Eten in Bordeaux als een echte boerenpummel :-)

Eten in Bordeaux Chez Les Ploucs

Ontmoeting met een TGV-machinist in Bordeaux

Soms vraag ik mij af of het mij nu alleen overkomt: leuke, vreemde, rare of gekke ontmoetingen in Frankrijk.

Zoals die keer dat ik een weekend in Bordeaux was en op een zwoele avond in juni lekker buiten zat te eten in de gezellige Rue des Faussets. Dit straatje was op zaterdagmiddag rond vijf uur nog bijna uitgestorven terwijl er links en rechts toch allemaal restaurants liggen.

Gezellig straatje met restaurants

Mijn oog viel op een bijzonder uithangbord en een restaurant met een iets andere uitstraling dan alle andere in deze straat. Het was een ventje met een olijke kop een stokbrood onder zijn arm en een tas met eten in zijn andere arm. Toen ik mijn neus tegen het raam drukte zag ik binnen bont gedekte tafeltjes. Het zag er erg gezellig uit en de kaart, op schoolborden achter het raam, zag er niet onaantrekkelijk uit met veel lokale gerechten.

Eten in BordeauxHet leek mij wel iets om er  ‘s-avonds te gaan eten alleen was het gesloten en er hing nergens een kaartje hoe laat het open ging. Ik maakte wel alvast een paar foto’s voor mijn archief en liep verder. Aan het eind van het straatje vroeg ik aan een jonge vrouw, die bij een restaurant de tafeltjes aan het dekken was, waarom het zo stil en leeg in de straat was.

Haar antwoord was duidelijk: “Als u over een uur terugkomt staan voor alle restaurants tafels en stoelen, de straat wordt elke dag rond deze tijd omgetoverd in één groot terras”. Rond een uur of zeven loop ik met Marian weer richting de Rue des Faussets en tot mijn stomme verbazing is het inderdaad één groot terras waar het al gezellig druk is.

Zo druk zelfs dat ik vrees om geen plekje te kunnen vinden.

Chez Les Ploucs

Bij het restaurant met het grappige mannetje waren buiten nog 2 plaatsjes vrij.

En even later zat ik met Marian de kaart te bestuderen van Chez Les Ploucs. Vrij vertaald betekent het zo iets als: Bij de Boerenpummels. Het personeel liep er in boerenkostuum, in het restaurant heerste een supergezellige sfeer en ook buiten op straat was de sfeer uitstekend.

Als snel stond er een karaf wijn op tafel en even later het eten voor onze neus. Het eten is er geen haute cuisine maar gewoon boers goed:-).

Na een uurtje kwamen er 3 mannen in kostuum naast ons zitten die onze borden aan een zware analyse onderworpen (ze waren schoon leeg) en begonnen een spervuur aan vragen op mij af te vuren: “was het lekker?”, “wat heeft u gegeten?”, “hoe is de kaart?”, “wat heeft u voor wijn?” “was het veel?” en nog een paar vragen die ik inmiddels al weer ben vergeten.

De TGV bemanning

Binnen een mum van tijd zat ik in een gesprek verwikkeld met een machinist en 2 conducteurs van de TGV tussen Strasbourg – Bordeaux. Zij reisden meerdere keren per week tussen beide steden heen en weer.

Zij waren net aangekomen uit Strasbourg. De TGV ging met een andere bemanning terug en de volgende dag ging zij weer richting Strasbourg. Een schema wat zich een paar keer per week herhaalde en ze vonden het een leuke baan. Dat kwam vooral omdat ze op kosten van de baas in Bordeaux of in Strasbourg sliepen en daar dan lekker konden gaan eten.

Het waren gezellige kletsers en samen met Marian had ik een topavond waarbij er diverse flessen wijn op tafel kwamen. Wij hoefden de volgende ochtend echter niet te werken, maar onze vrolijke vrienden waren ‘s-morgens al weer vroeg aan de beurt.

Ik hoop dat de treinreizigers van hun TGV naar Strasbourg een goede reis hebben gehad 🙂

Reacties

  1. Wim Hoogendoorn zegt

    Ons favoriete eetadres in Bordeaux is Crocloup in de 35 Rue du Loup. Culinair 3 gangenmenu voor €18.- zowel Midi als Soir! ma, wo. en zo gesloten, Reserveren, slecht 30 personen! Zie de gratis Michelin restaurant app op iPhone en iPad
    Verder reis je één week onbeperkt met tram en bus voor €11,40 (60+, €8,80)
    Groeten, Wim Hoogendoorn

Wat vond jij van deze tip?