Wordt het een hotel of een appartement in Parijs?

Appartementen in Parijs

Je kunt mij nu in een unieke dagboek volgen over een week Parijs in een appartement, de reis er naar toe en de reis terug. Inclusief de kosten die ik heb gemaakt.

Na 8 dagen heb je een compleet overzicht met wat je allemaal in Parijs kunt doen. Natuurlijk verklap ik je mijn speciale plekjes in Parijs en nog veel meer.

Het complete dagboek is online te lezen als je Premiumlid van Frankrijk Binnendoor bent. Zodra je ingelogd bent kun je via het menu Leden kiezen voor 4100 kilometer en deze prachtige tocht dag voor dag volgen.  Leden mogen voor eigen gebruik de inhoud opslaan op hun computer, tablet of smartphone. Afdrukken voor eigen gebruik op papier mag ook.

Hotel in Parijs of een appartement in Parijs

Hotel in Parijs? Of een appartement in Parijs?

Regelmatig krijg ik van leden van Frankrijk Binnendoor de vraag welk hotel in Parijs ze het best kunnen boeken. Zelden wordt er gedacht aan een appartement in Parijs.

Het zijn simpele vragen waar helaas niet zo 1,2,3 een passend antwoord op is te geven.

Voor iedereen zijn de wensen tenslotte weer anders. Toch heb ik nog altijd iedereen een antwoord kunnen geven en velen zijn daarmee aan de slag gegaan om hun weekendje of een paar dagen Parijs te regelen.

Stel je wilt een paar dagen of een weekend naar Parijs. Welk hotel moet je dan kiezen. Is een hotel wel ideaal? Kun je beter een appartement in Parijs huren en hoe pak je dat dan aan?

Op deze vragen zal ik in dit blog proberen een antwoord te geven en het bracht mij ook op een idee!

Is een appartement huren in Parijs duur?

Trappen lopen in Parijs

Ik heb namelijk besloten een week in een appartement in Parijs te gaan wonen. Je moet het tenslotte zelf ervaren als je er tips over wilt gaan schrijven nietwaar:-)

Mijn appartement in Parijs ligt midden in de gezellige wijk bij de Bastille en vlakbij de leukste markt van Parijs: Le Marché d’Aligre

Het appartement ligt op loopafstand van Gare de Lyon en metro lijn 1 en in de Rue Faubourg Saint Antoine kun je op lijn 8 stappen (Redru-Rolin). Met deze 2 metrolijnen heb je alle bezienswaardigheden in Parijs aan je voeten.

Normaal gesproken slaap ik bij onze zoon die in Parijs woont. Hij woont op de 7e verdieping en heeft geen lift. “Mijn appartement” ligt ook op de 7e verdieping maar met lift 🙂

Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ik onder de € 1000 euro voor een week een leuk appartement kon boeken. Ik zocht iets voor 4 personen waar ik alleen met Marian kan overnachten maar ook twee mensen kan ontvangen om ‘s-avonds een hapje mee te kunnen eten.

Ik zocht en vond behoorlijk snel een leuk appartement in Parijs voor een prijs van € 966 zonder bijkomende kosten! Dus inclusief bed- en badlinnen, wifi en zelfs de schoonmaakkosten zitten er in. Dat komt dus op € 138 per nacht (en € 69 per persoon).

Voor die prijs heb je in Parijs een redelijke hotelkamer met een goed bed, een badkamer, tv, 1 of 2 stoelen en dat is het! Voor je ontbijt in een hotel betaal je minimaal € 10 per persoon en je moet ‘s-middags en ‘s-avonds nog eten en dat zorgt voor extra kosten.

De voordelen van een appartement in Parijs

de voordelen van een Appartement in Parijs

In een appartement in Parijs kun je zelf wat koken en hoef je niet elke avond uit eten te gaan. Per saldo ben je dus een stuk goedkoper uit. Als je met kinderen naar een appartement in Parijs gaat heb je ook meer ruimte en privacy.

“Mijn” appartement in Parijs heeft een woonkamer met aparte eethoek voor 4 personen. Een gezellig zitje met een slaapbank en een afgescheiden slaapgedeelte met een comfortabel bed.

Er is een badkamer met douche en een kleine keuken met koelkast, vaatwasser, heteluchtoven en 4 kookplaten (inductie). Genoeg dus om een lekker maaltje in elkaar te steken.

De bakker is om de hoek en verse waar van topkwaliteit is te koop op de op de markt. Op Marché d’Aligre kopen zelfs topchefs hun verse waar, net als alle omliggende windbars, café’s en restaurants.

Het grootste voordeel van een appartement in Parijs.

Maar er is nog één groot voordeel. Althans dat vind ik: privacy!

In een appartement heb je veel meer ruimte dan een krappe hotelkamer. Hoe ik mijn appartement vond? Ik zocht via atraveo (onderdeel van TUI) met meer dan 260 appartementen in Parijs.

