De Corniche van Menton en Nice langs de Franse Rivièra

Als je met vakantie naar de Côte-d’Azur wilt dan moet je absoluut naar deze tips luisteren over de Corniches tussen Nice en Menton. Ik leg je in deze podcasts uit hoe je een heel mooie dagtocht simpel kunt uitbreiden naar een paar onvergetelijke dagen. Luister je mee?

Riviera tussen Nice en Menton

Ontdek de Corniche tussen Menton en Nice

Een tijdje geleden was ik in Entrevaux en op weg naar Menton. Dat kan via de autoroute maar ook anders 🙂

Mijn plan was om over de beroemde Corniche te rijden tussen Nice en Menton en te genieten van het uitzicht op de Middellandse Zee en de Rivièra. De Corniche langs de Rivièra wordt gevormd door 3 prachtige wegen die op verschillende hoogtes liggen op de steile hellingen langs de Middellandse Zee:

  • Grande Corniche, het hoogst gelegen met een spectaculair uitzicht op de Middellandse Zee. Bochtig en circa 31 kilometer lang
  • Corniche Moyenne, de middelste is minder spectaculair maar wel meer dan de moeite waard.
  • Corniche Inferieur is de kustweg die alle plaatsen van Menton tot Nice  verbindt maar nog wel eens verstopt wil zijn.

Lees vooral verder om er achter te komen waarom je beter van Menton naar Nice kunt in plaats van andersom 🙂

De Grand Corniche tussen Menton en Nice

De Romeinen legden ooit de Via Julia Augusta aan voor de legers van Keizer Augustus om uitbreiding van het Romeinse Rijk naar het westen mogelijk te maken. De Grand Corniche volgt de Via Julia Augustua via Menton naar Nice. Napoleon maakte er een bredere weg van om zijn leger te verplaatsen.

De lengte van de Grand Corniche is ongeveer 31 kilometer en staat garant voor indrukwekkende uitzichten.

Geen wonder dus dat deze weg vaak het decor is voor films of tv-commercials. Als je James Bond over een smalle kustweg ziet racen in Golden Eye dan is dat hier opgenomen.

Het is ook de weg waar Grace Kelly van Monaco ter hoogte van het mooie dorp La Turbie met haar dochter Stéphanie met de auto in een ravijn stortte en een dag later overleed. Stéphanie overleefde de crash op 13 september 1982 maar kon door haar verwondingen de begrafenis van haar moeder niet bijwonen.

Als je uit Menton richting Nice vertrekt dan doe je er een uur of drie over maar dat is dan wel inclusief een paar mooie tussenstops.

Tip:  Zorg dat je ‘s-morgens op tijd vertrekt uit Menton dan rij je met de zon in de rug richting Nice. ‘s-Middags kun je dan opnieuw met de zon in de rug de mooie terugreis naar Menton maken.

Rij vanuit Menton via de avenue Carnot en de avenue de la Madone richting Roquebrune-Cap-Martin.

Roquebrune-Cap-Martin is de eerste stop. Parkeer de auto op de parkeerplaats bij de ingang van het dorp en loop door de pittoreske straatjes en laat je verrassen door het hoogteverschil in het dorp. Helemaal naar boven, bij het kasteel, zit je 300 meter hoger dan bij het strand. Je hebt er een fantastisch uitzicht.

Bekijk hier mijn persoonlijk tips over Frankrijk & Parijs »

Waarom La Turbie beroemd is

Oude straatjes en stadjes

Heb je Roquebrune gezien? Dan is het tijd voor de rit naar La Turbie. Er zijn onderweg wel wat mogelijkheden om even te stoppen. Zeker doen want je hebt er een fraai uitzicht om mooie foto’s te maken.

La Turbie is eigenlijk het enige dorp langs de Grande Corniche dat wat voorstelt. Absoluut de moeite waard om te stoppen en de fraaie dorpskern te bekijken. Je hebt er een prachtig panorama op Monaco, Cap Ferrat en het lager gelegen dorp Èze.

La Turbie is om 3 redenen bekend:

  1. Er staat een waardevol monument uit de Romeinse tijd: de Trophée d’Auguste
  2. De film Catch a Thief werd er opgenomen met in de hoofdrol Grace Kelly en Cary Grant
  3. Voor voetballiefhebbers ligt er het opleidingscentrum van AS Monaco. Al ruim 30 jaar worden er voetballers opgeleid voor de gerenommeerde club.

