Marathon van Parijs

De Marathon van Parijs

Marathon van Parijs als inspiratiebron

Elk jaar wordt in april de Marathon van Parijs gehouden. Het parcours van de Marathon van Parijs is perfect om op ontdekkingstocht in Parijs te gaan!

Aan de hand van het officiële parcours neem ik je 42,2 kilometer mee dwars door Parijs en ontdek je bijzondere plekjes maar ook bekende hotspots. Als je een paar dagen naar de lichtstad gaat en je houdt van wandelen dan kun je de marathon van Parijs lopen in je eigen tempo 🙂

Het Parcours van de marathon van Parijs

De marathon van Parijs heeft jaarlijks circa 45.000 deelnemers en is een fantastisch evenement dat ook als toeschouwer de moeite waard is.

Ongeveer 35% van de deelnemers komen uit het buitenland.De atleten lopen over de straten en pleinen van de Franse hoofdstad en worden door honderdduizenden enthousiaste toeschouwers aangemoedigd.

Loop de marathon van ParijsDe start vindt plaats met de Arc de Triomphe in de rug en gaat over de Champs Élysée naar de Place de la Concorde.

Via de Rue de Rivoli lopen ze langs de Tuilleriën, het Louvre en het Hôtel de Ville om over de Place de la Bastille de Rue Faubourg St.Antoine in te gaan.

Over de Rue de Reuilly en Avenue Daumesnil komen de atleten bij het Bois de Vincennes waar ze langs het Château de Vincennes rennen.

Dwars door dit fraaie gebied lopen ze over de Avenue de Gravelle en Rue Charenton richting de Place de la Bastille. Daar wordt richting de Seine gerend om over de brede boulevards richting de Notre Dame en de Eiffeltoren te rennen.

Dan gaat het naar het Bois de Boulogne om uiteindelijk na 42,2 km te finishen op de brede Boulevard Foch vlakbij de Arc de Triomphe.

De eerste 5 kilometer: centrum van Parijs

De eerste 5 kilometer van de Marathon van Parijs zijn ideaal om de hotspots in het centrum te ontdekken. Als je vanaf de Arc de Triomphe de Champs Élysée op loopt kom je op misschien wel de drukste winkelstraat van de wereld. Grote en vooral luxe winkels en flag-stores liggen hier aaneengeschakeld. Kids vinden de Disneywinkel het einde.

Een kilometer verderop kom je bij de Place de la Concorde met de oude Egyptische Obelisk. Vanaf dit plein zie je de Arc de Triomphe, het Grand Palais, Tuilleriën, Louvre en in de verte de Eiffeltoren. Als de avond valt is het een magische plek in Parijs!

Je kunt hier de sfeervolle tuinen van de Tuilleriën in lopen richting het Louvre. Rechts ligt het Musée de L’Orangerie met de beroemde waterlelies van Monet (bezoekje waard!).

De wandeling gaat verder via de Rue de Rivoli een drukke brede winkelstraat met rechts het Louvre en links veel winkels. Onder het Louvre ligt het chique winkelcentrum Caroussel du Louvre met onder andere de Apple Store. Loop ook even naar links naar het Palais Royal en bekijk de tuinen en de winkeltjes onder de galerijen. Hier vind je ook enkele leuke café’s met terras even weg van alle hectiek.

Halverwege de Rue de Rivoli ligt het Hôtel de Ville en als je doorloopt kom je uit op de Place de la Bastille waar de Franse Revolutie begon. Je vindt er diverse terrassen om even bij te komen. De eerste 5 kilometer zitten er op.

Op weg naar het Bois de Vincennes (7 km).

Lunch bij Restaurant Trousseau

Lunch bij Restaurant Le SquareTrousseau?

Als je de Place de la Bastille oversteekt zie je rechts de Porte de Plaisance Paris Arsenal waar het Canal St. Martin begint. De haven is leuk en er zijn plantsoenen met gratis Wifi.

