Ontdek de Côte-d’Azur

In deze Podcast over de Côte-d’Azur hoor je in 11 minuten de tips gebaseerd op de ervaringen van mijn reizen in de Provence en Côte-d’Azur. Luister je mee?

Tips om de Côte-d-Azur te ontdekkenAbonneer in iTunes Luister in Spotify Luister via Stitcher

Tips voor een onvergetelijke vakantie aan de Côte-d-Azur

De Provence en Côte-d’Azur roepen bij menigeen de associatie op van geurige kruiden, een zwoele zomeravond, buiten eten, de zachte kleuren van het ochtend- en avondlicht, woeste natuur en de geur van lavendel.

Het is dus niet verwonderlijk dat veel kunstenaars en schilders hun inspiratie hebben opgedaan in dit deel van Frankrijk.

Wij Nederlanders weten maar al te goed dat Vincent van Gogh de prachtigste schilderijen maakte in Arles en Saint-Rémy-de-Provence. De Provence-Alpes-Côte-d’Azur is eigenlijk het enige vakantiegebied in Frankrijk waar naast eindeloze vlaktes, prachtige berglandschappen, woeste canyons, ook nog eens een uitgestrekte kustlijn te vinden is.

Ik heb een tip voor je!

Vakantiehuizen aan de Côte-d'Azur

Combineer een mooi binnenland met een stralende kust!

De kustlijn langs de Middellandse Zee strekt zich uit van Menton aan de Italiaanse grens tot Saintes-Maries-de-la-Mer in de Camargue. Provence-Alpes-Côte-d’Azur is populair bij vakantiegangers en vooral aan de kust kan het in de zomer meer dan abnormaal druk zijn.

 • St. Tropez,
 • Cannes,
 • Nice,
 • Antibes

zijn populaire badplaatsen en de rijken der aarde hebben hier dan ook hun grote luxueuze jachten liggen.

Even landinwaarts liggen de meest onvoorstelbare villa’s en landhuizen. In de Provence en aan de Côte-d’Azur kun je trouwens mooie vakantiehuizen en grote villa’s huren en die vaak verrassend betaalbaar zijn.

Dit is ook een regio waar je heerlijk kunt genieten van het mooie weer op een camping.  Je kunt er natuurlijk je eigen staanplaats regelen maar ook een luxe tent of stacaravan boeken voor een onvergetelijke vakantie onder de zon van de Provence! Een mooie camping vind je snel en voordelig op frankrijkvakantieland.nl/camping

Als je de Provence en de Côte-d’Azur ècht wilt ontdekken dan moet je een rondreis moeten maken. Er zijn genoeg reisorganisaties die dit soort kant en klare reizen door de Provence aanbieden. En zo kun je net als ons deze prachtige regio ontdekken via mooie binnenwegen en schattige dorpjes.

Op ontdekkingstocht naar de Côte-d-Azur

bezoek Menton aan de Côte-d'Azur

Laat ik eens beginnen met de Côte-d’Azur.  De strakblauwe Middellandse Zee is een populaire bestemming en dat is niet voor niets al  jaren het geval. Als je van zee, zond en strand houdt dan zit je hier goed.

Populaire bestemmingen zijn bijvoorbeeld:

 • Hyères, Fréjus, St. Raphaël, Saint-Tropez, St. Maxime
 • Cannes, Juan-les-Pins, Antibes, Nice
 • Saint-Jean-Cap-Ferrat, Beaulieu-sur-Mer, Monaco en Menton

Vergeet ook de mooie streek en de indrukwekkende calques niet bij Cassis. Maar… van de hele kust van de Côte d’Azur is bijna elke stukje van de in totaal bij 400 kilometer de moeite waard.

Heb je de tijd? Ga dan in een paar dagen met de auto van Hyères naar Menton.

De afstand is 196 kilometer kun je praktisch helemaal vlak langs de kust afleggen. Ik raad je wel aan om dit niet in het hoogseizoen te doen.  Mei en Juni en September zijn er prachtige maanden voor. Leg elke dag niet meer dan 50 km af en boek een hotel voor een overachting. Je zult dan één van de mooiste stukjes Frankrijk ontdekken.

In het hoofdseizoen is dit niet zo’n goed idee want dan is de kustweg druk en propvol maar ga je in voor- of naseizoen dan zul je kunnen genieten van het beste van de Côte-d-Azur. Voor een goed hotel langs de route kun je eens kijken op frankrijkvakantieland.nl/hotels

Het achterland van de Côte-d’Azur, verrassend mooi!

het achterland van de Côte-d'Azur

Als je wat verder van de kust gaat kom je in het mooie gebied tussen de Middellandse Zee en de Provence.

