Chablis, wat is boudin-noir?

Chablis, boudin-noir op de markt

Chablis: bloedmooi dorp?

Het wijndorp Chablis, in het noorden van de Bourgogne, heeft voor mij weinig geheimen meer. Ik ben er heel veel geweest omdat één van onze kinderen er jarenlang in de wijnhandel gewerkt heeft. Zijn appartement lag aan de Place Charles de Gaulle, die op zondag, het hart van de gezellige markt in Chablis is. Ik sliep dan aan de voorkant en werd s’-morgens al om 6 uur gewekt door de arriverende kooplui die de kramen aan het opzetten waren.

Markt op zondag in Chablis

Het gerommel onder mijn raam was het teken om ook maar vroeg op te staan en bij de boulanger vers brood te halen. Om zeven uur kakelden de kippen nog flink in hun dozen, om even later al onder de arm van een koper richting keuken te verdwijnen. Dat heb ik trouwens toch nooit zo begrepen op markten in Frankrijk. Je ziet er dingen die in Nederland al lang niet meer voorkomen en zelfs niet meer mogen. Zijn wij weer het beste jongetje van de klas ? Overigens verhoogt het wel de sfeer van een markt in Frankrijk en zeker die in Chablis dus ik heb er weinig problemen mee.

Wil je vers gebakte broodjes en croissants? Ze liggen er, net zoals heerlijk kaasjes van Chaource tot en met de lekkerste geitenkaasjes van kleine boeren in de omgeving. Verse groenten en in het seizoen heerlijke paddenstoelen, of asperges maar ook altijd een stalletje met oesters. Want die smaken natuurlijk voortreffelijk bij een goed glas Chablis -:). Mijn twee favoriete stalletjes zijn altijd de verkoper van charcuterie waar je de lekkerste ham van de omgeving kunt kopen. Deze wordt waar je bij bent van het bot gesneden. Niet goedkoop maar lekker! En dan resteert er voor mij nog 1 stal waar ik niet ben weg te slaan …

Boudin Noir!

Bloedworst … het wordt op de markt in Chablis nog gemaakt waar je bij bent. Ik heb in 25 jaar al heel wat markten in Frankrijk gezien maar zelden kom je een kraam tegen waar op de markt verse bloedworst wordt gemaakt. In Chablis wel en die is lekker! Maar velen haken af als ze zien hoe deze gemaakt wordt.

Er staat een grote ketel die boven een gasvlam flink staat te pruttelen met varkensbloed, gemalen varkensvlees, vet en natuurlijk lekkere kruiden die het geheim van de verkoper zijn. Al vroeg staat er een flinke rij om de eerste bloedworst te bemachtigen. Af toe wordt de mouw opgestroopt van degene die de worst maakt. Met zijn blote arm schept hij de warme massa in de ketel om. Als deze klaar is komt er een enorme lepel en wordt de inhoud van de ketel overgeschept in een pan. En dan begint het feest 🙂

Ik bestel voor 4 personen bloedworst en langs de arm wordt een stuk varkensdarm afgemeten. Aan 1 kant wordt er een knoop in gelegd en aan de bovenkant wordt een grote trechter in de darm geschoven. Dan komt de grote lepel met een flinke schep boudin noir en voor mijn ogen zie ik de massa de darm vullen en tot worst vervormen. Er wordt een knoop in de bovenkant van de darm gelegd en de warme bloedworst wordt in een rolletje op de toonbank gelegd en vervolgens verdwijnt deze in een plastic zak.

De bloedworst bak je met stukjes appel lekker in wat goede boter en natuurlijk drink je er een goed glas Chablis bij. Als ik dan mijn mes in de worst zet moet ik altijd even denken aan de Nederlandse Keuringsdienst van Waren.. gelukkig kennen ze die niet in Frankrijk 🙂

Tips:

Reacties

  1. Bonjour Corejanne

    Leuke reactie en wat die rode wijn uit Irancy betreft… die is heel lekker bij een stukje wild vooral die van Domaine Colinot. Ik zal daar binnenkort iets over schrijven 🙂

    Ruud

  2. Ruud,
    Heel leuk om te lezen over Chablis, waar ik ook vaak geweest ben. Het is een goede uitvalsbasis om de vele leuke dorpjes in de omgeving te bekijken, met vaak verrassende monumenten en natuurlijk lekkere wijnen. Ik zou zeggen: probeer naast chablis ook eens een Irancy (rode wijn). En als je toch in de buurt bent: een bezoek aan Auxerre is echt de moeite waard. Het is jammer om deze stad ‘links’ te laten liggen. Sowieso is de Yonne een gebied dat het verdient om bezocht te worden, in plaats van er alleen maar doorheen te rijden. Wie nog niet overtuigd is: http://www.tourisme-yonne.com/index_direct.php. . En Ruud… mocht je nog een extra woordje Frans willen leren:) ben je welkom op http://www.corejannelemmens.nl/prikbord/woord-van-de-week.
    Ik ben benieuwd naar je volgende belevenissen in de Bourgogne!
    Corejanne Lemmens