Maar de wandeling gaat verder aan de ander kant van het plein via de Rue Faubourg St. Antoine. Een drukke winkelstraat met links en rechts leuke en bijzondere winkels. Loop er eens een zijstraatje in en je ontdekt de leukste plekjes!

Iets voorbij de metro Ledru-Rollin ligt rechts een parkje, Square Armand Trousseau, waar kinderen lekker kunnen spelen en waar je op een bank even kunt uitrusten. Op een hoek vind je een prima restaurant Le Square Trousseau. Leuk voor de lunch!

Vlakbij ligt ook de Marché d’Aligre. Eén van de beste markten van Parijs die behalve maandag elke ochtend  voor leven in de brouwerij zorgt!

Loop door en ga via de Place Félix Eboué naar de Avenue Daumesnil met de bijzondere Promenade Plantée. Een fraai wandelpad met tuinen over een oud spoorviaduct. Je komt een kilometer verder bij de Porte Dorée met fonteinen en het gouden beeld van Athéna. Het was ooit één van de toegangspoorten tot Parijs.

Nu is het nog maar een paar stappen naar het Bois de Vincennes met het Château de Vincennes dat tot de bouw van Versailles als koninklijk paleis dienst deed. Het bos was ooit koninklijk jachtgebied maar nu een fantastische plek om de andere kant van Parijs te ontdekken.

Hier kun je picknicken in het gras aan de rand van het Lac Daumesnil of het Lac des Minimes. Zoek de schaduw op van de bomen of ga met kinderen naar het Parc Floral de Paris met een speeltuin waar kinderen van alles kunnen doen en zich geen moment vervelen!

Op 22.000 vierkante meter vind je hier een fantastische plek met meer dan 3000 verschillende planten en bomen. Er zijn vaak exposities en er worden regelmatig concerten gegeven. Op één van de meren kun je roeien, er is een vlindertuin, een stadsboerderij en kinderen kunnen er een ritje op een pony maken (superplek!)

Via Bois de Vincennes naar de Seine (11 km).

De jachthaven van Parijs

Door de jachthaven van Parijs naar de Seine

Als je een tijdje lekker in het mooie Bois de Vincennes bent geweest dan kun je je ontdekkingstocht door Parijs voortzetten door richting de renbaan te lopen.

De Hippodrome de Bois de Vincennes ligt hier al sinds 1863 en heeft een renparcours van 2 kilometer waar 40.000 mensen naar de paardenraces kunnen kijken. Hier worden de grootste races van Frankrijk gehouden misschien een leuk idee om eens mee te maken?

Via de Avenue de Gravelle  loop je langs de rand van het bos naar Charenton ooit een dorp buiten Parijs. Bij het park de Bercy ligt het Palais Omnisport waar vaak grote popconcerten worden gehouden. Het is mijn favoriete plek voor een popconcert in Parijs.

Je komt uiteindelijk weer uit op de Avenue Daumesnil. Een brede boulevard met het Viaduct van de Promenade Plantée. In de bogen onder de promenade zitten veel kunstzinnige en bijzondere winkels leuk om er langs of binnen te lopen. Je loopt ongeveer 3 kilometer op of langs het Viaduc des Arts.

Eenmaal bij de Place de la Bastille adviseer ik je om de trap naar beneden te nemen richting de Porte de Plaisance Paris Arsenal. Dit is de jachthaven van Parijs met toegang tot de Seine. Een bijzondere plek in hartje Parijs. Slenter langs de vele boten en loop helemaal door tot het einde. Ga over de smalle brug bij de sluisdeuren en onder de weg door naar de Seine.

Je hebt er nu ongeveer 23 kilometer op zitten 🙂

Handig:

De laatste 19 kilometer van de Marathon van Parijs

De resterende 19 kilometer gaan langs de Seine en door het Bois de Boulogne.

Op het kaartje hieronder zie je de hele route alvast.

Veel plezier in Parijs!

Wat is er in Parijs te doen? Tips van Ruud Couwenhoven

 

 

Parcours Marathon Parijs

Klik op de kaart voor een grote versie