Bijzondere plekken in Parijs, ontdek ze ook!

Bijzondere plekken in Parijs

Nieuwe tips voor bijzondere plekken in Parijs!

Tijdens mijn wandelingen in de Franse hoofdstad ontdek ik regelmatig bijzondere plekken in Parijs.

Ik was recent weer een week in Parijs en had een mooi appartement gehuurd vlakbij de Bastille. Ik vind dit deel van Parijs altijd weer fantastisch. Je zit er op loopafstand van de leukste markt van Parijs, niet ver van Le Marais en midden in de levendige wijk bij de Bastille. Verder zijn de metrostations Ledru-Rolin (lijn 8) en Bastille (lijn 1, 5 en 8) ideaal om snel bij de bekende bezienswaardigheden van Parijs en de warenhuizen te komen.

Deze week stonden er voor mij een paar leuke ondernemingen op het programma.

Ik wilde al langer alle Passages couvertes van Parijs bezoeken. Ik kende de meeste al maar er zijn er meer dan 20. In de week dat ik in Parijs was bezocht ik ze allemaal maar dat lees je binnenkort op Frankrijk Binnendoor.

Verder was het plan om op zoek te gaan naar bijzondere plekken in Parijs. Ik had weer wat insidertips gekregen van een Parisienne die mij vertelde over “verscholen dorpjes” die vooral in het voorjaar en de zomer prachtig zijn.

Dat wilde ik natuurlijk met eigen ogen zien en daar gaat dit blog over.

Één van de mooiste parken van Parijs: Parc Montsouris

Bijzondere plekken in Parijs: Parc Montsouris

Allereerst neem ik je mee naar een bijzonder fraai park in Parijs.

Het is ook gelijk één van de minst bekende en dat komt omdat het een stuk uit het centrum ligt. Van de ruim 20 grotere parken in Parijs is Parc Montsouris heel bijzonder. Qua ligging maar ook wat betreft oppervlakte is het indrukwekkend.

Het Parc Montsouris is één van die bijzondere plekken in Parijs die je eens moet bezoeken als je al eerder in de Franse hoofdstad bent geweest. Het is een openbaar park in het 14e arrondissement en ligt tegenover de Cité Universitaire de Paris aan de Boulevard Jourdan.

In 1878 werd het park voltooid en is circa 15 hectare groot. Het heeft dankzij Napoleon III een Engelse stijl omdat hij de tuinen in Londen zo mooi vond. Je kunt er heerlijk flaneren en wandelen of op een bank in het zonnetje, of juist in de schaduw, zitten.

Het park heeft een bijzondere geschiedenis. Tijdens de officiële inhuldiging in 1869 liep voor de ogen van Napoleon III het aangelegde meer leeg. De ingenieur die het had aangelegd pleegde even later zelfmoord. Tegenwoordig is het meer het domein van eenden en een koppel zwarte zwanen.  Rondom het meer is het heerlijk toeven.

Er is een goed restaurant aan de rand van het park en een buffet met een draaimolen en kleine speeltuin.   Veel Parijzenaars kiezen dit park in het weekend of op hun vrije dag om te genieten van de fraaie omgeving. Er zijn altijd joggers en hardlopers. Je komt er veel jonge mensen tegen, dat komt door de er tegenover gelegen Cité Universitaire de Paris.

Op deze campus (waar geen les wordt gegeven) wonen circa 50 nationaliteiten en het is de moeite waard  daar eens naar toe te gaan en de prachtige oude panden te ontdekken. De paviljoens zijn per land (ook Nederland) op het terrein samengebracht en er zijn vele architectonische hoogstandjes bij. Het Nederlandse paviljoen is bijvoorbeeld door Dudok van Heel ontworpen.

Het Parc Montsouris kun je bereiken met de RER B (halte Cité Universitaire), de Tramway 3a en met de metro (Porte d’Orleans of Glacière).

Bijzondere plekjes in de buurt van Parc Montsouris

Bijzondere plekken in Parijs, Square Mont- Souris

Als je het park aan de westzijde verlaat steek je de Rue Nansoutry over en ga je rechts tegenover de uitgang een straatje in: Square Montsouris. Je waant je hier in een andere wereld.

Dit stukje Parijs (met de straatjes er naast) was in de jaren ’30 een plek waar bekende kunstenaars en schilders woonden en er werden tal van feesten gehouden. De straatjes zijn met kinderkoppen geplaveid en de huizen zijn omringd en begroeid met veel groen. Het is een oase in de stad!

Als je het straatje helemaal uitloopt dan kom je op de Avenue Reille en kijk je tegen een bakstenen muur. Dit is het enorme Réservoir de Montsouris. Het is niet te bezichtigen maar werd ooit aangelegd voor de drinkwatervoorziening van Parijs. Het wordt gevoed door diverse bronnen en riviertjes en heeft in 2 reservoirs een inhoud van totaal 202.000 kubieke meter water.

