Geniet van het voorjaar in Parijs!

In deze nieuwe podcast van FrankrijkBinnendoor onLine neem ik je mee naar Parijs en zal ik je mijn tips verklappen om te genieten van het voorjaar in Parijs.  Maar er is zoveel meer om op een mooie zonnige dag van Parijs te genieten. In deze podcast deel ik graag mijn ervaringen en hoop je hiermee te inspireren om Parijs eens op te zoeken in het voorjaar.

Voorjaar in ParijsAbonneer in iTunes via Stitcher Download mp3

Het voorjaar in Parijs is een toptijd!

Het voorjaar is een heerlijke tijd om in Parijs te zijn. Als ik er ben in april, mei of juni kan ik het niet laten om een dag door de stad te slenteren.

Het voorjaarszonnetje zorgt ervoor dat overal de terrassen weer bevolkt worden. De Parijzenaar weet als geen ander het buitenleven te waarderen door te genieten van zijn espresso, ontbijt, lunch of diner en dat het liefst buiten op een zonnig en aangenaam terras.

De tips die ik je in deze podcast over het voorjaar in Parijs geef zijn grotendeels van mij zelf. Maar sommige tips komen van een inwoonster die de stad op haar duimpje kent.

De parken van Parijs

Lente in Parijs Parijs heeft 400 kleine en grote parken die in het voorjaar ontluiken.

Dankbaar maakt de Parijzenaar er gebruik van om in het zonnetje op een bank te zitten of gewoon in het gras.

Bekende parken zijn:

  • Les Jardins des Tuilleries bij het Louvre,
  • Jardin du Luxembourg,
  • het Bois de Vincennes,
  • Parc des Buttes-Chaumont
  • Het Parc de la Villette
  • Bois de Boulogne

Een aanrader is ook het sfeervolle plantsoen van de Place des Vosges in de gezellige wijk Le Marais

Maar leuker zijn vaak de kleine parkjes in de wijken van Parijs. Deze zijn vooral ingericht voor de lokale bewoners. Vaak staan er speeltoestellen voor de kinderen uit de buurt en in sommige kun je zelfs tafeltennisen. Vergeet ook je schaakstukken niet mee te nemen omdat er in veel parken zelfs stenen schaakborden staan.

Ontdek de Promenade Plantée tijdens het voorjaar in Parijs

Promenade Plantée

Wat ik zelf altijd leuk vind is om vlakbij de Place de la Bastille de 4,5 kilometer lange Promenade Plantée op te gaan.

Dit is een prachtig viaduct waar ooit een spoorweg van de stad richting het Bois de Vincennes liep. Onder het viaduct vind je aan de Avenue Daumesnil onder de bogen veel ambachtelijke winkels en kunstzaken. Maar ik ga bij mooi weer liever het viaduct op. Dat kan als je langs de Opera Bastille loopt. Op een gegeven moment zie je dan links een trap. Als je die opgaat kom je in een andere wereld.

Ruim 4,5 kilometer loop je dan in het groen maar hoog boven het straatniveau en ver van het verkeer. Overal vind je plekjes met een bank waar je even lekker in het zonnetje of juist de schaduw kunt zitten bijvoorbeeld voor je lunch en een sandwich of stokbrood te eten.

Je passeert vijvers en kunt je op hoog niveau verbazen over de bijzondere appartement waar de Parijzenaar in woont.

Op een gegeven moment kom je bij een moderne brug over een enorm plantsoen. Hier ben je bij de Jardin de Reuilly-Paul-Pernin.Het is een fantastische groene plek van 1,5 hectare midden in de stad. Bij mooi weer spelen er kinderen, liggen mensen in het gras te genieten van het zonnetje of zijn er op zondag bijvoorbeeld met de familie aan het picknicken. Als ik er met mooi weer ben krijg ik midden in Parijs een echt vakantiegevoel. Vergeet ook niet de mooie tuinen te bekijken die er vlakbij liggen!

Bois de Vincennes

Heb je nog geen genoeg van al dat moois?

Loop dan nog een kilometer of 2 door en volg het traject van de oude spoorbaan. Je komt dan vanzelf bij het uitgestrekte Bois de Vincennes hier vind je ruim 995 hectare groen met verschillende meertjes waar je kunt roeien of waterfietsen.

Heel lang geleden was dit het jachtbos van de Franse koningen. Nu vind je er ook nog wild, maar dat leeft in de vlakbij gelegen Zoo van Parijs die een paar jaar geleden prachtig vernieuwd werd en een aanrader is om te bezoeken. (ook zonder kinderen).

Als je bij het Chateau de Vincennes de metro lijn 1 neemt kun je weer terug naar de Bastille.

Een romantische wandeling?

voorjaar in Parijs bij de Seine

Wil je genieten van Parijs of een romantische wandeling maken?

Dan zijn de kades van de Seine natuurlijk dé plek om te ontdekken. Omdat in het najaar van 2016 het autoverkeer langs de rechteroever van de Seine ook werd verboden zijn deze kades van de Seine nu eveneens het domein van voetgangers, skaters en fietsers. Begin april 2017 is er een nieuwe groene zone langs de Seine opengesteld voor voetgangers.

