Vincent van Gogh

Vincent van Gogh

160 jaar Vincent van Gogh

Vandaag 30 maart 2013 is het 160 jaar geleden dat Vincent van Gogh werd geboren. Nu heb ik zelf niet veel met schilderen maar in mijn familie zitten wel een paar kunstschilders (een broer en zijn zoon). Ik schilder dus niet zelf maar kan een goed schilderij wel waarderen. Tijdens mijn reizen door Frankrijk ben ik dan ook van tijd tot tijd geconfronteerd met bijzondere plekken waar schilders ooit samenkwamen. Daar werd mijn interesse gewekt voor schilders zoals Matisse, van Gogh en Monet.

Wat van Gogh betreft volg ik op dit moment de prachtige tv-serie Van Gogh; een huis voor Vincent en dat deed mij weer denken aan mijn zoektocht naar van Gogh in 2011 en 2012. Deze zoektocht wordt ook een hoofdstuk in mijn nieuwe ebook Gard! dat binnenkort zal verschijnen.

Vincent van Gogh in Saint-Rémy-de-Provence

Een heel bijzondere plek waar je veel te weten komt over Vincent van Gogh ligt bij het mooie dorpje Saint-Rémy-de-Provence. Vlakbij de unieke Romeinse stad Glanum ligt de Saint-Paul-de-Mausole.Dit Cloître-Saint-Paul bij Saint-Rémy heeft ook een psychiatrisch ziekenhuis waarin Van Gogh een tijd verpleegd is.  Recent was ik er weer in de buurt en besloot om samen met Marian, mijn vrouw, het klooster te bezoeken.

Als je door de poort naar binnen gaat zie je links en rechts van het pad grote panelen met de schilderijen van Vincent van Gogh. Het klooster heeft naast een bijzondere kapel ook een schitterende binnentuin met een prachtige kloostergang. Natuurlijk is er het niet te missen winkeltje met souvenirs van van Gogh maar het meest indrukwekkende vind ik toch de slaapkamer waar van Gogh verbleef met het uitzicht op de grote kruidentuin en de bergen van Les Alpilles. Even waande ik mij in de tijd van Vincent van Gogh en probeerde mij voor te stellen hoe hij hier geleefd moet hebben.

Soms is het best leuk om op een bijzondere plek even weg te dromen… maar laat mij maar schrijven over Frankrijk en met foto’s mijn verhalen ondersteunen 🙂

Tip: meer over Saint-Rémy-de-Provence