Bloedworst, boudin-noir van de markt
Een tijd geleden schreef ik al eens een blog over de boudin-noir die elke zondagmorgen op de markt in Chablis (Bourgogne) wordt gemaakt. Bloedworst, wat dus in het Frans boudin-noir heet, is voor mij een lekkernij maar anderen gruwelen ervan.
Rare verrassingen of onverwachte lekkernijen
Nu kun je in Frankrijk fantastisch eten en genieten van de mooiste wijnen maar je kunt ook door de andere eetgewoontes voor rare verrassingen komen te staan of juist onverwachte lekkernijen. Wat dat betreft ben ik in de vele jaren die ik door Frankrijk gereisd heb tot talrijke ontdekkingen gekomen. Ook ik heb soms gegruweld hoe men iets kan eten. Ooit at ik mijn eerste slakjes (escargots) in een soep. Dat was nog een makkelijke stap :-). Nu zal ik zelden escargots afslaan in welke vorm gepresenteerd dan ook.
Ik heb ook al eens geschreven dat ik samen met Marian ergens 2 kleine bolletjes op het bord kreeg nadat de eigenaresse van een restaurant haar uiterste best had gedaan om mij er van te overtuigen dat het een lokale lekkernij was. Ik “trapte” er in en toen het mes er door heen gleed kwam er een vreselijke geur uit. Het was pens (tripe). Dat zal ik nooit meer eten, hoewel het best lekker was 🙂
Salade Gésiers, Foies De Volaille, Rognons De Lapin et Lardons…
Waarom klinkt in Frankrijk alles lekkerder dan het is? Zo’n salade ziet er toch onweerstaanbaar uit als je dat op de kaart ziet staan. Maar je eet wel een salade met kippenmaagjes en -lever, de niertjes van een konijn met gebakken spekjes:-). Niks mis mee hoor. Ik vind het trouwens best lekker.
Even een rijtje van misleidende “lekkere” Franse woorden:
- tripe = pens
- tripoux = gevulde schapenmaag
- gésiers = maagjes van gevogelte
- foie = lever
- escargots = slakken
- cuisses de grenouille = kikkerbillen
- rognon = nier
- andouillette = worstje van ingewanden van varken of rund
- boudin-noir = bloedworst
Recept boudin-noir
Als je ooit in Frankrijk verse bloedworst op de markt kunt kopen moet je het gewoon doen en dit simpele recept gebruiken. Je kunt natuurlijk ook andere bloedworst gebruiken maar vers bereid is het nèt iets lekkerder. Dit heb je nodig voor 2 personen en het is in een kwartiertje klaar!
- verse bloedworst ter lengte van je onderarm 🙂
- 2 appels (goudrenet is het lekkerst)
- 2 eetlepels echte boter (margarine of croma=doodzonde! )
- 1 theelepeltje suiker
- zout en peper
Neem van mij aan dat het heerlijk is en helemaal niet eng 🙂
Eet smakelijk!
Goedemorgen Ruud,
Ik had een Duitse oma die bloedworst ook heerlijk vond dus onbekend ben ik er niet mee.Wat tripe betreft in vroegere jaren heb ik dat in mijn onnozelheid ook eens besteld maar de geur grrrrrrrrr niet opgegeten dus.Ook heb ik eens een soort van gehaktballetje op mijn bord gekregen wat een vogeltje(gevuld)bleek te zijn ik haalde een klein gevorkt botje uit mijn mond.In Nederland eten wij dat niet maar landswijs landseer denk ik dan maar.
Groet Karin
Ergens in het begin van de jaren 70, verbleef ik een aantal dagen in Parijs voor mijn werk. Ik wilde eten in een restaurant op de linkeroever. De ober vroeg mij of ik al een keuze had gemaakt en ik reageerde dat ik eens wilde eten wat ik niet kende. U raadt het al; ik bestelde Tripe. De ober keek mij even aan en zei hoofdschuddend: “Ik zou het niet doen meneer”. Op mijn toch enigszins verbaasd gestelde vraag “Waarom niet”?, antwoordde hij: “Dat geven we aan de hond te eten”. Toen pas begreep ik dat het om pens ging. Ik heb toen maar een biefstukje besteld. Inmiddels woon ik al ruim 15 jaar in Frankrijk, maar aan de tripe heb ik mij nog niet gewaagd.
Vriendelijke groet,
Hans de Graaf.
Mooi verhaal Hans! Jij vroeg tenminste om tripes. Ik vroeg er niet om maar kreeg het wel. Kijk maar eens op
Even reizen naar Frankrijk vanuit je eigen stoel!
Dat is zeker in de Coronatijd dé manier om toch van Frankrijk te genieten. Of bloedworst is dan niet meteen voor iedereen de eerste gedachte maar je kunt ook op andere manieren “droogreizen” in Frankrijk 🙂