Ruud, waarom koop je geen huis in Frankrijk?

Henri le Sindaner

Een eigen huis in Frankrijk, of toch niet?

Mijn passie voor Frankrijk is inmiddels de lezers van mijn blogs en ebooks wel bekend.

En toch woon ik er niet 🙂

Hoe vaak ik in de loop der jaren de vraag “Ruud, waarom koop je geen huis in Frankrijk” heb moeten beantwoorden weet ik niet meer. Maar het is wel vaak geweest 🙂

Vreemd genoeg denken veel mensen die ik spreek dat ik in Frankrijk woon of er in elk geval wel ergens een huis heb. Dat is echter niet zo! Maar waarom dan niet?

Ik ga het je uitleggen!

20 jaar terug hing ik mijn ideale plekje in Frankrijk op

Het is misschien wel 20 jaar geleden dat ik ergens op een reproductie stuitte die mij direct het gevoel gaf om ook ooit zo’n plekje in Frankrijk te kopen. De afbeelding kwam nagenoeg 100% overeen met mijn ideale plaatje voor een huis in Frankrijk.

Rechtsonder in de hoek staat de naam van de schilder. Vreemd genoeg had ik nog nooit goed gekeken. Tot een paar weken geleden. Het bleek een schilderij te zijn van Henri le Sidanier een Franse impressionist die zich ondermeer liet inspireren door Claude Monet.

Ik kwam er achter na het lezen van een artikel over de tentoonstelling “Dwars door Frankrijk met Henri le Sidanier”

De reproductie van zijn schilderij La table au soleil hangt nu al ruim 20 jaar boven onze eettafel en geeft mij uitzicht op de tuin, het huis met de luiken en de mooi gedekte tafel met natuurlijk een fles wijn.

Ja! Zo zou mijn huis in Frankrijk er uit moeten zien!

Ik wist ook al dat ik ergens in een dorp wilde gaan wonen met in elk geval een bakker, slager, café en restaurant.

Een vliegveld in de buurt hoefde voor mij niet. Ik ben niet zo’n vlieger 🙂 Niet al te ver van een TGV-station zou wél handig zijn zodat ik ook altijd snel weer even terug naar Nederland zou kunnen gaan.

Maar waar ligt mijn ideale plekje in Frankrijk?

Tijdens mijn vele reizen door Frankrijk heb ik genoeg plekken gezien waar ik wel zou willen wonen. Samen met Marian, mijn echtgenote, hebben wij al een paar keer gekozen voor onze ideale plek.

Ten zuiden van Solutré, in de Bourgogne, zou ik mij goed thuisvoelen. In de omgeving van Bourgueil (Loire) zou ook ideaal zijn. Het is niet te ver van Parijs en Maastricht ligt op 750 kilometer. De Loire heeft al jaren geleden mijn hart gestolen dus dat zou een prima keuze zijn.

Maar er is nog een plek die in aanmerking komt.

Net ten noorden van het prachtige Bassin d’Arcachon in het dorpje Arès. Het weer is er 9 maanden van het jaar goed, het wordt er nooit te heet, je kunt er prachtig fietsen, er liggen de mooiste stranden van Europa en je zit niet ver van Bordeaux. Een toplocatie om een huis te hebben 🙂

Het idee om zelf een huis in Frankrijk te kopen werd versterkt toen ik jaren geleden voor mijn verjaardag het boek La Maison van Wim Bavelaar kreeg. Zijn boek staat al ik weet niet hoe lang bekend als dé leidraad voor iedereen die een huis in Frankrijk wil kopen.

Ik las het in één ruk uit en wist waar ik aan toe was maar toch….

Waarom ik tot nu toe geen huis in Frankrijk kocht

Tot op de dag van vandaag heb ik geen huis in Frankrijk gekocht en ik ben er inmiddels achter dat ik dat ook nooit zal doen.

Durf ik de stap van emigratie naar Frankrijk niet aan?  Nou nee dat is het niet echt.

Maar misschien toch ook wel weer een beetje. Ik zal Lars en Evy natuurlijk missen.  Maar als ik met hen over een huis in Frankrijk praat beginnen hun ogen al te twinkelen. Ha… lekker lang logeren in Frankrijk bij opa en oma!

Dat hoeft dus ook geen belemmering te zijn :-).

Er is dus een andere reden waarom ik besloten heb om geen huis in Frankrijk te kopen. Ik vind het namelijk lastig om mij aan een plek in Frankrijk te hechten door er definitief te gaan wonen.

Het lijkt mij veel leuker om telkens voor wat langere tijd ergens een huis te huren. Dat hebben wij de laatste jaren ook steeds vaker gedaan.  In het voor- of naseizoen kun je meestal voor een habbekrats een vakantiewoning huren.

Door telkens ergens anders iets te huren kom je er ook achter waar je je het meest thuis voelt. Uiteindelijk zou ik dan ergens een plek zoeken waar ik voor langere tijd kan huren. Het lijkt mij vooralsnog een betere oplossing dan een huis in Frankrijk te kopen.

Oh ja.. als je bijvoorbeeld voor 2 ton een huis koopt kun je voor dat bedrag heeeeeel lang mooie huizen huren, je hebt geen onderhoud en je komt ook niet voor vreemde verrassingen te staan als je na langere tijd terugkomt bij je huis (inbraak, ongedierte, lekkage etc.)

ik heb mijn keuze definitief gemaakt en zal niet gaan kopen naar blijf huren.

Ik ben benieuwd wie de eerste is die mij vraagt:

“En Ruud, waar heb je komend jaar een huis in Frankrijk gehuurd?”:-)

Reacties

 1. Tja niets houd je te tegen om in Frankrijk te wonen en dan toch gewoon om in andere delen op vakantie te gaan en te huren. Het is een beetje een non-reden in mijn ogen

  • @hans, zoals ik al schreef: “Ik vind het namelijk lastig om mij aan een plek in Frankrijk te hechten door er definitief te gaan wonen.” Wellicht ooit over een aantal jaren maar nu nog niet 🙂

 2. Richard Kramer zegt

  Ruud, allereerst een compliment voor je schrijfstijl en overzichtelijke weblog. Ik volg het nu al een tijdje en heb er al veel tips aan overgehouden! Ik ben het helemaal met je eens wat betreft een huis in Frankrijk. Zelf huren wij meerdere keren per jaar een huis in Frankrijk en zien zo veel van dit mooie land. Verschilelnde vrienden van ons wonen al een paar jaar in Frankrijk maar ik zou nooit op een vaste plek willen wonen. Ik wil nog meer van Frankrijk zien!

  • Monque Simons zegt

   Ik geniet van de triviale dingen> de vieze,onhygiénische kroegjes en de praatjes met de kroegbaas, Uit eten is gezien onze tegenwoordige hoge standaard niet bijzonder, maar wel easy goíng,
   De natuur aan zee in Villers sur Mer is schitterend en met ons zeezicht genieten we van iedere wisseling van het weer, Naast ons appartementencomplex is een prachtig natuurgebied aangelegd, waar het heerlijk wandelen is. Het achterland ven de cote Fleurie| de Pays d;auge is prachtig. Cultuur in overvloed en de sjiek naast de deur in Deauville.
   Als fan van Le Sidaner kunnen we hier alle kanten uit. Ik dek dan op de houten tafels in de Marais.