Kerst in Parijs, 10 tips èn een aanrader!

Kerst in Parijs

Tips voor een onvergetelijke tijd met kerst in Parijs: boek en plan op tijd!

Kerst in Parijs mijn 10 tips!

Elk jaar weer geniet ik van Kerst in Parijs.  Naast mijn bekende tips over Parijs geef ik je hier mijn 10 tips voor een heerlijke tijd met kerst in Parijs. Tot slot vind je nog een leuke aanrader!

Als je met kerst naar Parijs gaat dan kun je al vanaf eind november genieten van de bijzondere kerstsfeer die in de stad hangt. Vooral als de avond valt verandert Parijs in een sprookjesachtige stad waar warenhuizen, winkels, kerken, pleinen met duizenden lampjes voor een bijzondere entourage vormen.

Maar waar vind je de prachtige verlichtingen? Waar moet je naar toe voor een bijzondere kerstmarkt? Wat is het mooist verlichte warenhuis? Boek je een hotel? Of kies je voor een appartement?

In de loop der jaren ben ik op veel plekjes geweest met een kerstsfeer die op mij een onvergetelijke indruk hebben achter gelaten.

Aan het eind vand dit artikel vind je nog een paar slimme links voor:

 • Mijn top 5 reisaanbieders voor kerst in Parijs
 • de Thalys,
 • leuke hotels,
 • online tickets voor de Eiffeltoren, het Louvre en andere activiteiten in Parijs.

De meeste kerstmarkten zijn vanaf half december geopend. Hieronder vind je mijn 10 beste tips.

Stedentrip Parijs met kerst en een gratis stadswandeling

Met TUI heb ik al enige tijd een mooie afspraak waardoor je bij het boeken van een stedentrip naar Parijs gratis een stadswandeling krijgt met een Nederlandstalige gids. Zij laat je de bijzondere plekjes van Parijs zien die je anders niet zo snel zou zien. Beleef nu kerst in Parijs met deze exclusieve aanbieding speciaal voor de lezers van FrankrijkBinnendoor! Grijp deze unieke kans!

Speciaal voor jou! »

Bijvoorbeeld: Best Western Premier le Swann ****

TUI kerst in Parijs met gratis stadswandeling

Dit is een modieus hotel in art deco-stijl in een 19e-eeuws monumentaal gebouw.

Je verblijft 3 dagen (2 nachten) in dit mooie 4-sterren hotel op loopafstand van de Boulevard Haussmann met de warenhuizen Lafayette en Printemps. De Metro Europe (lijn 3) ligt 100 meter van de ingang. De Arc de Triomphe ligt op een kwartiertje wandelen. Ook Montmartre ligt op wandelafstand.

Kerst in Parijs, de stad van de liefde, is een unieke beleving, er is zoveel te zien en te doen dat je ogen en oren tekort komt! De schitterend verlichte straten, de gezellige kerstmarkten, het reuzenrad op Place de la Concorde met uitzicht over de Seine of de ijsbaan onder aan de Eiffeltoren, tijdens de kerstperiode wordt deze stad nog romantischer. En deze aanbieding is ideaal om te genieten van Parijs in kerstsfeer:

 • Makkelijk bereikbaar met de auto.
 • Metrostation op ca. 100 meter.
 • Lekker proosten in de cocktailbar Swann.
 • Uitgebreid ontbijtrestaurant.
 • Gratis winterwandeling waarbij een Nederlandse gids je meeneemt door ‘onbekend Parijs’.

Bekijk alle aanbieding »

Tip 1, de Eiffeltoren en kerstmarkt

Het is misschien wel het meest bekeken tijdens kerst in Parijs 🙂

Nog meer dan anders is de Eiffeltoren en omgeving extra leuk om te bezoeken. Net zoals altijd wordt op elk heel uur de speciale verlichting van de Eiffeltoren ontstoken  en flikkeren de lampjes als een enorme kerstboom.  Als je Parijs ‘s-avonds wilt zien is de Eiffeltoren een toplocatie. Het is er wel druk maar je kunt de wachtrij bij de kassa’s ontlopen door online tickets te kopen bijvoorbeeld.

De kerstmarkt vind je aan de voet van de Eiffeltoren in het Parc du Champ de Mars. Naast de vele stalletjes is er een ijsbaan.  Deze kerstmarkt start een dag of vier voor kerst  en duurt tot en met de eerste week van januari.

Als je de brug van de Seine oversteekt kom je bij Trocadero. Loop naar boven zodat je op het terras bij Trocadero staat en je hebt ‘s-avonds een fenomenaal uitzicht op de prachtig verlichte Eiffeltoren.

Zorg dat je er een paar minuten voor het hele uur bent om te genieten van deze gratis kerstshow!

Tip 2 » kerst op Montmartre en bij de Sacré Coeur

Kerst montmartre en Sacre Coeur

Kerstsfeer en romantiek bij de Sacré Coeur en Montmartre

Montmartre is tijdens de kerst in Parijs gewoon leuk.

De schilders zijn ‘s-avonds van de Place du Tertre verdwenen en de kerstsfeer krijgt de overhand. De feestelijke verlichting en de verlichte Sacré Coeur zorgen voor een betoverend plaatje.

Als je bij de Sacré-Coeur via de trappen omhoog gaat kun je eerst genieten van de ‘s-avonds prachtig verlichte basiliek.

Voor de ultieme kerstsfeer is een bezoek aan de kerstmis in de Sacré Coeur de moeite waard alleen… je zult niet de enige zijn die dit wil meemaken en je moet dus zorgen dat je op tijd aanwezig bent want plaatsen reserveren is er helaas niet bij. Meer informatie vind je hier.

Geen plaatsje kunnen bemachtigen? Neem de tijd om even rustig door Montmartre te slenteren en te genieten van de kerstsfeer. Rond de SacréCoeur vind je ook de hoogst gelegen kerstmarkt van Parijs.

Tip 3 » De grootste kerstmarkt van Parijs?

Voor één van de  grotere kerstmarkten van Parijs hoef je niet meer het centrum van de stad uit. Noël des Halles is sinds 2017 dé kerstmarkt in het centrum van Parijs. Na 7 jaar lang op de Champs Élysees vind je nu ruim 70 stallen bij het vernieuwde winkelcentrum Les Halles. Super gezellig en op loopafstand van Le Marais!

De grootste kerstmarkt is te vinden bij  La Défense. Bij het zakencentrum van Parijs vind je aan de voet van  de Grand Arche bijna 300 chalets waar je samen met de kerstman op zoek kunt gaan naar mooie kerstcadeaus of natuurlijk gewoon lekker rondneuzen en een vin chaud proeven.

Het makkelijkst kom je er met de metro lijn 1 en uitstappen op het laatste station La Défense.

Tip 4 » schaatsen in Parijs

Kerst en schaatsen in Parijs

Eventjes schaatsen in Parijs? Het kan op diverse plaatsen

Ooit kon er bij het Hotel de Ville voor het eerst in Parijs in december geschaatst worden op een kunstijsbaan.

De schaatsbaan bij het Hotel de Ville tussen de Seine en de Rue de Rivoli was altijd een leuke attractie om te bezoeken. Nu zul je echter naar andere plekken in de stad moeten gaan om te schaatsen. Zoals bij de Eiffeltoren, de Grande Arche in La Défense. Bijzonder is de schaatsbaan in december in het Grand Palais!

Liever shoppen? Aan de overkant van Hôtel de Ville in de Rue de Rivoli vind je de prachtig verlichte ingang van BHV het fraaie warenhuis waar je prima kunt winkelen. BHV is compleet vernieuwd en moet je echt even bezoeken. Wie weet vind je er nog een paar leuke kerstcadeaus.

Tip 5 » de gezellige kerstmarkt bij Saint Germain des Prés

Op de Place Saint-Germain-des-Prés vind je bij de gelijknamige kerk niet alleen het beroemde café Flore maar ook één van de grotere en gezelligste kerstmarkten van Parijs. Uitgekeken op de kerstmarkt?

Breng eerst even een bezoek aan de bijzondere Église Saint-Germain-des-Prés.  Het is de oudste kerk van Parijs en staat op de plek waar ooit het rijkste klooster van Frankrijk stond. Misschien is dat er ook wel de oorzaak van dat Saint Germain des Prés een luxe buurt is 🙂

Je kunt er namelijk ook de luxe winkels vinden van ontwerpers zoals Armani, Dior, Vuitton en nog veel meer chique winkels.

Nog meer kerstmarkten vind je tegenwoordig hier:

 • op het plein voor de Notre Dame
 • bij de Dôme des Invalides
 • Bij Gare de l’Est
 • Op de Place des Abbesses (Montmartre en metro Abbesses)
 • Le Village de Noël de la Tour Montparnasse

Tip 6 kerst in Parijs en de warenhuizen

Warenhuizen met kerst in Parijs

Geniet van lampjes en kerstsfeer bij de Parijse warenhuizen

Kerst in Parijs krijgt in de prachtige warenhuizen een extra dimensie.

De chique warenhuizen zoals La Fayette, Printemps, BHV en Bon Marché gaan tijdens de decembermaand met elkaar de strijd aan voor de mooiste verlichting en de meest bijzondere etalages.

Vooral Lafayette en Printemps op de Boulevard Haussmann hebben wat dat betreft een naam hoog te houden.

Galeries Lafayette heeft naast de prachtige etalages ook binnen een attractie van formaat. Onder de schitterende art-deco koepel staat elk jaar een enorme kerstboom of een futuristisch en vooral kleurrijk kunstwerk dat de aandacht trekt van duizenden bezoekers.

Voor de etalages van Lafayette is het altijd zo druk dat er voor kinderen speciale bruggetjes zijn gemaakt om zo dicht mogelijk bij de kleurrijke en bewegende etalagemodellen te kunnen komen.

Een bezoek aan kerst in Parijs is niet compleet zonder een kijkje in de prachtige etalages van La Fayette en Printemps. Elk jaar is er weer een ander thema en mogen bekende ontwerpers hun gang gaan.