Trek dan eens het binnenland in naar bijvoorbeeld de Gorges du Verdon*) en het Lac St Croix*). Of ontdek plaatsjes zoals Vence*) en Saint-Paul-de-Vence*).  Het is slechts een greep uit het enorme aanbod. Mijn beste tip is om gewoon een dag in de auto te stappen en want rond te toeren. Er zijn fantastische dorpen te ontdekken die niet zo bekend zijn maar o zo mooi!

Het binnenland van de Var is eveneens meer dan de moeite waard. Je vindt er ruim 400.000 hectare bos in talloze beschermde natuurgebieden. De bosrijke omgeving van de Var maakt het op een warme dag genoeglijk om de schaduw van de bomen op te zoeken. Je vindt er tal van wandelroutes en ook voor mountainbikers valt er het nodige te ontdekken. Het is zelfs één van de grotere bosgebieden in Frankrijk.

Wel gelden er in warme en droge zomers vaak verboden om bepaalde gebieden te betreden omdat er gevaar voor bosbranden is.

Premiumleden van Frankrijk Binnendoor hebben exclusief toegang tot het reisverhaal 26 dagen Frankrijk Binnendoor waarin ik je alles vertel over 7 dagen bij de prachtige Gorges du Verdon en Lac St.Croix

De dorpen van het Pays de Fayence

Pays de Fayence
De moeite waard is bijvoorbeeld de mooie streek van de Pays de Fayence.

Een streek tussen Grasse en Draguignan met tal van kleine dorpen die hoog op de heuvels gebouwd zijn. De bergachtige streek is echt de moeite waard en trek er een dag op uit om mooie dorpen te ontdekken zoals:

 • Callian,
 • Fayence,
 • Mons,
 • Montauroux,
 • Saint-Paul-en Foret,
 • Seillans,
 • Tanneron
 • Tourettes.

Je zult verbaast zijn over het totaal andere landschap dat je op ongeveer een half uur rijden van het drukke St. Tropez of Fréjus aantreft. Schroom niet om ergens tussen de middag een tafeltje te bemachtigen bij een restaurant in één van deze dorpen. Je zult er geen spijt van krijgen!

Het zijn stuk voor stuk mooie voorbeelden van dorpen en stadjes die karakteristiek zijn voor de streek. Gelukkig hebben ze allemaal hun charmes kunnen bewaren en waan je je af en toe in de Middeleeuwen.

Ook de steden Nice, Cannes en natuurlijk Monaco mogen niet ontbreken bij een ontdekkingstocht van de Côte d’Azur.

Mijn tip is in elk geval: een bezoek aan Menton. Wandel eerst door de oude binnenstad, langs het strand en de haven en klim dan omhoog naar de oude begraafplaats die boven Monaco uittorent. Het is behalve een historische plek ook een fantastische locatie met een adembenemend uitzicht.

De Var is ook ruige natuur en veel bos

de natuur van de Var

De Côte-d’Azur maakt deel uit van het departement Var en dat heeft tevens een paar prachtige natuurgebieden die de moeite meer dan waard zijn.Het wordt nog lastig om een juiste keus te maken, maar ik ga je helpen en geef je een paar tips voor streken waar ik graag kom en waar je alles vindt om te genieten van de natuur.

Je kunt er wandelingen maken, met de mountainbike op uittrekken of met je (elektrische) fiets mooie tochten maken.

De Var en Côte d’Azur krijgen langzamerhand ook steeds meer fietspaden.  Een mooie ligt bijvoorbeeld langs de baai van Saint-Tropez tussen dit modaine stadje en Saint Maxime. Saint Tropez is met de Golf van Saint Tropez bijna een must om op het lijstje om gezien te hebben. Maar vergeet vooral niet bijzondere plekjes zoals Port-Grimaud, Saint-Maxime en Gassin-Cogolin. De beste tijd om volop te genieten van deze streek is in het voor- of naseizoen.

Hou je van natuur?

Het Massif de Maures is met circa 135 duizend hectare een indrukwekkende bergketen tussen Fréjus en Hyères.

Het is een ruig natuurgebied met (eiken)bos en met de auto kun je een paar pittige tochten maken over de smalle wegen. Bij St. Raphaël ligt het Massif de l’Esterel dat aan tot Mandelieu loopt. Het hoogste punt is de Mont Vinaigre (618m). De natuur wordt hier wel eens getroffen door natuurbranden maar herstelt zich altijd. Je vindt er  paden om te wandelen te fietsen of te mountainbiken.

La Provence Verte is een prachtige streek met veel ongerepte natuur.

Middenin deze fraaie natuur liggen 38 dorpen waarvan Entrecasteaux ongetwijfeld het mooist is. Varage is een dorp dat vooral door het aardewerk beroemd is geworden. Wil je een prachtige abdij zien? De Cisterciënzer Abdij van Le Thoronet ligt eenzaam in een fraai landschap en is één van de mooiste van Frankrijk.

Nog een paar hotspots aan de kust?

Bormes-Les-Mimosas en Le Lavandou

 • Saint-Tropez,
 • Saint-Maxime,
 • Les Issambres,
 • Fréjus
 • en St. Raphaël

zijn de bekendste maar in het hoogseizoen wel heel druk.

Ik ga liever richting Hyères omdat de vele palmbomen er niet voor niets staan. In deze streek worden namelijk de meeste palmbomen van Europa gekweekt. Ik kan je aanraden om eens van Saint-Tropez naar Hyères te rijden en dan dorpen zoals Bormes-Les-Mimosas en Le Lavandou te bezoeken. Ze liggen aan de fraaie kustroute en de rit naar Bormes-Les-Mimosas is moeite waard.

Neem de tijd om dit mooie dorp op de heuvel te bezoeken. De mooie stranden en de azuurblauwe zee bij Le Lavandou nodigen uit om te genieten van zon, zee en strand!

De hele kust van de Côte-d’Azur is meer dan de moeite waard. Je moet er wel op rekenen dat de mooie stranden bij de drukke badplaatsen niet altijd gratis zijn. Maar er blijven er genoeg over waar je voor niets van het zonnetje kunt genieten. In totaal zijn er meer dan 230 mooie zandstranden soms verscholen in rustige baaitjes die via een smal pad bereikbaar zijn. Ga ter plekke eens naar een Office du Tourisme. Daar zullen ze je graag vertellen waar je een leuk en verrassend strandje kunt vinden!

Fietsen en mountainbiken in de Var

Wandelen en Mountainbiken Côte-d-Azur

Als je van wandelen en fietsen houdt dan is de Var een walhalla!

Mountainbikers kunnen bijvoorbeeld bij Entrecasteaux ruim 400 kilometer trails en paden ontdekken. Maar ook elders langs de Côte d’Azur en in het binnenland kan er op veel plaatsen op speciale trails worden gereden.

Fietsen? Er komen steeds meer autovrije fietspaden en fietsroutes.

Ga je op rustige binnenwegen fietsen? Houdt er dan wel rekening mee dat lokale bewoners de weg kennen en nogal eens de gewoonte hebben om een bocht af te snijden. Dat kan overigens ook met de auto tot verrassingen leiden. Opleten dus!

Informeer bij een lokaal Office du Tourisme naar de mogelijkheden om te fietsen. Vaak zijn er speciale kaartjes beschikbaar met fiets en wandelroutes in de omgeving.

Wandelen langs de zee of in de bergen?

Voor wandelaars is het trouwens sowieso genieten. Zelf vind ik het Sentier Litorale bij Frejus/St Raphaël prachtig. Wel goede schoenen aantrekken want het kan er glibberig zijn. Overigens is dit kustpad overal terug te vinden en is het in totaal ongeveer 200 kilometer. Er is dus overal wel een mooie tocht langs de zee te maken.

Wil je iets anders? Met ruim 800 kilometer wandelpaden in bos en bergen is er altijd wel een mooie tocht te vinden.

Ik hoop je in deze podcast geïnspireerd te hebben voor een vakantie aan de Côtes-d’Azur. Een volgende keer neem ik je dieper landinwaarts mee richting mijn favoriete plekjes in de Provence.

Wil je mijn tips voor aanbiedingen voor de vakantie aan de Côte-d’Azur en de Provence? Voor vakantiehuizen, hotels, campings en mijn top 5 reisaanbieders naar dit mooie vakantiegebied vind je nu op frankrijkvakantieland.nl/provence

Veel plezier aan de Côte-d’Azur en tot de volgende podcast

Podcasts over Frankrijk

Oh ja… vind je deze podcast leuk? Volg mij dan via iTunes en Stitcher en laat een review achter voor de volgende luisteraars!

Kijk voor meer info op frankrijkbinnendoor.nl/podcasts.

Of lees deze tips: