Elzas – ontmoeting op de Grand Ballon

Dit verhaal is een uittreksel uit mijn ebook Le Grand Est en hier te downloaden

Wandelen bij de Ballon d'Alsace in de Elzas

Herinnering aan een bijzondere dag in de Elzas

Ik kan me nog een dag voor de geest halen toen ik samen met Marian een paar dagen in de Elzas was.

Het mooie wijndorp Riquewihr in de Elzas is een prima uitgangspunt voor wandelingen, genieten van wijn en lekker eten. In het dorp zelf kun je bij enkele leuke hotels binnen de stadsmuren slapen, maar vlakbij liggen ook een aantal grotere en moderne hotels.

Het was een dag met een strak blauwe hemel en de avond ervoor had ik geregeld dat we in de namiddag wijn konden proeven bij Domaine Daniel Jung aan de Rue de la Coronne in Riquewihr.

Een klein domain waar de mannen nog zelf in een blauwe overall de etiketten op de flessen plakken en alles zelf doen. Ik had de tip gekregen van een inwoner van Riquewihr die ik een paar dagen ervoor sprak. Nog een tip? Ga in de hersfst naar de Elzas en geniet van de verkleurende natuur.

De Route des Crêtes

Voor het zover was stond er een wandeling op het programma naar de top van de Grand Ballon.

De hoogste top van de Vogezen die via de Route des Crêtes is te bereiken. Deze prachtige route werd in de eerste wereldoorlog aangelegd om de Franse troepen te kunnen verbinden en biedt nu een onvergetelijke tocht van 80 km dwars door een mooi stuk van de Elzas.

Via de Col de Bonhomme naar Thann passeer je hoogtepunten waar je ook mooie wandelingen kunt maken zoals bij de Col de la Schlucht, Le Honeck, Lac Vert en de Grand Ballon. Bij de laatste parkeer ik de auto op de parking en ga via een wandelpad tegen de klok in deze berg van 1424 meter op.

Een fantastische wandeling die af en toe een beetje lastig is door het rotsachtige pad. Maar het uitzicht is overal fenomenaal. Vooral als je eenmaal helemaal bovenop staat bij het radarstation. Je kijkt er uit over de Elzas, het Zwart Woud, de Franse èn Zwitserse Alpen.

Hoe blijft een Elzasser fit?

De terugtocht gaat eerst via een breed pad met aan weerszijden een houten “railing”.

Ik tref er een oud mannetje die even zit uit te puffen en raak met hem in gesprek. Hij woonde vlakbij in een boerderij en liep elke namiddag naar boven. Hij was 77 en vertelde dat hij zo zijn conditie op peil hield :-).

Hij wees mij en Marian op een wit puntje aan de horizon dat in het zonlicht van de namiddag glinsterde. Volgens hem was het de Matterhorn in Zwitserland. Hij draaide zijn blik wat meer naar rechts en wees op de contouren van een berg die wij goed kennen… de Mont Blanc! Dit was puur genieten wat is het hier mooi!

Na een onvergetelijke indruk op de Grand Ballon reed ik terug naar Riquewihr waar opnieuw een bijzondere ontmoeting plaats vond bij Domaine Daniel Jung.

Wil je weten hoe het afliep met deze wijnproeverij? Download dan mijn ebook over de Elzas

Tips:
Meer informatie over de Elzas
Meer informatie over Lotharingen
Zoek een vakantiehuis in dit deel van Frankrijk