In dit blog laat ik je kennismaken met een andere kant van Saint-Tropez het mondaine plaatsje aan de Côte-d'Azur dat ooit een gemoedelijk vissersplaatsje was maar nu een hot-spot. Maar weet jij wie Les Poppys zijn en wat zij met Saint-Tropez te maken hebben? Ook lees je het verhaal over de beroemde Sandales Tropeziennes.
Sandales Tropeziennes en Les Poppys in Saint-Tropez?
Dit blog over Saint-Tropez speelt al heel lang door mijn hoofd en het gaat over muziek, sandales tropeziennes, een fraaie wandeling en nog wat tips over Saint-Tropez.
In de paar keer dat ik in Saint-Tropez ben geweest vielen mij een paar dingen op die wellicht aan het oog van de gemiddelde toerist in deze mondaine badplaats aan de Côte-d'Azur zijn ontgaan.
Dé hotspot van Saint-Tropez is natuurlijk de haven en het spotten van luxe jachten en dure auto's is dan ook volksvermaak nummer 1 in deze bijzondere badplaats. De ligging aan een fraaie baai maakt het al bijzonder. Meestal liggen er cruisseschepen in de baai en normaal gesproken kun je aan de overkant Saint-Maxime zien liggen. Trouwens als je van de kant van Sainte-Maxime komt dan kan ik je alvast een tip geven. Ga niet met de auto! Je komt geheid muurvast te zitten op de weg langs de baai die naar Saint-Tropez voert. Ga op de fiets, huur een e-bike of een scooter.
Maar er is een leukere manier. Parkeer de auto bij de haven van Sainte-Maxime en neem de groene boot naar Saint-Tropez. Het is dé manier om deze hectische plek aan de Middellandse Zee op een relaxte manier te benaderen. Als je uitstapt in de haven van het plaatsje dan ben je ook meteen waar de meeste toeristen te vinden zijn.
Café-patisserie Sénéquier in Saint-Tropez een must?
In de oorspronkelijke haven van Saint-Tropez zie je de rode luifels van misschien wel het beroemdste café van de Côte-d'Azur en dat is café-patisserie Sénéquier. Als je probeert om een van de 188 stoeltjes te bemachtigen dan heb je wel een top uitzicht en kun je voor de hoofdprijs iets drinken en of eten. Het is tevens een café dat beroemd is vanwege de Nougat.
Sinds 1887 zit Sénéquier al op deze plek. De familie Sénéquier wist wel hoe zij hun gasten moesten verwennen. En toen eind 19e eeuw kunstenaars het dorpje begonnen te ontdekken serveerden zij al hun witte nougat en gekonfijt fruit. Nog steeds is Sénéquier dé plek gebaseerd op de oude familietraditie maar door de ligging is het in mijn ogen té populair geworden.
Je kunt er wel al om half acht ontbijten en tot 's nachts 3 uur is deze bijzondere plek continue geopend en altijd het bruisende middelpunt van Saint-Tropez. Dus wil je eens op een bijzondere plek zitten, ga je gang maar let wel op de prijzen want die zijn niet mals. Sénéquier is trouwens zo beroemd geworden door talloze films die er werden opgenomen. Ooit begon het met de patisserie en de bakkerij op de Place aux Herbes waar in 1887 Martin en Marie Sénéguier begonnen. In 1930 werd uitgebreid naar de haven waar boothuizen werden verbouwd tot café.
In de Tweede Wereldoorlog werd een deel van Saint-Tropez door bombardementen vernietigd maar na de oorlog weer in oude stijl gerenoveerd. In 1951 werd het terras van 30 meter in gebruik genomen met driehoekige tafels en regisseurstoeltjes en na een renovatie in 2013 werd het een brasserie (café-restaurant) zoals het er nu uit ziet. Overigens werd in 2012 de zaak verkocht aan zakenman Thierry Bourdoncle uit de Auvergne.
Sénéquier werd vooral beroemd door de film Et Dieu… créa la femme met Brigitte Bardot in de hoofdrol. Lees ook dit blog of luister naar deze podcast over Saint-Tropez. Daarna werd het een hotspot voor bekende filmsterren, mode iconen, muzikanten en schilders.
Wat hebben Les Poppys met Saint-Tropez te maken?
Wat ik heel bijzonder vind in Saint-Tropez is om eerst even te slenteren door de oude straatjes. Het liefst vroeg als het nog niet zo druk is. Of gewoon buiten het seizoen want dan is het ook wel lekker rustig. Loop dan vanaf Sénéquier langs de haven en bijvoorbeeld eerst naar de Phare de Saint-Tropez aan het eind van het havenhoofd. Je hebt er een mooi uitzicht op de baai. Als je dan terugloopt dan kan het slenteren beginnen. Er zijn zat straatjes en steegjes maar ik ga dan eerst naar het kleine strandje bij de Impsse Saint-Paul en La Ponche Beach.