Col d’Eze

Na La Turbie rij je verder richting Nice en klimt de weg spectaculair naar de Col d’Èze op een hoogte van 512 meter. Op de col heb je een heel fraai uitzicht op de vallei van de Vésubie en de Var maar ook op de Mont Bastide.  In de buurt ligt l’Astrorama waar een astronomisch observatiecentrum ligt.

Vanaf de Col d’Èze kun je ook wandelingen maken in het Parc de la Revère. Je kunt met de auto naar de top maar natuurlijk ook te voet 🙂 Je hebt er in elk geval een fenomenaal uitzicht over de Middellandse Zee en met de oriëntatietafel kun je alle plaatsen langs de kust proberen te vinden.

Als je de Grande Corniche volgt daal je af naar de Belvedère d’Èze die je ongeveer een kilometer na de Col d’Èze vindt. Je hebt er uitzicht op de Alpen, de rotsformatie la Tête de chien (boven Monaco), Èze en Cap Ferrat. Iets verderop ligt de Col des Quatre Chemins en daar heb je weer een fraai uitzicht op Nice, de baai van de Engelen (Baie des Anges) en Cap d’Antibes.

Over de Corniche Moyenne van Nice naar Menton

Villefranche sur Mer

Heb je het prachtige Nice bekeken? Dan wordt het tijd om richting Menton te rijden. De terugweg naar Menton kun je het beste nemen via de Corniche Moyenne. 

Deze is wel een stuk drukker dan de Grande Corniche en daarom is het verstandig om van Nice naar Menton over deze mooie weg te rijden. Vooral ook omdat de uitzichtpunten allemaal aan de zeezijde liggen en je dan niet deze drukke weg over hoeft te steken.

Volg na de afdaling richting Nice de borden Èze om te voorkomen dat je in de drukte van Nice terecht komt (tenzij je dat wilt natuurlijk 🙂 ). De weg terug naar Menton is korter en minder bochtig dan de Grande Corniche en werd in 18 jaar aangelegd tussen 1910 en 1928. Het is trouwens de enige manier om over de weg bij het mooie dorp Èze te komen.

Èze en Villefranche-sur-Mer: schilderachtig en indrukwekkend

Omdat je langs de zeezijde rijdt kun je ook het best profiteren van het uitzicht over de Middellandse Zee.

Parkeerplaatsen maken het mogelijk om regelmatig te stoppen en te genieten van de fraaie vergezichten. Één van de mooiste plekken om te stoppen is bij de Col de Villefranche.

Vlak voor een tunnel heb je een formidabel uitzicht op Villefranche-sur-Mer en Cap-Ferrat. Eenmaal door de tunnel zie je Èze al opdoemen. Bij Le pont du Diable (het viaduct voor Èze) wordt het tijd om te stoppen om een bijzonder mooi en oud dorp aan de Rivièra te bekijken.

Als je eenmaal boven bij het kasteel van Èze bent kun je genieten van één de fraaiste uitzichten over de Middellandse Zee. Ik kan het je proberen uit te leggen maar zelfs foto’s laten niet zien wat je in werkelijkheid te zien krijgt. Ik hou je dus lekker nieuwsgierig maar als je in de buurt bent dan moet je dit echt doen!

Na Èze kom je bij de Mont des Mules. Op de parking kun je uitkijken over Monaco.

Menton, prima plek voor een overnachting

De Corniche tussen Menton en Nice

Als je verder over de corniche rijdt kom je vanzelf weer in Menton terecht.

Na Monaco en Beausoleil komen de Moyenne Corniche en de Petit Corniche samen en gaan als kustweg verder naar Menton. Je passeert opnieuw Roquebrune-Cap-Martin en rijdt Menton binnen op de Promenade du Soleil.

Je rijdt dan langs het Casino en als je daar linksaf gaat kom je op de plek waar ik een paar jaar geleden mijn indrukwekkende reis over de Route des Grandes Alpes startte.

Tip: Maak van de gelegenheid gebruik en boek een overnachting in Menton. Je zult er geen spijt van krijgen want het is misschien wel de mooiste plek aan de Middellandse Zee. Op de grens met Italië vind je hier het beste van Frankrijk en het lekkerste van Italië 🙂

‘s-avonds kun je gezellig en goed eten in één van de vele restaurants. Ik vind zelf de Place du Cap in het oude centrum altijd gezellig maar er zijn in heel Menton genoeg goede restaurants.

Tips, hotels & vakantiehuizen bij de Corniche

En hier is de route, uitgezet op Google Maps.

Anderen volgden ook deze tips: