Winkelen in le Marais, Parijs.

Winkelen in ParijsTips om te winkelen in Le Marais

Ben je op zoek naar leuke tips om te winkelen in le Marais en Parijs?

Dan heb ik in dit èn andere artikelen leuke en handige tips voor je! Door mijn eigen ervaringen in Parijs en informatie van locals kan ik je een aantal plekjes in le Marais laten ontdekken die het winkelen in le Marais extra leuk maken.

In dit blog vind je ook links naar meer artikelen over winkelen in Le Marais dus lees absoluut verder en ontdek waarom winkelen in Parijs nooit verveelt 🙂

Winkelen in Parijs op een unieke plek in le Marais: Uniqlo

Uniqlo Paris

In de trendy wijk Le Marais ligt aan de Rue des Francs Bourgeois 39 een kledingzaak van Uniqlo. Je kunt er op een unieke locatie winkelen als je op zoek bent naar voordelige maar bijzondere mode.

Toen ik er voor het eerst kwam was dat omdat ik er bijna aan voorbij liep maar veel mensen naar buiten zag komen met een witte tas met het rode logo van Uniqlo.  Ik vroeg mij af wat het betekende en zag een enorme kledingwinkel achter een fraaie entree van een oude pand.

Uniqlo is een Japans bedrijf dat in 1949 startte als fabrikant van textiel. Inmiddels is het een wereldwijd kledingmerk met meer dan 1000 winkels (het merendeel in Azië). Naast voordelige en aantrekkelijke kleding is ook de filosofie van het bedrijf bijzonder.

Uniqlo stelt veel aandacht te hebben voor recycling en is sinds 2007 partner van de UNHCR, de wereldwijde organisatie voor hulp aan vluchtelingen. Uniqlo heeft sindsdien al ruim 10 miljoen gebruikte kledingstukken geleverd voor vluchtelingen en slachtoffers van rampen over de hele wereld. Uniqlo roept haar klanten op om oude kleding niet weg te gooien maar terug te brengen. Het bedrijf zorgt er dan voor dat deze een goede herbestemming krijgt.

Bekijk hier mijn persoonlijk tips over Frankrijk & Parijs »

Kleding passen in een oude fabriek

De winkel in le Marais is trouwens een bijzondere winkel omdat deze op een historische plek in een oude fabriek is gevestigd. Boven de entree hangt nog een bord met het opschrift Société des Cendres

Uniqlo Le Marais

Als je de winkel inloopt zie je direct waarom deze bijzonder is.

Achterin staat een oude schoorsteen die dwars door het grote glazen dak gaat. Op deze locatie werd in 1867 door een stel juweliers en edelsmeden uit le Marais een fabriek gebouwd om het afval van hun werkzaamheden te verwerken. De fabriek werd Société des Cendres genoemd het bedrijf van de as om het vrij te vertalen.

In de kelders stonden ovens en maalstenen die werden gebruikt om het afval te verbranden. Daarna werd dit fijngemalen en er werd op een aparte manier goud en zilver uit teruggewonnen. Het as werd gezeefd, gewassen en met kwik behandeld waarna edelmetalen konden worden gescheiden. Tot het begin van de 21e eeuw werkten er 100 mensen. Zij verwerkten onder andere voor Kodak zilverhoudende films om het zilver er uit terug te winnen. Het bedrijf bestaat nog steeds maar verliet le Marais voor een moderne locatie.

Voor Uniqlo was dat in 2013 de mogelijkheid om op een plek waar meer dan 140 jaar aan recycling was gedaan een unieke winkel in het hart van Parijs te openen.

Nu is Uniqlo een fraaie winkel met veel kleurrijke kleding in een bijzondere ambiance.

De kleding is heel betaalbaar en zowel voor mannen, vrouwen als kinderen is er een enorme keus. Vooral linnen en katoen vormen de hoofdmoot in het assortiment van Uniqlo.

Hou er wel rekening mee dat het aan de kassa’s erg druk kan zijn. Zelfs aan de bijzondere kassa waar je kleding kunt terugbrengen. Zo zorgt Uniqlo er voor dat op deze bijzondere locatie de geschiedenis van recycling wordt voortgezet!

Oh ja… vergeet niet naar de kelder te gaan want daar kun je de oude ovens en maalderij nog zien inclusief leuke filmpjes hoe het er vroeger aan toeging!

Winkelen in Parijs

Meer leuke plekjes om te winkelen in Parijs

Heb je de smaak te pakken? Vond je het leuk om te kunnen winkelen in een oude fabriek? Dan is er nog een bijzondere winkel in le Marais.

In het noorden van deze wijk ligt de concept-store Merci. Ook deze winkel is gevestigd in een oude fabriek en moet je echt gezien hebben. Ooit werd er behang gemaakt. Maar nu is er een een bijzondere winkel gevestigd met 1500 m2 kleding, lifestyle en 3 cafe-restaurants.

Als je toch in het noorden van Le Marais bent ga dan eens naar de Rue Vieille-du-Temple tussen het Picasso Museum en het Cirque d’hiver. Je vindt sjieke kledingwinkels en galeries die zich toeleggen op design en hedendaagse kunst. Als de galeries open zijn vult de straat zich met vele kleurrijke types 🙂

Dit deel wordt door de Parijzenaars ook wel Haute Marais genoemd.

Een bijzondere galerie met topfoto’s: YellowKorner

Winkelen in Le Marais - Yellow Korner

Terug in het historisch centrum van Le Marais moet je in de Rue des Francs Bourgeois goed opletten als je ter hoogte van nummer 8 loopt. Ongeveer tussen de boetieks MAC en Diptyqe (kaarsen!) ligt een grote poort.

Als je het niet in de gaten hebt loop je er misschien aan voorbij en dan mis je iets moois! Ga door de poort naar binnen en je loopt tegen 2 winkeltjes op. De rechter is de galerie Yellow Korner.

Yellow Korner werd in 2006 opgericht door Alexandre de Metz en Paul-Antoine Briat die beiden een passie voor fotografie hebben. Zij vonden echter dat foto’s van topfotografen betaalbaarder moesten worden.

In plaats van 10 afdrukken van een unieke foto voor bijvoorbeeld € 5.000 maken zij maximaal 1000 genummerde afdrukken voor een fractie van de prijs. Daarmee wordt een topfoto in je kamer heel bereikbaar.

Er hangen fantastische foto’s in de galery en ik loop er altijd graag even naar binnen.  De afdrukken zijn van zeer hoogwaardige kwaliteit en je kunt ze gewoon thuis laten bezorgen of via internet bestellen.  Met dit concept komen topfoto’s van de beste fotografen voor iedereen binnen handbereik

Alle foto’s worden met uniek certificaat verkocht en aan de afwerking wordt veel zorg besteed. Er is zelfs een uniek procédée waarmee de foto op een superdunne plaat wordt vastgezet met een UV-filter waardoor verkleuring tot het verleden behoort en de foto’s een extra fraai uiterlijk krijgen.

Ook als je niet van fotografie houdt loont het de moeite om eens te kijken bij Yellow Korner.

Meer tips over winkelen in le Marais en Parijs

In le Marais liggen prima hotels die best betaalbaar zijn. Ga je langer dan een paar dagen? Overweeg dan om een appartement te huren. Zeker als je met een groep gaat een aanrader!

Hier vind je alvast een paar ideeën:

Lees ook mijn andere tips over:

Wil je een museum of attractie in Parijs bezoeken? Bestel tickets vooraf via internet. Je ontloopt de wachtrijen aan  de kassa’s, weet zeker dat je een ticket hebt èn krijgt meestal nog korting ook.

Ga je met de trein naar Parijs? Lees dan vooral mijn tips over goedkope tickets voor de Thalys.