Omdat ik de Bastille altijd een makkelijk vertrekpunt vind heb ik de volgende tip voor je om bij de nieuwe kades van de Seine te komen en niets te missen van dit fraaie nieuwe stukje Parijs.

Loop vanaf de Place de la Bastille naar het Bassin d’Arsenal, de haven die de Seine met het Canal St Martin verbindt.

Loop via de trap naar beneden langs het terras van Le Grand Bleu waar je een hapje en een drankje kunt nuttigen op een bijzondere plek in Parijs. Toch vallen de prijzen van gerechten er best mee. Drank in Parijs is niet goedkoop maar als je het slim aanpakt dan valt dat zelfs op deze unieke plek wel mee. Een Pichet rosé van een halve liter kost bijvoorbeeld rond de 16 euro en daar haal je wel een paar glaasjes uit.

Nieuw! La Parc Rives Seine

Helemaal aan het eind van de haven kun je over de sluisdeuren naar de overkant lopen en dan meteen links via een tunneltje onder de brug door en… voilà de Seine! Hier kun je de wandeling langs de Seine beginnen en als je wilt helemaal naar de Eiffeltoren lopen. Bij de Pont Neuf ga je dan naar de overkant en kun je verder via de Rive Gauche die al in 2013 autovrij werd.

La Parc Rives Seine, zoals het nu officieel heet, is ongeveer 7 kilometer lang. Overal vind je wel een plekje om even te zitten of te genieten van een drankje. Vooral in de weekenden is het er supergezellig, maar soms wel druk.

In de onderstaande video van de stad Parijs krijg je alvast een indruk. De video is gemaakt met een drone!

Ook leuk: het Canal Saint Martin

Voor mijn volgende tip kun je opnieuw vertrekken vanaf de Place de la Bastille. Deze keer met de Opera in je rug loop je in het midden bovenop het Canal Saint Martin! Het kanaal loopt vanaf het metrostation Bastielle een paar kilometer door een tunnel onder de stad.

Wil je iets bijzonders meemaken? Maak dan maar eens een rondvaart door deze tunnel en de sluizen van het kanaal. Een leuke ervaring.  Maar het is voorjaar dus het is veel leuker om het Canal Saint Martin bovengronds te ontdekken.

Op zondag is er op de Place de la Bastille een gezellige markt en als je deze afloopt tot het eind dan kom je in een soort park waar je om de zoveel meter een rooster ziet. Dan weet je dat je goed zit en boven het kanaal loopt.

Ook dit is in het voorjaar, maar in elk ander seizoen ook, een heerlijke plek. Het ontluikende groen geeft de omgeving iets magisch en het trekt dan ook joggers, vissers, wandelaars en genieters aan. Zodra het kanaal boven de grond komt ontdek je sluizen, oude ijzeren bruggen waar je naar de overkant kunt en nog veel meer.

Ik vind dit altijd de ultieme plek om lekker te slenteren. Er gebeurt altijd wel iets. Tijdens de lunchpauze zitten veel mensen langs het kanaal hun lunch op te peuzelen. Het is dan ook een goed idee om ergens een sandwich en wat drinken te kopen. Zoek een mooi plekje uit en geniet!

Een fles wijn en een lekker kaasje:  geniet van het voorjaar in Parijs

Voorjaar aan het Canal St Martin in Parijs

Als de temperaturen omhoog gaan dan is eind van de middag het Canal Saint Martin dé plek om van een bijzonder aperitief te genieten. Je zult dan ook veel groepjes zien die een fles wijn en hapjes bij zich hebben. Super gezellig!

Een leuk adresje voor een goede fles wijn en wat mooie Franse kaasjes? Op het punt waar het Canal Saint Martin boven de grond komt ligt aan de Quai de Jemmapes een bijzonder adresje La Vache dans les Vignes.

In het Nederlands heet het de Koe in de wijngaarden. En dat is de spijker op z’n kop. Het is een mix van een winebar en een fromagerie. Je kunt er perfecte wijnen proeven en er een heerlijke vers gesneden kazen bij uitzoeken. Een topadresje! Als je er bent doe dan Selim of Sophie de groeten van mij!

Hou je van wandelen? Of ben je er op de fiets?

Volg dan het kanaal tot aan de bioscopen van MK2. Je vindt er ter hoogte van La Rotonde een paar fraaie terrassen aan het water.  Nog verder kom je uiteindelijk bij het Parc la Vilette. Dat een belevenis op zich is. Vooral met kinderen is het interactieve museum heel leuk en echt de moeite waard. Met de metro kom je er met lijn 7.

Wijngaarden en la Butte Chaumont

Misschien is het ook een leuk idee om de wijngaarden van Parijs eens op te zoeken. De wijngaard van Montmartre is misschien de bekendste maar helaas is deze niet altijd vrij toegankelijk.

Het is trouwens wel de moeite waard om in het voorjaar de omgeving van deze wijngaard te bezoeken. De bloeiende bomen en het frisse groen geven Montmartre iets bijzonders. De wijngaard  vind je bij de Rue des Salles. Vlakbij de Sacré Coeur en de Place du Tetre.

