3 verrassingen in Beaune in de Côte-d’Or

3 verrassingen in Beaune

Welke 3 verrassingen in Beaune mij overkwamen?

Terwijl ik dit artikel over 3 verrassingen in Beaune schrijf, ben ik net terug van een vakantie in Frankrijk.

Beaune ligt bij de Route du Soleil maar is ook de stad die onlosmakelijk verbonden is met wijn. De ligging in de prachtige Côte-d’Or maakt het een topbestemming als:

  • je van wijn houdt 🙂
  • je een leuke tussenstop op weg naar het zuiden van Frankrijk zoekt,
  • je een paar dagen wilt ervaren wat het Bourgondische leven zo leuk maakt.

Ik kom graag in Beaune. Onze zoon heeft er een tijd gewoond en gestudeerd. In die periode ben ik van Beaune en de omgeving gaan houden. De stad heeft een gezellig centrum, een rijke historie, leuke restaurants en diverse winebars en café’s om de lokale wijnen te proeven.

De plaats is ook een goede uitvalsbasis om met de auto, motor of fiets de omgeving te verkennen. Ik zal je nu kennis laten maken met 3 verrassingen in Beaune die mij recent zijn overkomen 🙂

Verrassingen in Beaune: 1, Hotel de la Cloche

Hotel de la Cloche

Als ik in Beaune overnacht kies ik steevast voor een kamer in Hotel de la Cloche.

Ik kom er al jaren en ben er nog nooit teleurgesteld. De kamers zijn netjes en het ontbijt is prima. Het grote voordeel vind ik de eigen parkeerplaats achter het hotel. Deze wordt ‘s-nachts afgesloten en is dan alleen voor gasten van het hotel bereikbaar.

Ik vind hotel de la Cloche ideaal en kan het dan ook van harte aanbevelen. Als je de auto volgeladen met bagage op een parking bij een hotel moet achterlaten is het altijd weer de vraag of de volgende ochtend alles er nog in zit. 🙂

Bij La Cloche is wat dat betreft de afgesloten parking ideaal en je auto (of motor) staat er ook nog eens op een historische plek. Oorpronkelijk was het pand in de 16e eeuw een Relais de Poste waar dus de koetsen door de grote poort naar achteren konden.

Ruime kamers

Deze keer kreeg ik mijn eerste verrassing in Beaune. Toen ik bij de receptie de sleutel van de kamer kreeg en de trap op wilde lopen. Ik werd terug geroepen en moest naar buiten en bij de parkeerplaats de deur nemen van kamer 27 (Chambre Confort Grand Lit).

Terwijl ik al vaak in La Cloche geslapen had was het mij nog nooit opgevallen dat daar ook kamers waren.

Sterker nog aan de achterzijde liggen 4 kamers die zelfs een deur naar een eigen terras met tuinmeubilair hebben. Grote kamers met een ruime badkamer. Heerlijk als je een paar dagen naar Beaune gaat!

Ik boek het hotel altijd via Booking.com en vraag dan meteen om een plaatsje op de parking. Er liggen bij Beaune trouwens nog meer hotels waarvan sommigen vlakbij de tolpoort van de Autoroute, maar wel een km of 2 van het centrum.

Verrassingen in Beaune: 2 terras met persoonlijke overkapping

Terras met persoonlijke overkapping

Nadat ik samen met Marian onze koffer naar de kamer had gebracht was het tijd om een terrasje te pakken.

Wat je in Beaune allemaal kunt doen zal ik hier niet omschrijven omdat ik daar al andere tips over heb geschreven:

Ik ken de weg in Beaune dus liep met Marian linea recta naar de altijd gezellige Place Carnot.

Eigenlijk drink je in Beaune natuurlijk een lekker glas wijn maar na een autorit van een paar honderd kilometer had ik trek in een koel glas bier. Op de Place Carnot liggen een paar brasseriën naast elkaar. Deze keer streek ik neer op het terras van La Concorde.

Het was er gezellig druk en er was net een tafeltje voor 2 vrij. Nadeel was wel dat dit naast de overkapping viel en wij dus in de volle zon van eind juni zaten en aangezien mijn haargroei daar wat dun is vormt dit soms een risico -:)

Aan een paar tafels voor ons zat een groep gezellige Engelse mannen maar ook met blote koppies. Ik gaf mijn bestelling voor een biertje door aan de ober. Even later kwam hij langs met een stapel “Rick Felderhof hoeden” die hij één voor één op de kale- of slechtbehaarde koppies plaatste.

Hilariteit alom, vooral toen hij er nog 1 over had en die pontificaal op het hoofd van Marian plaatste, en daarnaa bijna voor de helft onder de hoed verdween.

