Wie kent het niet? De baguette, het langwerpige brood dat we stokbrood noemen en dat dagelijks meerdere keren wordt gebakken bij de bakkerijen in Frankrijk. Het knapperige brood dat jaarlijks meer dan zes miljard keer in Frankrijk wordt gebakken. Elke dag gaan miljoenen Fransen naar hun favoriete bakker in de buurt. Soms gaan ze een paar keer per dag naar de boulanger voor een verse baguette.
Ik sprak er eens over met een Parisienne. Ik vertelde haar dat ik het verbazingwekkend vond hoeveel bakkers er in Parijs zijn. Haar antwoord was zo simpel dat ik het zelf kon bedenken:
"Als je wilt ontbijten doe ik dat alleen maar met vers brood. Er is niets lekkerders dan een krakend verse baguette of een croissant zo groot en vers waar de bladers van afspatten zodra je de eerst hap neemt. Maar ik heb in de ochtend net als alle andere Parijzenaren niet een half uur de tijd om brood te halen. Dus zijn er altijd bakkers die op vijf à zes minuten lopen van je huis zijn."
Logisch toch? En al die boulangers bakken vanaf nu officieel elk dag meerdere keren een officieel immaterieel erfgoed van Unesco.
30 november 2022: La Baguette is nu nog beroemder
La baguette is op 30 november 2022 opgenomen in de lijst van immaterieel erfgoed.
Een instituut dat ook tradities wil beschermen. Dat la baguette een traditie is staat als een paal boven water. Met deze erkenning eert Unesco het vakmanschap en de cultuur rond het onmisbare brood van de Franse tafels. De baguette, een knapperige korst en zacht kruim is het beroemde stokbrood, dat in het begin van de 20e eeuw in Parijs verscheen en tegenwoordig het meeste geconsumeerde brood in Frankrijk is. Brood kopen is in Frankrijk een echte sociale en gezellige gewoonte die het leven van de Fransen in de stad en op het platteland accentueert.
De Franse president Emmanuel Macron liet na de bekendmaking meteen op twitter weten: “250 gram magie en perfectie in ons dagelijks leven. Een Franse manier van leven,”
La Baguette is meer dan meel, water, zout en gist
Het stokbrood is meel, water, zout, gist en de knowhow van de bakker en het is die erkenning die vooral belangrijk is want er zijn ook bedreigingen om een perfect stokbrood te maken. Denk bijvoorbeeld aan de industrialisatie maar zeker ook de afname van het aantal bakkerijen, vooral in plattelandsgemeenschappen. In 1970 waren er nog ruim 55.000 ambachtelijke bakkerijen in Frankrijk en dat zijn er nu nog maar 35.000. Dat een goed stokbrood bakken geen kinnensinne is blijkt wel uit de woorden van de Parijse boulanger Jean-Yves Bouillier die ooit eens zei: “Idealiter zou het warm moeten zijn, maar niet meer dan 22°C, vochtig weer maar niet te veel. Anders ontspant de pasta en wordt het brood zacht”. Langzaam kneden, lang fermenteren, met de hand vormen en bakken in een vloeroven zijn naast meel, water, zout en gist de ingredienten van de echte La Baguette, vanaf nu immaterieel erfgoed van Unesco.
Denk er eens aan als je een hapje neemt van zo'n vers knapperig stokbrood 🙂
Anekdote,une baquette s’il-vous-plaît
Ik moest vandaag meteen terugdenken aan het volgende dat ik ergens in Bretagne meemaakte bij een bakker waar het in de winkel naar heerlijk verse baguettes rook en druk was.
Als je met vakantie naar Frankrijk gaat dan ontkom je er niet aan… bij de bakker (Boulanger) lekker brood halen en vragen om een stokbrood. Dat lijkt simpel maar ik maak het nog steeds mee dat ik landgenoten tegen kom die “genieten” van de vakantie in Frankrijk maar de taal niet beheersen. Zo kwam ik een keer in Bretagne in een dorpje, ik weet niet eens meer waar, en bij de lokale bakker stond een landgenoot voor mij.
Toen hij aan de beurt was kwamen er een paar onduidelijke klanken uit zijn mond maar met gebruik van zijn rechterarm en zijn wijsvinger kon hij aanwijzen dat hij een baguette en croissant wilde. Maar toen kwam het probleem want toen de vlotte, en tot dan toe vriendelijke, verkoopster in vloeiend Frans vroeg hoeveel stokbroden en croissants hij dan wel wilde hebben sloeg de landgenoot op tilt en keek mij vragend aan om hulp.
