Op het Square des Chaufourniers kun je de wijngaard zien plus een fraai uitzicht op de Sacré Coeur in de verte.
Aan de andere kant van Parijs ligt in het Parc Georges Brassens (15e) een wijngaard met de mooie naam Clos des Morillons. Deze wijngaard werd in 1983 aangelegd en aangeplant met iets meer dan 700 wijnstokken. De wijngaard is aangelegd op terrassen waar de ondergrond is gemaakt met een mengsel van Loirezand en kalksteen.
Maak er eens een mooie dag van en bezoek de wijngaarden van Parijs. Ga je te voet dan kun je het ook in een paar dagen doen en de stad op een andere manier verkennen. Wil je het op één dag doen? Met de metro kan het. Dit zijn de stations waar je moet uitstappen:

Drink wijn als een Parijzenaar met iets lekkers
Ga naar een wijnbar – een bar à vin, zoals de Fransen zeggen. Je vindt ze in alle wijken, van klassiek tot hip en van eenvoudig tot luxe. Wat ze allemaal gemeen hebben: een ontspannen sfeer, een goed glas wijn en iets lekkers erbij. Want dat is zoals de Parijzenaar zijn wijn drinkt. Tussen 18:00 en 20:00 uur delen ze met elkaar een planche met kaas en charcuterie en mooie verhalen. De sfeer is losjes en de gesprekken gaan vanzelf. Precies zoals wijn bedoeld is: genieten met elkaar.
Wie wijn in Parijs wil ontdekken buiten de geijkte paden, zal zich er snel thuis voelen. Wijn drinken in een bar à vin is echt een aanrader. Aan het begin van de avond gaan veel Parijzenaren vaak aperitieven in een wijnbar voor ze naar huis of een restaurant gaan. De wijnbars in Parijs serveren meestal geen volledige maaltijden maar vooral kleine gerechten die perfect bij de wijn passen: sardientjes, rillettes, allerlei soorten kaas, charcuterie en soms huisgemaakte gerechtjes die je smaakpapillen aan het werk zetten in combinatie met een goed glas wijn.
Vaak wordt een planche à partager besteld om met tafelgenoten van allerlei hapjes en goede wijn te genieten. Het draait dus niet om luxe, maar om smaak en sfeer. En dat voel je meteen als je in een winebar binnenkomt. De sfeer is er informeel en vooral gezellig. In het boek LOIRE vind je in hoofdstuk 7, van de Wijn Roadtrip Loire ,die in Parijs eindigt, goede adressen voor wijnbars en -restaurants waar ikzelf en onze zoon, de caviste in Parijs, goede ervaringen mee hebben. Wie weet treffen we elkaar daar.
Er zijn naast veel bars-à-vin ook talloze wijnrestaurants. Lees bijvoorbeeld dit artikel over wijnrestaurants met uitgebreide wijnkaarten waar je ook veel topwijnen per glas kunt bestellen.

Cavistes in Parijs en Le Sourire au Pied de l’Échelle
Parijs telt honderden wijnwinkels waar cavistes, met liefde voor hun vak, je kunnen adviseren en aan heerlijke wijnen kunnen helpen. Er zijn ook ketens met meerdere winkels zoals Repaire de Bacchus die ruim 35 wijnwinkels in heel Parijs heeft. Deze winkels hebben altijd een groene gevel en zijn makkelijk in het straatbeeld te herkennen.
Onze zoon Jordi, de caviste in Parijs, begon bij deze keten zijn carrière maar werd in 2016 door een restauranthouder gevraagd hem te helpen een bijzondere wijnwinkel te openen op loopafstand van de Bastille. Ze verkopen er niet alleen wijn maar je hoort er ook het verhaal achter de wijn, zeker als je vraagt om meer informatie over de wijnboer. Le Sourire au Pied de l’Échelle ligt in de Rue de la Roquette 106, in het 11e arrondissement en is een van de leukste wijnwinkels van Parijs. De caviste (wijnwinkel) is vernoemd naar een boek van Henry Miller, maar het aanbod is puur Frans. Er wordt Frans, Duits, Engels én Nederlands gesproken. Jordi is zelf altijd van woensdag tot en met zaterdag in de winkel, die zeven dagen in de week open is.
Laat je adviseren door een van de beste cavistes van Frankrijk
Jordi behaalde met zeven anderen in 2024 de finale van het prestigieuze, tweejaarlijkse, concours Le Meilleur Caviste de France waar cavistes drie dagen lang worden doorgezaagd over hun kennis van wijn en andere dranken. De selectie in de wijnwinkel Le Sourire is zorgvuldig samengesteld en vooral van Franse en onafhankelijke wijnboeren waar men zelf inkoopt. In de winkel staat een grote tafel waar je eventueel wat kaas of charcuterie met een glas van de open wijn van de dag kunt proeven. Vertel de caviste van Le Sourire dat je iets bijzonders zoekt voor bij kaas, een wijn voor een picknick in het park of een speciale gelegenheid en ze gaan samen met je op zoek naar de perfecte fles wijn.
Schuin tegenover deze wijnwinkel ligt het bijzondere restaurant Resto Zinc, een restaurant met een unieke ambiance die je niet snel in Parijs zult vinden. Dit is het restaurant van Yann Diologent die samen met de caviste uit Parijs de winkel aan de overkant opzette. Yann is gek van wijn en heeft ook een veel beluisterde podcast over wijn: Le Sourire du Vin uiteraard in het Frans. Hij praat met wijnboeren maar ook met mensen die in Parijs het nodige met wijn van doen hebben. Versta je Frans? Dan kom je met deze podcast veel te weten over wijn in Parijs en andere delen van Frankrijk.
Een wijnkaart met heel veel keus
Resto Zinc wordt vooral bezocht door locals en wijnliefhebbers. Er is een wijnkaart met ruim 600 flessen die met zorg geselecteerd zijn door de eigenaren van Le Sourire. De wijnkaart van Resto Zinc werd in februari 2025 tijdens de gerenommeerde wijnbeurs Wine Paris door Star Wine List tot de 10 beste wijnkaarten van Frankrijk met een selectie tot 600 wijnen gekozen. Ze haalden net niet de gouden status van de beste wijnkaart maar staan dus eervol in de top 10 van Frankrijk en behoren nu tot de twee besten van Parijs. Deze wijnkaart is mede samengesteld door de caviste uit Parijs. Het mooie is dat je in Resto Zinc van deze wijnkaart maar liefst 20 wijnen ook per glas kunt bestellen.

