Mijn Dagboek van een week in Parijs!

Wat kost een week in Parijs?

Wat kost een week in Parijs?

Ik kan je alvast verklappen dat ik minimaal € 750 in één week bespaarde en hoe ik dat deed lees je hierna en in mijn unieke serie: het Dagboek één week in Parijs.

Met mijn tips kom je op plekken waar je anders nooit aan gedacht zou hebben.

Je leest ook alles over de voor- of nadelen van een verblijf in een appartement. Verder geef ik je in mijn dagboek een week Parijs veel tips om te shoppen, leuke plekjes te ontdekken of ergens lekker te eten.

In dit blog geef ik je een korte samenvatting van:

 • de voorbereiding,
 • de reis,
 • mijn ervaringen,
 • en de kosten die ik heb gemaakt voor mijn week in Parijs

Ook maak ik een vergelijking van de kosten bij een verblijf in een hotel of een appartement. Je kunt dan voor jezelf bepalen waar je keuze op valt.

Het complete dagboek is online te lezen als je Premiumlid van Frankrijk Binnendoor bent. Zodra je ingelogd bent kun je via het menu Leden kiezen voor 4100 kilometer en deze prachtige tocht dag voor dag volgen.  Leden mogen voor eigen gebruik de inhoud opslaan op hun computer, tablet of smartphone. Afdrukken voor eigen gebruik op papier mag ook.

Met de Thalys of bus naar Parijs?

Bushalte Flixbus Maastricht-Parijs

Mijn ervaringen om met de bus naar Parijs te gaan zijn eigenlijk wel goed. Het duurt wat lang, maar ik ben de snelheid van de Thalys gewend 🙂

Dat is dan ook meteen het enige nadeel van een busdienst zoals FLiXBUS of OUIBUS. De bussen zijn comfortabel en voorzien van Wifi en er is een toilet aan boord. De stoelen zijn luxe en verstelbaar en de beenruimte was iets meer dan in de 2e klas van de Thalys.

Ik ging met de FLiXBUS vanuit Maastricht omdat ik daar vlakbij woon. De tickets waren lekker goedkoop en ik betaalde € 19 per persoon. Je kunt tickets vanaf 3 maanden voor vertrek boeken.

De reisduur was volgens planning 6 uur en 3 kwartier maar door strenge controles en files bij de Franse grens (een maand na de aanslagen op 13-11-2015) werd de reistijd  bijna 2 uur langer.

Omdat 8 dagen later de terugreis met de bus pas eind van de middag kon, en ik dan rond 23:30 in Maastricht zou aankomen, ging ik terug met de Thalys. Zo kon ik mooi een vergelijking maken.

De tickets voor de Thalys kun je tegenwoordig al 6 maanden voor vertrek boeken.

Ik wachtte echter tot de week voor vertrek. Had ik beter niet kunnen doen want uiteindelijk betaalde ik € 110 per persoon van Parijs naar Luik. Dat was wel eerste klas omdat het maar € 15 p.p duurder was dan de 2e klas.

De Thalys doet er 2 uur en een kwartier over van Parijs naar Luik. Naar Maastricht is het dan met auto nog een half uur. 1e klas in de Thalys biedt gratis Wifi, eten en drinken en lekker ruime plaatsen. (Tip, kies geen carré met een tafel in het midden als je ruimte wilt).

Met de bus terug had mij maximaal € 22,50 per persoon gekost 🙂

Totale kosten per persoon (voorbeelden):

 • heen en terug met de FLiXBUS: € 19 + € 22,50 = € 41,50
 • heen met de FLiXBUS en terug met de Thalys: € 19 + € 110*)
 • heen en terug met de Thalys: € 35 + €  29 **)

Lees alles mijn ervaringen met de FLiXBUS

*) boek je op tijd je tickets voor de Thalys dan kun je al vanaf € 35 tickets bemachtigen vanaf Amsterdam en vanaf € 29 vanaf Brussel.

**) het loont om op voor de Thalys verschillende data en tijden te vergelijken voor zowel de heen- als terugreis. Ik vond bijvoorbeeld retourtickets voor € 29 p.p.

Op FrankrijkVakantieland schreef ik een handig artikel over het voordelig boeken van Thalystickets.

Hotel of appartement in Parijs?

Hotel boeken in ParijsVoor ik vertrok naar Parijs zat ik met de vraag of ik een hotel of een appartement zou boeken.