Je kunt natuurlijk ook via Airbnb boeken maar daar ben ik zelf niet zo’n fan van.

Als er iets mis gaat heb je weinig verhaal want je huurt van een particulier en Airbnb heeft voorwaarden volgens de Ierse wetgeving. Ook is het nog altijd de vraag hoe het met verzekeringen zit want particulieren mogen officieel niet onderverhuren.

Ik kies dan liever voor een iets hogere prijs maar wel met meer zekerheid en kwaliteit. Er ontstaat ook steeds meer aversie van omwonenden tegen Airbnb (overlast).

Met de bus naar een appartement in Parijs

Met de bus naar parijs

Terwijl ik dit schrijf begin ik er al zin in te krijgen!

Het leuke is dat ik een dagboek ga bijhouden en je van dag tot dag op de hoogte ga houden van mijn belevenissen. Leden van Frankrijk Binnendoor kunnen te zijner tijd het dagboek volgen.

Ben je nog geen lid?

Klik hier en meld je nu meteen aan dan mis je straks niets. Als je Premiumlid van Frankrijk Binnendoor bent kun je zelfs mijn ebook Parijs gratis downloaden en als het dagboek klaar is wordt dit ook toegevoegd als update aan mijn ebook Parijs!

Normaal ga ik naar Parijs met de Thalys. Maar deze keer ga ik het anders aanpakken.

Tegenwoordig rijden er vanuit Nederland en België snelbussen naar Parijs. Het zijn comfortabele en luxe touringcars met wifi aan boord en je reist voor een scherpe prijs.

Wat dit betreft zijn Ouibus en Flixbus goede alternatieven voor de Thalys. Omdat ik niet ver van Maastricht woon heb ik besloten om mijn goedkope week in Parijs in stijl te beginnen.

Ik ga met de Flixbus van Maastricht naar Parijs en weer terug. Ook die ervaring ga ik met je delen. Mijn tickets zijn al geboekt en ik betaalde er € 76 voor en dat is heen èn terug voor 2 personen!

Wil je op de hoogte blijven?  Volg het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De voor- en nadelen van een hotel

Hotel boeken in Parijs

Ik heb in de loop der jaren in tal van hotels in Parijs, maar ook in andere steden geslapen.

Mijn ervaring is dat ik een hotelkamer bijna niet te zien krijg en er alleen slaap, ‘s-morgens ontbijt (meestal), douche en indien nodig even rustig kan werken. Maar een hotelkamer is altijd te krap.

Ooit vroeg iemand waarom ik altijd adviseerde om geen duur en luxe hotel te nemen.

Nou zoals hierboven al uitgelegd als je in Parijs (of een andere stad) bent dan wil je zoveel mogelijk zien, ‘s-Avonds lekker uit eten en daarna nog uitgaan. Je komt dus lekker moe in je hotel, duikt je bed in en de volgende ochtend sta je op tijd weer op om voor een intensieve dag vol indrukken.

Je ziet dus in een hotel alleen maar je bed. Waarom zou je dan 200 euro of meer betalen?

OK,  als je al vaker in Parijs bent geweest of je liefje eens wilt verwennen met een leuk luxe hotel wordt het een ander verhaal. Dan gaat de beleving ook meetellen.

Ga je met kinderen naar Parijs? Dan wordt het weer een ander verhaal. Je wilt extra ruimte, het liefst een familiekamer (met kleine kinderen) of een paar kamers naast elkaar. De prijs gaat dan evenredig omhoog.  En juist met kinderen wil je juist wat ruimte en extra privacy.

Een kleine rekensom

Als je bijvoorbeeld 4 dagen naar Parijs wilt en je gaat met 2 personen in een goed middenklasse hotel wat gaat dan ongeveer kosten?

  • 3 overnachtingen stel € 150 per nacht = € 450
  • 3x ontbijt voor 2 personen gemiddeld € 12,50 pp = € 75
  • lunch tussen de middag  6 x € 20 = € 120
  • diner ‘s-avonds met een lekkere fles wijn 6 x € 40 = € 240

Totaal ben je dan voor overnachten, eten en drinken ongeveer € 885 kwijt.   Voor elke nacht extra ben je dus circa € 300 kwijt.

Om de vergelijking te maken: 6 nachten in een hotel kost dus all-in € 1800.

Voor die prijs heb je een week (in plaats van 3 nachten) een appartement met alles er op en er aan. Je kunt in je appartement eten en ook rekening houden met Nederlandse tijden (bijvoorbeeld met kinderen).

En de prijs is lager dan de € 1800 in een hotel. Een appartement kun je ook voor een kortere periode boeken voor een lang weekend of een midweek. De prijs per nacht gaat dan meestal iets omhoog.

Ben je er klaar voor? Lees dan nu de eerste dag van mijn unieke dagboek.

Hier zijn nog wat tips voor: