Oesters en eendjes?

Ik ontmoette een oude oestervisser bij het Bassin d’Arcachon, bij mijn favoriete plekje in Frankrijk, hij vertelde mij iets waardoor ik nog meer van deze streek ben gaan houden. Lees verder…

Oester bij het Bassin van Arcachon

Visserslatijn bij Arcachon of echt waar?

Tijdens één van mijn vele wandelingen in Frankrijk raakte ik in het haventje van Arès (Gironde) in gesprek met een oude visser.

Arès ligt in het noorden van het prachtige Bassin d’Arcachon in het departement Gironde. Het is een favoriete bestemming van mij omdat je er heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Ik raakte dus in gesprek met een oude visser die mij aansprak toen ik aandachtig stond te kijken naar een massa vis die onder de dijk in het haventje van Arès krioelde. Ongevraagd legde hij uit dat het om mul ging die bij laag water altijd deze plek opzocht omdat er dan veel voedsel was te vinden in het voedselrijke water.

Het verhaal van een oude Franse oestervisser

Het was gelijk een geanimeerd gesprek met een Fransman die vol passie sprak over zijn harde leven als visser op het Bassin d’Arcachon.

Dat leven bestond uit ‘s-morgens heel vroeg opstaan om te werken op de oesterbanken in het bassin. Eten en drinken verzorgde hij zelf want hij was zijn hele leven al alleen.

Hij vertelde dat hij 10 maanden van het jaar in een korte broek liep omdat het altijd aangenaam qua temperatuur was rond het Bassin. De kachel in zijn huisje stookte hij bijna nooit.

Dat strookte met mijn ervaring want het is er meestal heerlijk weer met vaak wat wind van zee. De wind komt meestal uit het noord-westen en dan is het van mei tot en met september goed weer. In de zomer kan het er wel warm worden maar meestal een paar dagen en dan is het weer rond de 25 graden.

Zes knappe oude vrouwen op een bankje

Hij kreeg de lachers op zijn hand toen hij vertelde dat het bankje bij het meertje, dat bij het begin van de haven ligt, dagelijks bezet wordt door 6 vrouwen uit het bejaardenhuis.

Elke dag dag komen zij er de eendjes voeren en als het brood opwas liepen zij steevast naar de oesterkraam om een paar oesters te eten. Dit deden zij jaar in jaar uit en ze zijn nog steeds met zijn zessen, heel aantrekkelijk èn alleen!  Dat waren overigens de woorden van de visser en niet van mij 🙂

Op mijn vraag waarom hij dan met 6 van zulke mooie vrouwen in de buurt dan nog steeds zonder vrouw was antwoordde hij adrem: ” Je n’aime pas les huitres!”…. ik houd niet van oesters 🙂

Tips:

Meer over deze regio
Mijn e-Book over dit gebied
Vakantiehuizen en campings