Het werd een appartement in het 12e arrondissement van Parijs. De oergezellige wijk tussen de Bastille, Nation en Gare du Nord.

Het is mij zo goed bevallen dat ik een volgende keer absoluut weer een appartement zal boeken.

Van mijn ervaringen heb ik een dagboek bijgehouden dat je als Premiumlid van Frankrijk Binnendoor hier kunt lezen.

Ik boekte mijn appartement op de website van atraveo (TUI groep) en dat is mij uitstekend bevallen. De behulpzame helpdesk was perfect toen ik contact opnam voor een “probleempje”.

Ze hebben een enorme keus van meer dan 200 appartementen in een prijsklasse van € 310 tot € 6000 per week. De goedkopere appartementen zijn vooral aantrekkelijk voor 2 tot 4 personen en ga je met 6 of meer personen dan zijn de grotere en duurdere appartementen een goede keus.

Je kunt de appartementen hier boeken.

Door de kosten te delen kom je aanmerkelijk goedkoper uit dan in een hotel. Je kunt verder besparen omdat je in een appartement zelf je ontbijt, lunch en diner kunt regelen. Lees hierna maar eens….

Voorbeeld kosten hotel versus appartement

Slapen in een appartement in Parijs

Een gemiddeld hotel van 3 sterren in het 12e van Parijs

 • prijs voor een 3-sterren hotelkamer voor 2 personen minimaal € 150 per nacht, 1 week dus € 1050 maar dat is exclusief ontbijt.
 • 7 x ontbijt in hotel voor 2 personen, gemiddeld € 13 p.p is totaal € 182
 • Kosten lunch en diner voor 2 personen per dag stel: eenvoudige lunch € 20 p.p  en diner € 40 p.p totaal € 120 euro per dag, hele week dus € 840

De totale kosten voor een verblijf in een 3 sterren hotel bedragen dus ongeveer € 2072 voor één week.

Voor het appartement betaalde ik € 960 voor een week (7 nachten) inclusief schoonmaken, energie, badhanddoeken, bedlinnen en keukendoeken. Ik kocht 7 keer een ontbijt voor 2 personen bij de bakker om de hoek voor € 5 per dag. Totaal dus € 35

Ik ging 3 keer tussen de middag uitgebreid lunchen in een brasserie, café of restaurant en dat kostte mij totaal € 150 voor 2 personen. ‘s-Avonds was op deze dagen een stokbrood met zalm, vlees of ander beleg voldoende.

Aan het begin van de week kocht ik voor € 68 boodschappen waar ik de hele week mee deed. Een paar keer at ik tussen de middag in het appartement en gaf daar totaal € 24 euro aan uit voor stokbrood en wat lekkers.

3 keer kookte ik zelf in het appartement en kocht op de markt om de hoek superverse vis, vlees en groenten voor een totaalbedrag van € 57.  Voor het uitchecken en de sleuteloverdracht bij vertrek betaalde ik € 20 (verschilt per appartement).

Mijn totale kosten voor 1 week in een appartement:

 • huur incl. in- en uitchecken, schoonmaak, bad-, bed- en keukenlinnen: € 980
 • 7 x ontbijt van de bakker om de hoek: € 35
 • boodschappen en buitenshuis eten en drinken € 299

Mijn totale kosten in het appartement bedroegen € 1.314 tegen € 2.072 als ik in een hotel had gezeten.

Tel daarbij op de ruimte, vrijheid, privacy en extra comfort zoals een eigen keuken en je weet waarom ik voortaan voor een appartement kies!  Je kunt dezelfde telsom ook voor een lang weekend of een paar dagen maken.

Een appartement zal het winnen!

Wil je alles weten over mijn verblijf van een week in Parijs?

In mijn dagboek één week in Parijs! lees je dag voor dag mijn ervaringen.

Het begint op de dag dat ik met de FLiXBUS vanuit Maastricht naar Parijs ga en eindigt op het moment dat ik een week later met de Thalys op het station Liège Guillemins uitstap.

Afhankelijk van het apparaat waarmee je dit leest (computer, laptop, tablet of smartphone)  kun je hiernaast of hieronder de informatie per dag vinden.

Je kunt je ook direct online aanmelden als Premiumlid van Frankrijk Binnendoor, je hebt dan onbeperkte toegang tot alle reisverhalen en kunt dan al mijn ebooks gratis downloaden. Meer info

Veel plezier in Parijs!

Tips over Parijs van Ruud Couwenhoven