Wijngaarden in de Loirestreek

Ben je op zoek naar een leuk idee voor een vakantie of lang weekend in Frankrijk?
In deze podcast praat ik je bij over mijn ervaringen in de wijngaarden van Frankrijk. Verwacht geen uitgebreide verhandeling over wijnen of welke het beste zijn of het lekkerste. Ik ben geen wijnkenner, maar wel in de loop der jaren wijnliefhebber geworden. Luister je mee?

Abonneer in iTunes

Ontdek de Franse wijngaarden

Tijdens mijn reizen door Frankrijk heb ik her en der leuke wijndomeinen gevonden en er heerlijke wijnen geproefd. Het klinkt misschien gek maar ik geniet het meest van de Franse wijngaarden als ik er een mooie wandeling of fietstocht kan maken.

In elk jaar getijde heeft een wijngaard zijn eigen karakter. Onder invloed van weer en mens is de wijngaard geen dag hetzelfde. Dat maakt het bijzonder aantrekkelijk voor prachtige wandelingen en tochten op fiets of mountainbike.

Na afloop afsluiten met een bijzondere proeverij bij een lokaal wijndomein is natuurlijk wel een tof idee!

In deze podcast neem ik je mee naar de wijngaarden van de Loirestreek die op redelijke afstand van de Nederlandse en Belgische grens liggen.

De wijngaarden bij Bourgueil

De cabernet franc bij Bourgeuil

Ik neem je mee naar het wijngebied van Bourgueil dat tussen de kastelen van Saumur en Langres langs de rechteroever van de Loire ligt. In deze omgeving kun je makkelijk een vakantiehuis of gîte huren of zelfs op een heus kasteel verblijven.

Ik heb er al een paar keer een gîte in een oude boerderij gehuurd, die midden in de wijngaarden ligt. s-Avonds was het er stil en aarde donker.  Overdag was er in de wijngaarden van alles te doen. Als je in oktober gaat dat kun je overal de plukkers aan het werk zien.

Je  kunt er uitstekend wandelen en fietsen door de wijngaarden en de bossen die op de noordelijke heuvels liggen. Er zijn veel fietsroutes en die ook aansluiten op de fietsroute langs de Loire.

Wijnproeven of een domein bezichtigen kan in principe overal. Het is meestal wel verstandig om vooraf een afspraak maken. Het heeft 2 voordelen: je weet dat je niet voor niets komt en men zal meer tijd voor je hebben.

Monniken van de Abdij van Bourgueil

Saumur

De wijngaarden in de omgeving van Bourgueil kennen een rijke historie.

De geschiedenis vertelt dat de eerste wijngaarden hier door de Romeinen werden aangelegd, echter pas in de middeleeuwen neemt de wijnbouw een flinke vlucht en dat komt vooral door de monniken van de Abdij van Bourgueil.

Deze abdij is er nog steeds en binnen de muren van de Abdij ligt nog altijd de wijngaard, maar buiten de muren zijn er nog veel meer en daar heb ik er een paar van bezocht.

De AOC Bourgueil heeft een oppervlakte van ca 1350 ha en bestaat uit 7 dorpen. De wijngaarden die op de heuvels liggen geven de wijnen een speciaal karakter door het tufsteen dat de ondergrond vormt.

Bourgueil is een leuk plaatsje temidden van wijngaarden en verbonden door een brug met de andere oever waardoor je makkelijk naar de beroemde wijngaarden van Chinon of Saumur kunt.

Vanuit het Loiredal bij Bourgueil rijzen de heuvels op waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen. Maar ook een fietstocht en een picknick langs de Loire behoort ook tot de mogelijkheden.

Saumur is een leuke stad om te bezoeken, evenals het aan de andere kant van de Loire gelegen plaatsje Candes-St Martin Iets verder landinwaarts ligt de prachtige Abbaye Royale de Fontevraud en de moeite waard is om te bezichtigen.

Domaine de la Butte in Bourgueil

Domaine de la Butte

Midden in de wijngaarden van Bourgueil ligt het Domaine de la Butte, vrij vertaalt het domein van de heuvel. Dat klopt ook wel want het domein ligt aan de voet van een heuvel waar de ranken mooi op het zuiden liggen.

De wijngaarden zelf liggen op de heuvel tot aan het bos. Ik heb er al vaker wild gezien zoals reeën en wilde zwijnen.

Onder de heuvel heeft men in een grot met een fantastische wijnkelder waar de vaten liggen opgeslagen. la Butte levert een paar lekkere rode wijnen die van de heuvel afkomstig zijn zoals:

  • de Haute de La Butte,
  • La Pied de la Butte
  • Mi-Pente.

De laatste komt van het midden van de heuvel en is een heerlijke zachte rode wijn die je heel lang kunt bewaren. Alleen bij mij krijgt hij deze kans niet. Past heerlijk bij een lekker stuk vlees of wat wild.

Het domein is eigendom van Jacky Blot, die vlakbij Tours  in het dorpje Montlouis ook het Domaine de la Taille aux Loups bezit en daar prima witte wijnen produceert.

Jacky Blot is een aardige man die zoals zo vele wijnbouwers met passie over zijn vak praat. Als je het geluk hebt dat hij zelf aanwezig is (die kans is in Montlouis het grootst) dan staat een bijzondere proeverij in het verschiet. Maar ook als hij niet zelf aanwezig is, zal het een mooie ervaring zijn om bij Domaine de la Butte te proeven.

