Parijs maar dan anders: La Butte aux Cailles

La Butte aux Cailles, een dorp in Parijs

La Butte Aux Cailles in Parijs

La Butte aux Cailles is een bijzonder plekje in Parijs

Als ik in Parijs ben maak ik steevast een wandeling in een onbekend stukje van de stad.

Hoewel ik in de loop der jaren al veel van Parijs heb ontdekt  stuit ik toch soms weer op een nieuwe verrassing. La Butte aux Cailles is zo’n bijzonder plekje. Hoewel de naam doet denken aan de kwartel (caille) heeft het daar niets mee te maken. In 1540 werd op deze plek door een zekere M.Caille een wijngaard geplant vandaar de naam. Je vindt dit mooie stukje Parijs vlakbij de Place d’Italie in het 13e arrondissement.

Als je de metro bij Place de la Bastille neemt (daar stoppen de lijnen 1, 5 en 8) dan moet je met lijn 5 naar de Place d’Italie.

Op de Place d’Italie is het een drukte van belang die je het best kunt bekijken vanaf het terras bij Café de France op de hoek met de Boulevard Auguste Blanqui. Er tegenover ligt één van de grootste winkelcentra van Parijs met ondermeer een filiaal van het warenhuis Printemps. Je kunt hier makkelijk een dag in de omgeving door brengen.

Wandeling door een schilderachtig dorp in Parijs

Als je vanaf Café de France de Boulevard August Blanqui inloopt moet je de linkerkant aanhouden.

Hier wordt trouwens op dinsdag, vrijdag en zondag vanaf 07:00 uur een grote en gezellige markt gehouden. Iets voorbij het metrostation Corvisart zie je links een passage onder een flatgebouw. Als je daar onderdoor loopt sta je even later in een parkje en een heel andere wereld! Het parkje is het begin van een mooie wandeling door deze bijzondere wijk.

Volg gewoon het pad en je komt in de fraaie Rue de 5 Diamants. Op de hoek ligt een leuke zaak Chez Gladines waar je goed kunt eten. Als je er rechtsaf loopt dan wandel je door een straat met  aparte winkeltjes, café’s en restaurants. La Butte aux Cailles nodigt uit om op ontdekkingstocht te gaan. Ik ga dan ook niet stap voor stap beschrijven wat je hier kunt zien.

Ik raad je aan om er lekker te slenteren en dit leuke wijkje te ontdekken.

De kleine huisjes doen in geen enkel opzicht denken aan Parijs. De lokale bevolking is artistiek en dat zie je vooral aan talloze fraaie muurschilderingen die je her en der in de wijk kunt zien. In de superleuke Rue de la Butte aux Cailles vind je talloze leuke zaakjes om bijvoorbeeld tussen de middag te lunchen. Le Temps de Cérises is bijvoorbeeld een populaire plek bij de lokale bewoners en heeft een heerlijke eenvudige en authentieke sfeer.

Maar er zijn er nog veel meer!

Bijzondere kerk en een bijzonder zwembad

De kerk op de hoek van de Rue de Tolbiac en de Rue Bobillot is ook een bezoek waard.

Omdat er een noodweer losbarste vluchte ik er samen met Marian naar binnen anders was ik er misschien wel langs gelopen. De Paroisse Saint-Anne de la Butte aux Cailles is weliswaar nog niet zo oud, in 1894 begon men te bouwen, maar in de kerk kom je heel veel te weten over de historie van deze wijk en de geschiedenis rond de kerk. Als je daarna verder gaat begrijp je veel meer van de omgeving, mits je Frans kunt lezen :-).  

Zo ontdekte ik er bijvoorbeeld dat op de Place Paul Verlaine een zwembad ligt. Op zich niet zo bijzonder maar de Piscine de la Butte-aux-Cailles is een origineel bronbad. Het bronwater van 28 graden komt uit een put op 532 meter diepte. Er zijn een binnenbad en 2 buitenbaden. Je kunt er gewoon een kaartje kopen om er eens te gaan zwemmen. Het zwembad is inmiddels een historisch momument en de bron de enige van Parijs.

Als je alle bekende bezienswaardigheden van Parijs al gezien hebt dan kan ik de Butte Aux Cailles van harte aanbevelen!

Tip:

Wat vond je van deze tip? Laat gerust je mening achter of deel je ervaringen met de andere lezers van mijn blogs.