Met deze privé zonweringen hebben wij het geruime tijd uitgehouden op deze supergezellige plek midden in Beaune!

Verrassing in Beaune: 3, voortreffelijk eten tussen de bevolking.

Duif,

Duif voor mij: ½ Pigeon rôti en croûte d’olives vertes, épeautre, courgette et petite tomate farcie

Na het terras met “persoonlijke overkapping” besloten wij nog even door het centrum te lopen.

Ons vaste doel is dan altijd de prachtige winkel van Atheneaum de la Vigne et du Vin tegenover de Hospice de Beaune. Je vindt er werkelijk van alles voor en over wijn en uiteraard wijn zelf.  In de loop der jaren hebben wij er al veel fraais gekocht.

Deze keer kwam Marian met twinkelingen in haar ogen naar mij toe. Zij had twee mooie keramische kippen gezien. Handbeschilderd uit Ethiopië en prima passend bij haar voorraadje pintades van Ceramique de Lussan.

Snel sloot ik een deal. Zij de kippen en ik vanavond een voortreffelijk diner met een wijnarrangement.

Bij de kassa werd nog eens uitgelegd dat de kippen handbeschilderd waren en van speciale klei in Etheopië gemaakt waren. Het grootste deel van de opbrengst ging naar een speciaal project waar vrouwen in het land deze voorwerpen zelf maken en verkopen.

Op die manier verdienen ze een beter lokaal inkomen en worden minder afhankelijk van het houden van vee.

Een mooi doel! Maar dit nu wetende ging ìk nu rechtstreeks op mijn doel af 🙂

le Cheval Noir, een aangename verrassing

Le Cheval Noir

Ik vroeg de vriendelijke cassière of zij zelf uit Beaune kwam en waar zij zou gaan eten als ze het zelf mocht kiezen. Ze hoefde niet lang na te denken en antwoordde “Le Cheval Noir“.

Op mijn vraag waarom? Kreeg ik het antwoord dat de chef sinds 2015 eigenaar is na eerst een paar jaar in het restaurant gewerkt te hebben en dat het eten er goed is met prima wijnen. Je kunt kiezen uit verschillende menu’s waaronder één menu met een wijnarrangement. Dat klonk als muziek in mijn oren.

Ze pakte haar handtas onder de toonbank, haalde er een kaartje uit en schreef het telefoonnummer 03.80.22.07.37 op een papiertje. Ik kreeg ook meteen de tip mee om niet te lang te wachten met bellen omdat het snel vol is. Er komen veel lokale gasten die weten dat ze moeten reserveren.

Het lag niet ver van de Hospice aan de randweg rond het centrum en liep er met Marian naar toe. Het zag er van buiten leuk uit en de kaart sprak ons bijzonder aan. Ook de prijzen vielen mee. Niet goedkoop maar ook niet extreem duur.  Omdat de deur nog op slot zat belde ik en vroeg om voor 2 personen een tafel.

Menu Dégustation

Even later was het geregeld. Toen wij er ‘s-avonds om 20:00 aankwamen zat het al helemaal vol. Na ons kwam nog een koppel en waren alle tafels bezet.  We kozen beiden voor het 4-gangen menu Dégustation en ik met een wijnarrangement.

Het eten en de wijn waren voortreffelijk. De bediening goed, ondanks de drukte. Enige minpuntje was dat de wijn bij de kaas of het nagerecht vergeten was en ik daar zelf om moest vragen.

Uiteindelijk zaten wij nog met z’n tweetjes aan de koffie en raakten in gesprek met de partner van Chef Benoit Deval. Zij vertelde dat het restaurant al een jaar of 12 bestaat. Omdat het niet direct in het centrum ligt komt het merendeel van de gasten mensen uit Beaune en omgeving.

In totaal was ik voor ons tweeën ongeveer € 110 euro kwijt voor 2x een uitstekend vier-gangen diner, een apéritif en 2 espresso’s na. Voor Marian nog een goed glas witte wijn bij haar Lotte met gamba’s en ik had een wijnarrangement bij drie van de vier gangen.

Le Cheval Noir is ons uitstekend bevallen. Spreek je een beetje Frans? Dan word je extra hartelijk ontvangen maar ook in het Engels staat men je meer dan vriendelijk te woord!

lekker voorgerecht

het voorgerecht

Zeewolf met gamba

Zeewolf met gamba’s voor Marian (Lotte et gamba’s rôti)

Kaasplank?

Kaasplank? Het werd een super lekkere Crémeux et granité à l’Epoisses et son petit pain soufflé

Sorbetijs

Dessert au choix à la carte

Koffie na

Prima espresso met heerlijke “hapjes” uit eigen keuken