Leuke straatjes bij het Parc Montsouris

Ga op de hoek bij Le Chin Chin rechts af en loop iets verder opnieuw rechtsaf de Rue Parcs de Montsouris in (of nuttig iets bij Le Chin Chin). Het is ook weer een bijzonder straatje, net als de doodlopende Rue George Braque.

Als je dan weer terugloopt naar het park kun je links naar de vijver. Maar leuker is het om naar het midden te gaan en het bruggetje over de spoorbaan te nemen.

Je loopt dan omlaag naar de vijver en hebt een fraai uitzicht. Lopend langs de vijver ga je richting de Kiosque de Musique (waar regelmatig ‘s-middags optredens zijn) maar passeert eerst een draaimolen en een snackbar met terras.

Iets verder ligt het mooie terras van Restaurant Pavillon Montsouris waar je goed kunt eten! De chef is opgeleid door bekende Franse koks. Je eet er op een unieke plek waar reserveren wel slim is. Maar wil je op een bijzondere plek in Parijs lunchen of dineren? Dan is dit een aanrader!

La cité Floral een oase in Parijs

La Cité Florale

Als je de uitgang, van het park, aan de Rue Gazan neemt heb ik nog een bijzonder leuke plek voor je!

Ga rechtsaf tot je bij de Rue Liard komt. Loop deze in tot de Rue Auguste Lançon en ongeveer 200 honderd meter verderop ligt een onverwachte verrassing in Parijs! La Cité Florale is een klein stukje verborgen campagne. De Parijzenaar kan het zo mooi zeggen “un petit bout de campagne caché”.

De huizen en de straatjes ademen een landelijke en intieme sfeer. Ook hier weer veel bomen en planten straatjes met klinkers en keitjes. Het lag vroeger aan de oevers van het riviertje La Bièvre en werd in de jaren 1920 tot 1930 aangelegd waarna het door de stad werd opgeslokt.

Door de beschermde ligging heeft het haar karakter behouden en als je het niet weet loop je er zo voorbij. Even opletten dus!

Straatjes met prachtige namen

De straten hebben prachtige namen zoals:

  • Rue des Orchidées,
  • Rue des Glycines,
  • Rue des Liserons
  • en Rue des Iris.

Slenter er rustig rond, kijk om je heen en geniet van de rust en charme. De foto boven dit artikel maakte ik op een schitterend pleintje in het hart van dit dorp in Parijs!

Als of het nog niet genoeg is neem ik je ook nog even mee naar het vlakbij gelegen quartier des Peupliers. Wandel naar de rue Brillat-Savarin en ga richting de Place de Rungis en daarna de Rue de la Fontaine à Mulard in. Bij de Rue de la Colonie ga je rechtsaf tot de Place de l’Abbé Georges Hénocque.

Quartier des Peupliers

Op dit pleintje kun je even lekker uitrusten op een bankje en genieten van groen, de aparte omgeving of bij Café des Peupliers wat eten of drinken.

Daarna start je ontdekking van dit bijzondere quartier met smalle straatjes en kleurrijke huizen. Loop vooral de Rue Henri Pape in en dan meteen rechtsaf de Rue Dieulafoy.

Hou aan het eind links aan en nog een keer links en loop de Rue du Moulin des Prés in tot je op een soort pleintje komt, Square des Peupliers. Hier zoek je links naar een piepklein straatje. Het is een prachtig stukje Parijs met een privépad. Maar trek je daar even niets van aan.

Piepklein straatje quartie Peupliers

Kijk hier vooral goed om je heen en denk eens aan de hektiek van het centrum van Parijs. Dat mis je hier volledig. Het is alsof je in een dorpje op het platteland bent! Loop door tot je weer op dezelfde plek Square des Peupliers uitkomt.

Je bent nu vlakbij de unieke la Butte aux Cailles waar ik eerder al een verhaal over schreef. Ook dit buurtje vraagt om een ontdekkingstocht.

Op de kaart hieronder staat de wandeling beschreven en zie je hoe je het best kunt lopen.

Je komt uiteindelijk bij de Place d’Italie en het grote winkelcentrum Italie Deux met onder andere een Fnac en een warenhuis van Printemps. Je vindt er in totaal circa 130 winkels en restaurants. Het is wat minder massaal dan het Centre Commercial Forum des Halles in het centrum en het ligt ideaal  bij de metro uit- en ingangen van de Place d’Italie.

Hier kun je op de metro stappen en kiezen voor de lijnen 5 (naar Bastille en République) maar ook op lijn 6 en 7.  Voor je naar de metro gaat tip ik je om hier bij een brasserie op het terras iets te nuttigen. Het is er niet echt rustig maar je kunt er wel de hektiek van de Place d’Italië met een goede kop koffie of een drankje gadeslaan.

Ik hoop je met deze tips weer een stukje van Parijs te hebben laten ontdekken dat meer dan de moeite waard is. Kies er een mooie zonnige dag voor uit en je hebt een dag in Parijs om nooit meer te vergeten!


Wil je meer van dit soort leuke tips over Parijs? Download dan mijn ebook Parijs!