Als je dan gewoon het strand en de zee blijft volgen loop je gewoon door tot je bij de begraafplaats komt. De Cimetière marin de Saint-Tropez blijf ik bijzonder vinden. De ligging direct aan de Middellandse Zee is fenomenaal. Het oudste deel stamt zelfs al uit 1791. Er ligt bijvoorbeeld het graf van Roger Vadim, de bekende Franse acteur en cineast.
Maar waar ik telkens weer door getroffen word is het meest bijzondere graf dat ik ooit heb gezien. Als oud deejay heb ik menig vinyl plaat in de jaren zeventig en tachtig en grijs gedraaid. Je kunt je misschien mijn verbazing voorstellen toen ik hier voor het eerst was en een graf zag met enorme grammofoonplaten er op. De naam Edouard Ruault zei mij in eerste instantie niets. Maar het label Barclay dat kende ik als oud-dj maar al te goed.
Maar wie is deze Edouard Ruault? Wat Google speurwerk leverde de naam Eddy Barclay op. En die naam zei mij meteen iets want Eddy Barclay was een beroemde Franse producer en eigenaar van Barclay Records. Het label dat tal van hits scoorde in de jaren 70 en 80 met Franse artiesten zoals Dalida, Mireille Mathieu en hij scoorde megahits met de Franse jongensgroep Les Poppys waarvan Non, Non, rien n'a Changé de grootste hit was. Het stond in de Top 2000 van 2019 nog op nummer 1063.
Het Sentier du Littoral bij Saint-Tropez
Na op het Cimetière marin de Saint-Tropez even stilgestaan te hebben bij het graf van Eddy Barclay kun je verder wandelen langs het fraaie Sentier du Littoral. Maar vergeet op deze bijzondere plek vooral niet te genieten van het mooie uitzicht op de baai van Saint-Tropez.
Het Sentier du Littoral is een prachtig wandelpad langs de kust van de Côte-d'Azur met een totale lengte van ruim 200 kilometer. Bij Saint-Tropez kun je dit ruim 20 kilometer volgen. Een deel van dit pad volgde ik toen ik de laatste keer in Saint-Tropez was.
Het Sentier du Littoral brengt je vervolgens naar de leukste strandjes zoals bijvoorbeeld het Plage les Graniers. Hier onthult Saint-Tropez een klein geheim. Een strandje met kraakhelder water waar een eettentje ligt dat door locals bestierd wordt. Je kunt er authentieke gerechten eten van de barbeque een wereldplek om te genieten van puur bereide mediterrane gerechten. Niet goedkoop maar een hapje eten op deze plek zul je niet snel vergeten.
De beroemde stranden van Saint-Tropez
Als je wilt kun je nog veel verder doorlopen naar de Pointe de la Rabiou. Een afstand van circa 5 à 6 kilometer. Telkens kom je bij een strandje dat nog leuker is dan het andere. Diverse aanlegsteigers steken het water in. Buiten het seizoen, of als het niet te druk is, zijn het mooie plekken om je voetjes even in het water te laten bengelen. Als je bij de Pointe de la Rabiou bent kun je Sainte-Maxime aan de overkant zien liggen. Dit is de toegang tot de Golfe de Saint-Tropez waar de mooiste jachten varen en voor anker gaan.
Je kunt hier beslissen om terug te gaan of nog 3 kilometer het pad blijven volgen tot Cap des Salins en dan via de Plage des Salins terug naar het dorp. Maar als je wilt kun je van Plage des Salins nog verder het Sentier du Littoral volgen en kom je uiteindelijk bij de beroemde stranden van Saint-Tropez. Dat is dan nog wel een kilometer of drie lopen maar dan ben je ook bij Plage de Tahiti en iets verder bij het wereldberoemde Plage de Pampelonne. Wie weet kom je tijdens je wandeling wel een bekend filmster of andere beroemdheid tegen. Getuige de reactie op Facebook na een post van mij over Saint-Tropez kan het jou ook overkomen.
Mijn vrouw stond aan de boulevard naast de ijswinkel van Popoff geld te pinnen en zag toen dat daarna Dolf Lundgren van dezelfde automaat gebruik wilde maken. Later die middag stonden we voor de etalage van jouw verhaal en kwam er een heer naast haar staan kijken. Toen we doorliepen bleek ze niet in de gaten had dat dit de tennisser Ilie Năstase was. St. Tropez blijft toch een apart plekje....
Bart Rond op Facebook
Martkt in Saint-Tropez op de Place des Lices of....
Van Les Salins naar het dorp besloot ik eerst maar even richting de schaduwrijke Place des Lices te gaan want na ruim 13 kilometer over het sentier werd het wel tijd voor een koel drankje. Deze wandeling is trouwens onvergetelijk en je moet er gewoon de tijd voor nemen maar het is dé manier om de leukste plekjes van de Golfe de Saint-Tropez te zien en te ontdekken.
