Saint-Émilion is een naam die zowel liefhebbers van geschiedenis als wijn direct herkennen. Het beroemde wijndorp in Frankrijk dankt zijn naam aan een kluizenaar uit de 8e eeuw. Maar wat heeft hij precies betekend voor de regio en haar wijntraditie? Waar kwam hij vandaan? Hoe is Saint-Émilion ontstaan? En welke rol speelt een druif die ooit veel werd aangeplant in Saint-Émilion? Door een toevallige ontmoeting in de Bretonse stad Vannes ben ik op zoek gegaan naar de antwoorden.

Saint Émilion: de monnik die zijn naam aan een wijndorp gaf

Van Vannes naar het kloosterleven
Ik werd nieuwsgierig want waarom is een beroemd Frans wijndorp vernoemd naar een monnik uit Bretagne en waarom is die monnik naar het zuiden vertrokken. Overigens speelt zich dat allemaal af in een periode van dik 12 eeuwen geleden.
Émilian werd geboren in de 8e eeuw in Vannes, de mooie stad aan de golf van Morbihan. Volgens de overlevering kwam hij uit een adellijke familie, maar had hij weinig interesse in een leven vol rijkdom. Hij stond bekend om zijn vroom- en vrijgevigheid. Als jonge man aanvaardde hij een functie als rentmeester bij de comte de Vannes. Hij beheerde de voorraden van de graaf, waaronder wijn. Op de een of andere manier had de jonge Émilion dus al een link met wijn.
Zijn naam veranderde naar Émilion en hij voelde zich steeds minder op zijn plek in de wereld van edelen en had een sterke drang om iets goeds te doen voor de inwoners van zijn geboortestad. Hij gaf voedsel en goederen weg aan armen, wat niet bij iedereen in goede aarde viel. Er gingen geruchten dat hij zelfs voedsel stal van de graaf om het aan de armen te geven. Een soort Robin Hood dus, waar een anekdote over is ontstaan waarover straks meer. Uiteindelijk besloot hij zijn comfortabele leven en bezittingen achter zich te laten en koos voor een religieus bestaan. Daarvoor vertrok hij uit Vannes en sloot zich ruim 300 kilometer zuidelijker aan bij een kloostergemeenschap in Saujon, een dorp niet ver van Royan aan de monding van de Gironde. Tegenwoordig nog steeds een aantrekkelijke streek om er eens een vakantie door te brengen waar je in het boek Ontdek het andere Frankrijk meer over kunt lezen

De oorsprong van Saint Émilion en een ondergrondse kerk
De invloed van Saint Émilion op wijn
De regio rond Saint-Émilion was al geschikt voor wijnbouw toen Émilion er arriveerde, maar de monniken speelden daarna een grote rol in de verdere ontwikkeling van de wijnbouw. De beroemde monnik en zijn volgelingen brachten hun kennis van de landbouw mee en hielpen bij het verbeteren van de druiventeelt en het maken van wijn. En dat al ruim 12 eeuwen geleden!
Na de dood van Émilion bleef zijn naam voortleven en werd hij heilig verklaard. De nederzetting rond zijn grot groeide uit tot een belangrijk religieus centrum waar in de middeleeuwen kloosterordes, zoals de Benedictijnen en Cisterciënzers, een cruciale rol in de wijnbouw van Saint-Émilion vervulden. Ze perfectioneerden de gebruikte technieken en legden de basis voor de wereldberoemde wijnen van nu. In het cloître des Cordeliers kun je er meer over te weten komen met een rondleiding die deels ook ondergronds gaat in ongeveer 3 kilometer lange gangen waar wijn is opgeslagen en mousserende wijnen worden gemaakt.

De belangrijkste druif voor de wijnen uit Saint-Émilion
Als wijnkenners het over wijn uit Saint-Émilion hebben dan zullen ze in één adem de invloed van de merlotdruif noemen. Het is de dominante druif in de meeste wijnen uit dit gebied. Merlot geeft de wijn een zachte, ronde smaak met tonen van rood fruit. Volgens de A.O.C. (Appellation d'Origine Controlé) Saint-Émilion mogen er trouwens ook andere druivensoorten in de wijn uit deze streek worden gebruikt. De toegestane druivensoorten voor deze rode wijn zijn:
Cabernet Franc voegt volgens kenners vooral structuur en kruidigheid toe, terwijl Cabernet Sauvignon zorgt voor kracht en tannines. Tannines zijn smaken die voorkomen in schillen en pitjes van druiven. Na het persen komen die tannines vrij en voegen een wat wrange smaak aan de wijn toe. Als je een slok koude thee neemt dan proef je een beetje wat tannines met rode wijn doen. Ze zorgen er ook voor dat wijn langer houdbaar is of zoals wijnkenners zeggen: des te meer tanines des te houdbaarder de wijn. De combinatie van deze druiven zorgt voor wijnen die soepel en toegankelijk zijn, maar ook goed kunnen rijpen dus die je lang kunt laten liggen en die dan nog lekkerder worden.

Een anekdote over Saint Émilion
Er bestaan over de heilige Émilion verschillende anekdotes, het zijn verhalen die je wel of niet kunt geloven. De ene is een sterker verhaal dan de andere maar de meest voorkomende is:
Het broodwonder van Saint Émilion...
Tenslotte
Ontdek het andere Frankrijk
In deze bestseller staat een rondreis van 4100 kilometer dwars door Frankrijk. Je komt ondermeer bij de Golf van Morbihan en gaat langs de kust naar de monding van de Gironde om vervolgens relaxed binnendoor via Saint-Émilion verder te reizen.


Geweldig