Vakantie Dordogne, vakantiegebied met kastelen, natuur en lekker eten

Podcast Ruud Couwenhoven

Ruud Couwenhoven

francofiel

De Dordogne is een streek waar je actief bezig kunt zijn, maar ook heerlijk kunt ontspannen. Het is daarom een ideale vakantiebestemming. In deze podcast over de Dordogne geef ik je weer leuke tips.

Vakantie in de Dordogne

Vakantie in de Dordogne? Geniet van natuur en historie

De Dordogne is een departement in het zuidwesten van Frankrijk en een aantrekkelijk vakantiegebied. In deze podcast leg ik je uit wat er zo leuk is aan Vakantie in de Dordogne.

Zoals in meer streken in Frankrijk gaat ook in de Dordogne de geschiedenis terug tot de prehistorie. Rotstekeningen in verschillende grotten wijzen er zelfs op. Een groot deel van deze vondsten zijn opengesteld voor publiek en zijn daardoor een populaire attractie.

Iets recenter in de geschiedenis kwamen de Romeinen en Galliërs hun intrede doen in dit stukje Frankrijk. Een periode van oorlogen en kruistochten volgde waarna de rust eindelijk terugkeerde.

Het landschap van de Dordogne wordt nu dan ook bepaald door de vele kastelen die zijn overgebleven.

Wie de steden in trekt, komt ook veel monumentale gebouwen tegen die goed bewaard zijn gebleven. Bij toeristen is de Dordogne vooral populair vanwege de mix van natuur, historie en cultuur. Je kunt er eigenlijk alle kanten op en dat maakt het zo aantrekkelijk.

  • Een dagje naar een attractiepark met het gezin,
  • een middeleeuws dorp bezoek,
  • de grotten in
  • of een interessant museum bekijken?

Het kan er allemaal. De rust en het landelijke aangezicht in combinatie met lokale lekkernijen zorgen altijd voor een geslaagde vakantie in de Dordogne.

Ga op avontuur tijdens je vakantie in de Dordogne

Vakantie in de Dordogne

Ben je met kinderen op stap? Het barst in de Dordogne van de buitenactiviteiten.

Zo vind je in Laveyssiere en Saint-Vincent-le-Paluel avonturenparken waar veel geklommen en geklauterd kan worden. Liever een rustigere activiteit? In Le Buge vind je een klein maar mooi aquarium en in Calviac-en-Perigord een mooie dierentuin.

Liefhebbers van de natuur kunnen  naar de tuinen van Marqueyssac in Vezac waar verschillende tuinarchitecten aan gewerkt hebben. Ook Les Jardins du Manoir d’Eyrignac zijn bijzonder en de moeite waard om te bezoeken

In Beynac-et-Cazenac kun je via het oude dorp omhoog klimmen waar het kasteel Chateau de Beynac over de omgeving waakt. Het uitzicht tussen de kantelen door is ongeëvenaard in de Dordogne. Een bezoek aan dit mooie is kasteel is trouwens ook met kinderen leuk omdat er van alles valt te zien.  Zij voelen zich even ridder of jonkvrouwe. Ook andere kastelen in de regio zijn een bezoek waard zoals bijvoorbeeld Chateau des Milandes en Chateau de Castelnaud.

Wie op zoek is naar een verblijfplaats in het gebied kan het zo gek maken als hij zelf wil. Proef het buitenleven op een van de vele campings of kies voor iets meer comfort en mooi vakantiehuis. Je kunt natuurlijk ook een vakantiehuis op een kleinschalig vakantiepark boeken. Leuk en goedkoop met z’n tweetjes buiten het hoogseizoen maar ook de moeite waard in de schoolvakanties met kinderen. De keuzemogelijkheden zijn eindeloos

Ontdek sporen uit de prehistorie in de Dordogne

Kastelen van de Dordogne

De meest opmerkelijke verschijnselen die je in dit deel van Frankrijk tegenkomt, zijn zonder twijfel de grotten en muurtekeningen. Die van Pech Merle zijn beroemd, maar vooral de grotten en tekeningen van Les Eyzies-de-Tayac zijn indrukwekkend.

Het is bijzonder om te zien hoe men duizenden jaren geleden al bezig was om sporen achter te laten. Welke dieren herken je op de stenen muren? Dit is ook de plaats waar een compleet museum over de prehistorie is ingericht.

Het Musée National de Préhistoire voert zowel jong als oud mee op ontdekkingstocht langs lang vervlogen tijden.

De lokale markten in de Dordogne zijn altijd gezellig. Maar de markt van Sarlat-la-Canéda is een absolute aanrader. In het gezellige centrum van het stadje is het op woensdag en zaterdag markt. Zelf vind ik de zaterdag het leukst maar dan is het vooral in het seizoen ook behoorlijk druk. Maar je vindt er dan veel boeren uit de streek met hun lokale produkten. Ik kocht er eens verse forel zo uit het water maar je vindt er natuurlijk ook

  • lokale kazen,
  • bijzondere worsten,
  • honing en wijn,
  • en veel kruiden en specerijen.

Ook snuisterijen wisselen hier van eigenaar. Het mooie oude centrum van Sarlat bevat middeleeuwse huizen die het bekijken waard zijn.

Hoe anders is dat in Brantôme, een oud eilandje waar monniken een verbindingsweg naar het vasteland maakten. De grotten achter de abdij en kerk werden in het verleden zelfsbewoond.

Meer tips, een podcast en een ebook over de Dordogne

In mijn andere blogs en podcasts over de Dordogne vind je nog veel meer tips over de mooie streek. Een aanrader is ook mijn ebook Le Sud-Ouest waarin ondermeer 7 dagen dag voor dag beschreven is in de streek bij le Bugue en Sarlat.

Een andere tip die ik voor je heb is om mijn nieuwe serie “Met de eBike in Frankrijk” te gaan volgen.

Hierin kun je mij dag voor dag gaan volgen tijdens een prachtige reis door de Bourgogne, Lot en Dordogne en het Pays-de-la-Loire waar ik met een eBike in de streken op ontdekkingstocht ging.

ebook Le Sud Ouest! Dordogne, Gers en Gironde

Download het ebook Le Sud-Ouest

Le Sud-Ouest is het verhaal over een reis via het noorden van de Bourgogne door de Morvan naar de Dordogne. Dag voor dag maak je mijn belevenissen in de Dordogne mee en ontdek je bijzondere plekjes.

Daarna gaat de reis zuidelijker via rustige binnenwegen naar de Gers, één van de mooiste streken van het Zuid-Westen van Frankrijk. Een week lang laat ik je kennismaken met de mooie omgeving van Lectoure.

Deze reis over de Franse binnenwegen eindigt in de Gironde waar ik je kennis laat maken met één van mijn favoriete plekjes in Frankrijk: het Bassin d’Arcachon.