Franse wijn kopen in Parijs: nog een paar tips
Parijs is dus een ideale plek om Franse wijn te kopen. Je vindt er wijnen uit alle streken van het land, vaak tegen betere prijzen dan thuis. En met wat geluk vertelt de caviste je precies welk verhaal er achter de fles zit.
Let in Franse wijnwinkels op termen zoals “Récoltant” of “Vigneron indépendant”: het houdt in dat de wijn direct van de wijnboer komt. Vaak zijn het verrassend goede wijnen, met een mooi verhaal. Koop je bij een caviste, vraag dan naar iets lokaals of een aanrader van het seizoen. In de zomer drinken ze in Parijs graag een lichte Gamay of een frisse witte uit de Loire. Maar laat je gewoon eens verrassen door het advies in de bar-à-vin, door een caviste of de sommelier in een wijnrestaurant.
Ook leuk: bezoek eens een marché couvert, zoals de overdekte markten van Aligre (11e) of Batignolles (17). Daar staan soms kleine wijnverkopers met een beperkt maar bijzonder assortiment.
Enorme wijncollecties in de Parijse warenhuizen
In de grote warenhuizen La Fayette, Printemps en Le Grand Épicerie (Le Bon Marché) vind je verder enorme wijnafdelingen. De uit de kluiten gewassen wijnwinkel van Lavinia op de Boulevard de la Madeleine is eveneens indrukwekkend.
Bij deze winkels vind je enorme collecties wijnen maar vooral in de warenhuizen zijn de prijzen meestal wel hoger dan bij een lokale caviste. Soms zijn de wijnboeren zelf aanwezig voor proeverijen en uitleg. Zo trof ik in december 2024 bij Le Grand Épicerie de wijnboer van een van mijn favoriete wijnen uit de Loirevallei: Yannick Amirault uit Saint-Nicolas-de-Bourgueil.
Ben je wijnliefhebber? Dan moet je in Parijs ook zeker eens naar deze vier bijzondere wijnlocaties gaan, al was het alleen maar om likkebaardend langs de stellingen en wijnkoelkasten te lopen. En wil je eenmaal gekochte wijn thuis laten bezorgen? Vraag er gerust naar want meestal kan dat worden geregeld, mits je de transportkosten betaalt. Altijd handig als je met de Eurostar of het vliegtuig naar Parijs ben gegaan.


Tot slot: wijn in Parijs is meer dan proeven
Parijs kun je wat mij betreft gerust een wijnhoofdstad noemen. Je vindt er de verhalen, de smaken én de mensen die wijn toegankelijk maken. De Parijzenaar is echt een veeleisende wijnliefhebber en dat weerspiegelt zich in het enorme aanbod van wijnwinkels, wijnbars en restaurants met indrukwekkende wijnkaarten.
Ontdek de verborgen wijngaarden en ga op zoek naar de cavistes in Parijs die je meenemen op een reis door de Franse wijnwereld. Dus de eerste de beste keer dat je in Parijs bent: sla de toeristische wijntrips en -zaken over. Zoek een goede wijnbar, een wijnrestaurant of praat eens met een caviste, en proef wat de stad écht te bieden heeft. Met de tips en links in dit blog zul je al een heel eind komen.
En als laatste tip kan ik je dit meegeven: als je aan het eind van de middag naar de Place de la Bastille gaat dan zijn de straatjes in de buurt tussen de Bastille en de Cimetière du Père-Lachaise dé plek om op zoek te gaan naar een goed glas wijn. De rue de La Roquette en de Rue Charonne vormen het bruisende hart van een gezellige uitgaanswijk en alle straatjes en passages tussen deze twee straten barsten van de bars, restaurants en leuke winkeltjes.
Het is mijn favoriete wijk in Parijs en de Parijzenaar zelf kom je er ook veel tegen. Hoewel de laatste jaren de populariteit is toegenomen is het er niet zo toeristisch als in andere delen van de stad. Een aanrader voor wijngenieters! Stap dus gerust eens uit op metrostation Bastille (lijn 1, 5 en 8) en volg de exit Rue de la Roquette!
O ja… tegenwoordig kun je op veel plaatsen in Parijs gewoon met Engels terecht, de ene keer word je vloeiend te woord gestaan en de andere keer met een gebrekkig maar schattig Frans accent en dat heeft ook wat!
Tchin Tchin (spreek uit chin chin) en veel plezier in Parijs!
De Star Wine List Paris
Wil je adressen met goede wijnbars en restaurants in Parijs. Je kunt altijd een kijkje nemen op de website van de Star Wine List. Locaties met een rode ster zijn door mensen van de website zelf bezocht en beoordeeld. Locaties met een zilveren status zijn beoordeeld op de veelzijdigheid en kwaliteit van de wijnkaart en het aantal open wijnen dat besteld kan worden.