Bijzondere plekjes bij Fontvieille in de Provence

Als je in de Provence in de buurt van Saint-Rémy-de-Provence bent dan heb ik een paar leuke tips voor je. Ontdek een oude Romeinse meelfabriek, de Molen van Daudet en een topper onder de olijfoliën bij Les Alpilles.  Lees en luister je mee?

Abonneer in iTunes

Wat je bij Fontveille in de buurt moet zien

Toen ik in de buurt van Les-Baux-de-Provence was wilde ik op zoek naar de Molen van Daudet in Fontvieille.

Je kunt dan via de D17 naar Fontvieille rijden maar het is leuker om dat via Paradou te doen. In dit dorpje kun je trouwens ook een stop maken bij de La Petite Provence de Paradou. Je vindt dit leuke museum aan de Avenue de la Vallée in Paradou. Er is op 500 m2 een op schaal nagebouwd historisch dorp te zien. De van klei gemaakte figuren, die ook wel santons worden genoemd, zijn gemaakt door de beste santonniers uit Frankrijk.

Alles wat je er ziet is met de hand gemaakt en alleen al de tot in detail nagemaakte gebouwen en monumenten vergden al ruim 8000 uur werk.  Leuk om te zien dus!

Een oude Romeinse meelfabriek met aquaduct

Aquaduct de Barbegal

Op weg naar Fontvieille kun je nog iets bijzonders ontdekken.

In Paradou moet je dan in het dorp naar de D78e. Als je Paradou uitrijdt maakt de weg op een gegeven moment een haakse bocht naar rechts en wat later naar links.

Iets verderop zie je dan links en rechts van de weg de resten van een oud Romeins aquaduct. Probeer daar ergens de auto aan de kant te zetten . Volg dan links het pad langs de resten van  een een oud aquaduct dat ooit een indrukwekkende meelfabriek van de Romeinen van water voorzag.

Dit is het bijzondere Aqueduc et les moulins de Barbegal.

Het pad loopt uiteindelijk over in een goot die in de rotsen is uitgehouwen. Aan het eind stopt deze onverwacht en sta je voor een afgrond en kijk je uit op een prachtige vallei. Onder je zie dan een gladde rotswand die bezaaid ligt met stenen en fundamenten.

Op deze plek hadden de Romeinen ooit een complex gestaan met 16 indrukwekkende watermolens (8 aan elke kant). Deze werden gebruikt om meel te maken en de inwoners van de verderop gelegen stad Arles van voedsel te voorzien.

Ik vond het een imponerende plek. Vooral als je ter plekke je fantasie de vrije loop laat en het water naar beneden hoort kletteren met het knarsende geluid van watermolens en ronddraaiende maalstenen en de paarden die houten karren trokken om het gemalen graan naar Arles te brengen.

Nu moest ik het er echter doen met de resten van wat eens een indrukwekkend complex was èn een fantastisch uitzicht waar ooit  een meelfabriek van de romeinen stond die op waterkracht werd aangedreven. Heel bijzonder!

Bekijk hier mijn persoonlijk tips over Frankrijk & Parijs »

Van waterkracht naar windkracht in Fontvieille

Alphons Daudet Fontvieille

Van Waterkracht ga ik verder op zoek naar windkracht en die hoop ik te vinden vlakbij het Provencaalse dorp Fontvieille, een bijzonder plekje in de Provence.

In Fontvieille staat een mooie oude windmolen op een heuvel. Het le Moulin de Daudet.  Alphons Daudet was een bekende provencaalse schrijver die dorp Fontvieille en de molen op de kaart heeft gezet in zijn beroemde boek Lettres de mon Moulin.

Daudet had familie in Fontvieille wonen op het chateau Montauban dat nog steeds bij de heuvel van de molen ligt. Zijn liefde voor het dorp kwam in zijn boek tot uiting en nu is de molen nog steeds het tastbare bewijs van zijn korte verhalen.

De molen ligt ongeveer een kilometer buiten het dorp.  Er is een mooie wandeling die ook langs de molen komt. Hoog boven op de heuvel ligt deze op een plek waar je een prachtig uitzicht hebt op Les Alpilles en in de verte zelfs de oude abdij van Montmajour.

De gerestaureerde molen bij een mooi dorp

Molen bij Fontvieille

De molen is fraai gerestaureerd en bevat een museum(pje) over de Provencaals schrijver Daudet. De molen werd vroeger gebruikt om koren te malen en je kunt er ook meer te weten komen over de molen zelf.

Fontvieille is een leuk dorp. Neem maar eens een kijkje in de Grand Rue waar je goed kunt zien hoe een oude steengroeve in de loop der tijden is veranderd omdat mensen er in grotwoningen zijn gaan wonen.  Overigens heet Fontvieuille niet voor niets zo want in het Provencaals betekent Font gewoon fontein. En omdat het fontein van het dorp bij de Tour des Abbés uit de 12 eeuw stamt heet het dorp dus Oudfontein ofwel Fontvieille

Er zijn trouwens een paar goede en betaalbare restaurants in Fontvieille die alom worden gewaardeerd. Probeer maar eens een tafeltje te bemachtigen bij Le Patios of Le Table de Meunier. Je zult er geen spijt van krijgen!

De beste olijolie uit de omgeving van Fontvieille

Bijzondere plekjes bij Fontvieille

Wil je zelf je maaltijd gaan maken? Dan is een goede olijfolie uit de provence natuurlijk een must.  Ook wat dat betreft heb ik een mooie tip voor je!

Vlakbij Fontveille ligt het indrukwekkende Domaine du Château Estoublon.  Als je Fontvieille uitrijdt richting Maussanne les Alpilles over de D17 moet je op een gegeven moment  linksaf de D 33a op. Iets verder ligt dan aan de linkerzijde het fraaie Chateau d’Estoublon.

Ooit kocht ik in Parijs bij Galeries Lafayette mijn eerste fles Grossanne van Estoublon. De vormgeving van de fles, het etiket en de goudkleurige inhoud trokken mijn ogen als het ware naar de stelling. Mijn handen waren niet meer in bedwang te houden om de fles te pakken. Het bleek om olijfolie van het Domaine Estoublon te gaan. Om precies te zijn de Grosane.

Waarom ik Grosane zo lekker vind

Het werd mijn eerste en absoluut niet de laatste fles van Chateau d’Estoublon.

Ik had mij eerder in de Provence al eens laten uitleggen dat de van de Grosane één van de beste van de streek is.. Deze olijfolie van Chateau d’Estoublon gebruik ik vaak bij een voorgerecht om op wat stokbrood te sprenkelen met een klein beetje zout. Maar voor overheerlijke dressing op een salade is het ook een toppertje. De olie is krachtig en toch zacht tegelijk en geeft ook op pastagerechten iets extra’s.

Toen ik dus voor het eerst oog in oog stond met deze prachtige fles olijfolie kon ik mij niet bedwingen. Hoewel niet goedkoop, besloot ik om voor een keer maar eens gek te doen en de fles in mijn mandje te leggen. Ik heb er geen moment spijt van gehad en heb er daarna telkens bij een bezoek in Parijs weer één meegenomen maar….

Wil je het hele blog lezen over mijn bezoek aan Chateau d’Estoublon? Klik dan hier

Plannen om naar de Provence te gaan?