In de gezellige wijk Belleville ligt aan de Rue des Couronnes ook een kleine wijngaard. Clos de Belville is maar 500 vierkante meter groot en werd in 1992 aangelegd. Als je er in de buurt bent dan is het de moeite waard om door te gaan naar Buttes Chaumont.

De hoofdingang ligt op de place Armand-Carrel pal tegenover het gemeentehuis van het 19e district dus dat kan niet missen. Dit prachtige park is echt de moeite waard. Slenter over de paden, klim omhoog naar de tempel en je hebt een fantastisch uitzicht over de stad.

Het park kent verschillende niveaus èn er is een brug, de Pont Suspendu, die nog door Gustav Eiffel is ontworpen. Deze groene omgeving van 25 hectare is ook rijk aan vogels. Parc Butte Chaumont is dé plek voor verliefde paartjes om van de omgeving en elkaar te genieten.

Mijn favoriete park in Parijs: Parc Montsouris

Voor jaar in een park Parijs

Tenslotte wil ik je wijzen op één van mijn favoriete parken in Parijs.

Het is ook gelijk één van de minst bekende en dat komt omdat het een flink stuk buiten het centrum ligt. Van de ruim 20 grotere parken in Parijs is Parc Montsouris heel bijzonder.

Qua ligging maar ook wat betreft oppervlakte is het indrukwekkend.

Het Parc Montsouris is één van die plekken in Parijs die je vooral moet bezoeken als je al eens eerder in de Franse hoofdstad bent geweest.

Het is een openbaar park in het 14e arrondissement en ligt tegenover de eveneens bijzondere Cité Universitaire de Paris aan de Boulevard Jourdan. Je kunt het bereiken met de RER B (halte Cité Universitaire), de Tramway 3a of met de metro (Porte d’Orleans of Glacière).

Dit park heeft dankzij Napoleon III een Engelse stijl omdat hij de tuinen in Londen zo mooi vond. Je kunt er lekker flaneren en wandelen of op een bank in het zonnetje, of juist in de schaduw, zitten.

Het park heeft een bijzondere geschiedenis. Tijdens de officiële inhuldiging in 1869 liep voor de ogen van Napoleon III het aangelegde meer leeg. De ingenieur die het had aangelegd pleegde vlak daarna zelfmoord.

Tegenwoordig is het meer het domein van eenden en een koppel zwarte zwanen. Rondom het meer is het heerlijk toeven en slenterend over de paden kun je er volop genieten het voorjaar in Parijs.

Nog een paar leuke plekjes voor het voorjaar in Parijs

Parken in Parijs

Wat het Parc Montsouris extra bijzonder maakt zijn de 2 “kleine dorpjes” naast het park. Vergelijk het een beetje met Montmartre.

Smalle straatjes met klinkers, huizen die dicht tegenover elkaar staan zoals in de Rue du Parc de Montsouris en op Square de Montsouris.

Op dit plein ligt ook een pand dat ontworpen is door de bekende Franse architect le Corbusier. Je vindt het aan de westkant van het park

Aan de andere kant van het park, bij de uitgang aan het oosten, stap je in een heel andere wereld. Loop er de Rue Liard in en dan na 200 meter rechtsaf de Rue des Glycines in. Hier kom je in  stukje platteland in Parijs!  Loop door de straatjes en ga er op ontdekkingstocht. Zorg in elk geval dat je het Square des Peupliers vindt! Als je hier niet het echte voorjaarsgevoel in Parijs krijgt dan weet ik het niet meer…

Heb je nog niet genoeg? Niet ver hier vandaan ligt nog een bijzonder stukje Parijs: La Butte aux Caille en ook dat is in het voorjaar in Parijs een bijzondere wijk om te ontdekken.

Ik hoop je met deze tips en podcast over Parijs weer inspiratie en leuke tips te hebben gegeven. Hier zijn nog wat handige links die je naar nog meer tips verwijzen en je kunnen helpen om je stedentrip naar Parijs te regelen.

Aanbieding hotels Parijs!

Samen met TUI heb ik elke week nieuwe aanbiedingen voor goede hotels in Parijs. Naast de scherpe prijzen profiteer je ook van een gratis "Stadswandeling Onbekend Parijs" met een Nederlandse gids t.w.v € 22 p.p. Hiermee wordt je stedentrip naar Parijs nog leuker!

Grand Hotel Dore

Grand Hotel Dore Grand Hotel Dore » Goed hotel tussen de Bastille en Bois de Vincennes in een sfeervolle beurt op een niet toeristische locatie. Op loopafstand van Promenade Plantée en Marché d'Aligre. Een prima plek om Parijs te ontdekken.

Aanbieding bekijken »

Best Western Montmartre

Best Western Montmartre Best Western Montmartre » Op loopafstand van Moulin Rouge & Sacré Coeur, luxe ontbijtbuffet, moderne kamers. Vlakbij metro met goede verbindingen naar bijvoorbeeld: het Louvre, de Eiffeltoren, Notre-Dame en de Seine.

Aanbieding bekijken »