Overigens zijn de laatste jaren de mogelijkheden om op La Butte zelf te proeven wat afgenomen. Je moet het gewoon eens gokken als men er aan het werk is en vragen of je een afspraak kunt maken.

Domaine Pavillon du Grand

Yannick Amirault

Domaine Pavillon du Grand van Yannick Amirault in Saint-Nicolas-de-Bourgueil is ook de moeite waard.

In 1977 nam Yannick Amirault op 22 jarige leeftijd het wijndomein over van zijn opa. Het ging toen om ongeveer 3,4 hectare en tegenwoordig heeft het domein ca  20 hectare tot haar beschikking.

Ook hier worden rode wijnen gemaakt van de Cabernet Franc. Een wijn die mij heel erg aanspreekt is de cuvée La Coudraye.

Het is een wijn die gemaakt wordt van de druiven die op een 25 jaar oude wijngaard groeien. De druiven worden begin oktober met de hand geplukt en na de persing voor 2/3 op houten vaten gerijpt en voor 1/3 op stalen fusten. Hierdoor ontstaat een lekkere wijn die zich prima laat drinken bij gegrild vlees, maar ook gegrilde vis. Een moot gegrilde tonijn en een glas La Coudraye is een uitstekende combinatie.

Het beste is dan om de fles een uurtje van te voren te openen en als je een karaf hebt dan opent de wijn zich nog meer. Ook Yannick Amirault is een wijnmaker die vol vuur over zijn wijn kan praten.

Afspraak met Yannick Amirault

Het moment van zijn entree zal ik nooit vergeten.

Ik had via mijn zoon een afspraak gemaakt en wij waren iets aan de vroege kant. Precies op de afgesproken tijd kwam er een mooie Porsche het terrein op gereden en daar stapte een man uit in een overall en met laarzen aan.

Het deed mij meteen denken aan een oude tv reclame van de Staatsloterij waarin een boer met bemodderde laarzen in een Ferrari kwam aanrijden. In dit geval was het de eigenaar van het wijndomein. Daarna legde hij uit hoe zijn wijn gemaakt wordt en wat er allemaal bij komt kijken. Af en toe riep ik “doucement” omdat hij in zijn enthousiasme wat te rap praatte.

Inmiddels liggen er nog 6 flessen La Coudraye bij mij in de kelder, ze zullen de 10 jaar dat ze kunnen blijven liggen waarschijnlijk niet halen…

Wijn uit Chinon en omgeving

Ontdek Chinon

Vanuit de streek bij Bourgueil kun je de Loire oversteken en naar de leuke stad Chinon gaan. Het heeft een rijke historie en ooit kwam Jeanne d’Arc er op weg naar het kasteel om de Dauphin te bewegen de strijd aan te gaan met de Engelsen.

Op weg naar het kasteel loopt een geplaveide straat die nog identiek is aan de tijd dat Jeanne hier te paard omhoog reed.

Maar deze keer was ik bij Chinon om een andere reden.

In het dorpje Cravant, vlakbij Chinon, ligt het wijndomein van Bernard Baudry. Vanaf 1982 maakt hij hier uitstekende wijnen en sinds 2000 wordt hij daarbij geholpen door zijn zoon.

De kelders zijn uitgehouwen in de rotsen en als je de kans krijgt  moet je vragen om een bezichtiging. Maak wel van te voren een afspraak.

De wijnen van dit domein zijn heerlijk. Over het algemeen is de Chinon een krachtige dieprode wijn die lekker bij stevige vleesgerechten smaakt.

Bernard Baudry maakt een bijzondere wijn waar ik graag om de zoveel tijd voor terugkom. Het is de La Croix Boissee, deze wijn is krachtig en kan vele jaren blijven liggen.

Dat Baudry populair blijkt wel uit het feit dat je van deze wijn beperkt aantal flessen per persoon mag kopen. Als je de kans krijgt…doen! Maar ook al zijn andere wijnen zijn van topklasse en toch heel betaalbaar.

Meer goede wijnen in de Loirestreek

Bernard Baudry Cravant

Overigens zijn de witte wijnen en rosés in deze regio ook niet verkeerd en loont het de moeite om op diverse plaatsen te gaan proeven. Na afloop is een bezoek aan Chinon en het boven de stad gelegen kasteel een mooie afsluiting van een dag om nooit te vergeten.

Ik kan je alleen maar aanbevelen om, als je in de Loirestreek bent, ergens een afspraak te maken en de heerlijke wijnen van deze regio te proeven.

Wil je meer weten over de Loirestreek? Kijk dan hier voor mijn persoonlijke tips. Zoek je tips voor een camping, hotel of vakantiehuis bij de Loire? Dan is frankrijkvakantieland.nl/loire een goede start.

Ik wens je veel plezier in de Loirestreek.

Oh ja… dat zou ik bijna vergeten.  In mijn ebook over de Loire, Bretagne en Picardië staat een week lang dag voor dag beschreven. Boordevol tips voor een week vakantie bij de prachtige Loire. Download het ebook hier.

Podcasts over Frankrijk

De wijngaarden in de Loirestreek
Download MP3