Op de Place des Lices werd petanque gespeeld en toen ik er was (half juni) was het mooi weer en heerlijk rustig in Saint-Tro zoals de locals hun plaats graag zelf liefkozend noemen. Overigens wordt op dit mooie plein twee keer per week een gezellige markt gehouden. De lokale bewoners gaan er dan vroeg naar toe om verse producten in te slaan die door producenten uit de omgeving worden aangeboden. Naast deze verse producten zijn er ook zat kraampjes met spulletjes voor thuis, antiek, kunst en mode-accessoires in de stijl van de Franse Rivièra. Hoewel er wordt beweerd dat de kwaliteit top is en de prijzen laag heb ik er mijn twijfels over. Maar gezellig is de markt in elk geval wel.
De Place des Lices is zonder de markt in elk geval een prima plek om even uit te rusten van je ontdekkingstocht door Saint-Tropez. Maar ook hier liggen de prijzen voor een consumptie niet laag maar de locatie is ook veel waard. Zo heb ik samen met Marian al diverse keren hier gezeten en onder het genot van een drankje de vorderingen van de petanque spelers gevolgd.
Shoppen in Saint-Tropez
Saint-Tropez is een verleidelijke plaats aan de Côte-d'Azur. Ik ben er overigens alleen maar geweest in juni en dan viel de drukte mij alleszins nog mee. En als je zorgt dat je er 's-ochtends bent dan valt het met de drukte helemaal mooi mee en kun je misschien ook ergens een plekje reserveren voor een lunch. Dan ben je in elk geval verzekerd van een tafeltje.
Maar voor liefhebbers van shoppen, mode, kunst en sandalen is Saint-Tropez ook een echt walhalla. De Sandales Tropeziennes zijn wat dat betreft voor veel vrouwen een musthave. Je vindt ze in het plaatsje (en omgeving) dan ook overal. Maar voor de echte Sandales Tropeziennes moet je bij Rondini zijn in de Rue Georges Clemenceau. In 1927 begon de Italiaan Dominique Rondini als schoenmaker in het dorp en maakte toen zijn eerste sandalen en de geboorte van de eerste tropeziènne was een feit. Tot op de dag van vandaag zit de winkel in de Rue Georges Clemenceau en is het nog steeds een familiebedrijf. Bekende klanten in het begin waren bijvoorbeeld Marlène Dietrich en Colette.
Een andere grote naam en producent van de sandalen zijn monsieur et madame Kéklikian. Zij begonnen in 1933 met het vervaardigen van les tropeziennes en in de jaren zeventig wijzigden ze hun naam naar K.Jacques en wisten met slimme marketing topsterren aan zich te binden. Het succes van de sandalen bleef niet onopgemerkt en dus besloot monsieur Belarbi ook een graantje mee te pikken en begon het merk Les Tropéziennes par M.Belarbi. In tegenstelling tot Rondini en K.Jacques worden zijn sandalen niet in Saint-Tropez gemaakt maar in India waardoor ze stukken goedkoper zijn.
Zij kon de verleiding niet weerstaan van de Sandales Tropeziennes
Op de foto hierboven zie je een jongedame verlekkerd kijken naar de sandalen in de etalage van Rondini. Deze winkel heeft een magische aantrekkingskracht. Ook op mij, maar dan om een andere reden. De jongedame op de foto kwam met haar partner de winkel uit. Hij trok een gezicht van “veel te duur” en liep weg de straat in. Zij volgde maar keerde al snel terug en bleef minutenlang voor de etalage staan.
Ik stond erbij en keek er naar en was nieuwsgierig wat zij ging doen. Ik bleef dus even staan en schoot deze foto. Dat was vlak voor het vriendje terugkwam haar hand pakte en samen met haar de winkel weer inging. Ik liep samen met Marian verder en wij slenterden nog even door de gezellige straatjes richting de haven. Toen wij daar bij onze fietsen aankwamen zag ik het stel richting de parkeerplaats lopen en zij droeg een tasje van Rondini en had blijkbaar haar zin gekregen en een paar van die mooie, maar best wel dure, Sandales Tropéziennes gekregen.
De wandeling en nog wat tips
Op het kaartje hieronder zie je hoe je de wandeling in Saint-Tropez en over het Sentier du Littoral kunt maken. Trek er een minstens een halve dag voor uit en zorg dat je rond lunchtijd ergens een leuke plek hebt. Daarna nog even shoppen en slenteren en je zult een heerlijke dag hebben waarbij je jezelf even een beroemde filmster, kunstenaar of artiest kunt wanen.
Hier zijn nog wat extra blogs en tips voor de vakantie bij Saint-Tropez:
Op de Googlemap hieronder zie je de wandeling van bijna 14 kilometer. Als je op meer opties klikt krijg je een grote kaart te zien. Kies je voor sateliet dan krijg je zelfs tot in detail de omgeving van de wandeling te zien.