Nieuw bij Lafayette is Lafayette Gourmet dat nu aan de overkant in een eigen pand is ondergebracht met de beroemde Bordeautheque voor de lekkerste wijn en nog meer lekkernijen. Ben je een lekkerbek? Dan is een bezoek aan Le Grand Épicerie van  Bon Marché een aanrader. Je vindt er de lekkerste (en duurste) tractaties voor het kerstdiner.

BHV Le Marais bij Hotel de Ville heeft tegenwoordig ook heel veel kerstsfeer en het warenhuis is toegankelijker dan de luxe van Printemps en Lafayette. Het heeft ook een grote boekenafdeling, multimedia en in de het souterain een enorme afdeling met gereedschappen en tools. Als je hier geen kerstcadeau vindt weet ik het niet meer :_)

Bekijk hier mijn persoonlijk tips over Frankrijk & Parijs »

Tip 7 Kerstshoppen in stijl

Als je in een bijzondere kerstsfeer wilt shoppen dan is Parijs een topbestemming.

Neem bijvoorbeeld de luxe winkelstraat Rue de Faubourg de Saint-Honoré.  De chique en bijzondere winkels, zoals conceptstore Colette krijgen iets extra’s door de sfeervolle feestverlichting.

In de omgeving van de Opéra vind je nog veel meer chique winkels en op de Place Vendôme kun je de meest luxe winkels, juweliers en horlogezaken bewonderen met een bijzonder sfeervolle verlichting.

Kerst op de Place Vendôme

Sfeervol en vooral luxe kerstshoppen op de Place Vendôme

Tip 8 de Avenue des  Champs-Élysées

Niet te missen tijdens kerst in Parijs is de Avenue des Champs-Élysées.

Elk jaar wordt de prestigieuze winkelboulevard verlicht en stralen de bomen naast de talloze winkels, etalages en kerstversieringen een kerstsfeer uit die je alleen hier kunt ervaren. Wandel vanaf de Arc de Triomphe richting de Place du Concorde. Tot 2016 lag er aan beide zijden van de Champs Élysees ook een grote kerstmarkt. Zie tip 9.

Maak een rit in het fel verlichte reuzenrad en ontdek kerst in Parijs van grote hoogte. Bijzonder om op deze manier de Champs-Élysées te zien. Denk er wel om dat je in de cabine met je gezicht naar de goede kant gaat zitten 🙂

Tip 9 » Ontmoet de vliegende kerstman van Parijs èn een aanrader

In 2017 vond burgemeester Ann Hidalgo van Parijs dat de kerstmarkt op de Champs-Élysee zijn tijd had gehad en moest deze wijken. Een jarenlange traditie werd hiermee gebroken. Maar… de exploitant, een bekend Parijzenaar, liet het er niet bij zitten. In 2018 komt de kerstmarkt weer terug maar op een andere plek.

Niet meer op de Champs-Élysee maar op uitnodiging van het Louvre in de tuinen van de Tuilleriën. Dus tussen het Louvre en de Place de la Concorde. Met een beetje geluk komt dus ook de vliegende kerstman weer terug in Parijs.

Leuk om met kinderen mee te maken maar ook voor grote kinderen om te zien.

Elke avond vertrekt de kerstman voor een korte vlucht boven Parijs in zijn arrenslee met de rendieren. Dit kun je zelf meemaken door op tijd aanwezig te zijn bij het Pavillon Champs Élysées. Aan het eind van mijn bovenstaande “kerstmovie” zie je de kerstman vliegen 🙂

Tip 10 » Dé aanrader met kerst in Parijs

Tenslotte nog een aanrader voor kerst in Parijs.

De laatste jaren was er in het Grand Palais een prachtige overdekte ijsbaan met een fantastische sfeer, verlichting, muziek en spektakels. De entree is niet gratis maar de ijsbaan is geopend tot ‘s-nachts twee uur en staat garant voor een bijzonder avond in Parijs.

Je kon je er uitleven op de grootste overdekte schaatsbaan ter wereld en genieten van schitterende shows, muzien en nog veel meer. Voor 2018 is er opnieuw een festijn in het Grand Palais maar deze keer wordt het een bruisende overdekte kermis met tal van attracties inclusief een rad van avontuur.

Helaas is er in december 2017 nog geen nieuw evenement aangekondigd. Zo niet dan moet je het met de video doen. Bekijk de video voor een spectaculaire avond in het Grand Palais (en zet het volume maar wat hoger) of lees hier meer!

Handige tips

Oh ja, de kerstmarkten van Parijs beginnen niet allemaal begin december. Veel kerstmarkten starten pas de week voor kerst. Meestal vanaf half december.

Mijn top 5 reisorganisaties voor Parijs met kerst

 1. TUI Parijs
 2. Peter Langhout Reizen (met speciale kerstreizen)
 3. Vrij Uit Citytrip Parijs
 4. Kras Parijs aanbiedingen
 5. De Jong Intra Stedentrips Parijs