Nu ben ik nooit te beroerd om iemand te helpen maar als je nog niet weet hoeveel twee stokbroden en vier croissants in het Frans zijn ben ik geneigd om mijn mond te houden, mijn schouders op te halen en net te doen als of ik geen Nederlands spreek. De oplettende toerist zal aan mijn uiterlijk wel kunnen zien dan ik Nederlander ben maar deze keer was ik daar niet zo bang voor
Die kan ook wel wat vriendelijker zijn!
De man vervolgde zijn communicatie om het brood mee te krijgen met weer een paar onduidelijke klanken ondersteund door het aanwijzen met de ene hand en een aantal vingers omhoog van de andere. De verkoopster zuchtte eens en bevestigde “Aahh vous voulez deux baguettes et quatre croissants!”. “Oui Oui” kwam er vervolgens in foutloos Frans. maar wel met een erg Nederlands accent uit de toerist. Zijn vrouw sprak blijkbaar nog minder Frans want die glimlachte vriendelijk. De verkoopster was inmiddels een beetje geagiteerd want er stond al een lange rij tot buiten de winkel (een goede bakker dus). Trots met het zojuist verworven brood stapten man en vrouw de winkel uit en in het voorbijgaan ving ik nog op “Nou die kan ook wel wat vriendelijker zijn”…
Waar heb jij je lekkerste baguette ooit gegeten? Laat het onderin deze pagina weten. Mijn plekje staat er ook in.
Mijn lekkerste baguette? Die at ik op twee plaatsen. Ik kan niet kiezen. In Parijs is mijn favoriete bakker Farine&O aan de Rue Faubourg Saint-Antoine in het 11e. En in Frankrijk? De in een houtoven gebakte baguettes van Boulangerie pâtisserie Haeberl in Ingersheim zijn ook superlekker. Maar hoe langer ik er over nadenk zijn er wel meer plekken waar ik fantastische baquettes heb gehad. Maar altijd van kleine lokale bakkers en het liefst met een echte over met vuur zoals die op de foto in Sommières.
Onthul ook hieronder jouw lekkerste baguette ooit in Frankrijk. Bon apétit!
De lekkerste baguettes koop ik bij Maison Masson in Dieppe. Op de dag dat deze boulangerie gesloten is, rijd ik naar Bouvin in Varengeville-sur-Mer. Oh, niet alleen voor de ‘Tradition ‘, maar ook voor de zalige brioche en de verrukkelijke boter in het winkeltje naast de bakker.
De lekkerste baguette heb ik gegeten in Saint Hillaire des Landes.
Daar wonen mijn 2 zonen.
Waar ik de lekkerste baguette ooit gegeten heb weet ik niet, er zijn zoveel bakkers waar ze o zo lekker zijn! Maar wel een leuke anekdote heb ik ooit meegemaakt in Lodève in Zuid Frankrijk. We waren met vrienden op reis en ik was de enige die overal het woord moest doen, tot op een dag onze vriend zei dat hij nu wel eens voor brood zou zorgen… Onze vriendin zei tegen me ga toch maar mee voor alle veiligheid wie weet met wat komt hij anders terug buiten. Dus ik mee maar ik moest hem het woord laten doen. Nu moet je weten dat wij vroeger in België een baguette niet stokbrood noemden maar wij vroegen hier altijd om een Frans brood. Dus onze vriend die ook wel een beetje een macho was stapt op de bakkersvrouw af en vraagt om een “pain Français”. Ik moest al slikken om het niet uit te proesten en al helemaal toen de bakkersvrouw zich omdraaide en naar het hele gamma broden wees terwijl ze zei ” Ce sont tous des pains Français monsieur”. Heel vaak als ik bij een bakker binnenstap in Frankrijk en ik zie al die broden, verschijnt er nu na 30 jaar nog steeds een glimlach op mijn gezicht.
Topverhaal May!
Eén van de beste baguette hebben we gehaald bij de Boulanger aan de Rue de Séraucourt in Bourges en bij de Boulanger op de hoek achter de Cathédrale Saint Etienne in Bourges.
In de meeste dorpjes met een echte Boulanger gaat het goed.