Hoe 53 waardeloze wijnkurken plotseling wat meer waard werden.

Ik heb iets heel bijzonders meegemaakt waar ik eigenlijk niet zo blij van werd maar achteraf gezien toch ook weer wel.

Marian was jarig en dat vierden wij thuis met onze kinderen en kleinkinderen. Onze zoon was met zijn vriendin uit Parijs overgekomen en onze dochter met haar partner en kleinkinderen waren er ook.

Ik had zelf een lekker diner voorbereid met gebraiseerde kalfswangen en daar hoort natuurlijk een goed glas wijn bij. Als je mijn verhalen over Frankrijk en Parijs volgt weet je waarschijnlijk wel dat onze zoon in Parijs woont en bij Le Sourire au Pied de l’Échelle werkt, een bijzondere wijnwinkel tussen de Bastille en Père Lachaise, de beroemde begraafplaats in Parijs. Hij is dan ook mijn persoonlijke sommelier en ik kan hem blindelings een goede wijnkeus toevertrouwen.

Hij weet ook precies welke wijnen ik in mijn “kelder” heb liggen want als ik in Frankrijk ben dan geeft hij mij de gouden tips om ergens te gaan proeven en te kopen. Voor dit etentje had hij een heerlijke Loirewijn geopend van Domaine de la Butte in Bourgueil. Een prima wijn in een streek waar ik zelf graag kom.

De traditie en de kurken

Nu is het bij mij traditie dat de kurk van een geopende fles niet wordt weggegooid maar in een glazen bokaal komt. Ik bewaar dus de kurken van de flessen die ik “geleegd” heb.

Toen wij zaten na te tafelen bleek dat de kurk niet in de bokaal maar op tafel lag. Mijn kleindochter, die van de Eiffeltoren, zat met de kurk te spelen en ik zei tegen haar: “wil jij de kurk even in de glazen bokaal doen”. En in een opwelling voegde ik er aan toe: “en als je precies raadt hoeveel kurken er daarna inzitten, krijg je van mij een mooi bedrag op je spaarrekening”.

Dat zei ik uiteraard in de veronderstelling dat ze het toch niet exact zou raden. Maar dan ken je haar nog niet. Zij is superslim, 13 jaar en zit al in de 4e klas van het gymnasium en heeft dus gewoon 2 klassen overgeslagen. Even later kwam zij terug en zij: “Opa ik denk dat er 53 kurken inzitten inclusief die ene die ik er net bijgedaan heb.”

“Nou dan moeten wij dat maar even controleren. Haal de bokaal maar en tel ze maar één voor één.”

Zo gezegd, zo gedaan begon ze te tellen. “een, twee, drieendertig, vijfenveertig”. Ai…. “vijftig, eenenvijftig, tweeenvijftig en drieenvijftig”.

Oeps! Er zaten precies 53 kurken in. Zij had ze niet vooraf kunnen tellen maar toen ik vroeg hoe zet het wist antwoordde ze: “Ik schatte dat het er ongeveer 50 waren . En als je moet kiezen voor een getal is 7 het meest gekozen en daarna 3 dus ik dacht toen aan 53”.

Belofte maakt schuld dus ik was meteen een stuk armer. Maar ik stelde wel de voorwaarde dat zij en haar broer ieder de helft zouden krijgen en er geen gekke dingen mee gedaan mochten worden.

In de Loirevallei is het ook feest

De Loirevallei

De wijn uit de Loirestreek smaakte trouwens voortreffelijk en als je ooit eens de kastelen en de wijngaarden van de Loire wilt bezoeken dan is 2019 een goed jaar :-). Het is namelijk 500 jaar geleden dat Leonardo da Vinci is overleden en dat wordt heel 2019 groots gevierd met tal van tentoonstellingen en evenementen.

Daarom heb ik samen met KRAS een unieke lezersreis samengesteld waarmee je de kastelen, de wijngaarden en de vallei van de Loire kunt ontdekken in 7, 10 of 14 dagen. Deze bijzondere rondreis kan vanaf nu geboekt worden en via deze link: frankrijkbinnendoor.nl/rondreis-kastelen-loire/ lees je er alles over.

Boek je deze bijzondere rondreis in 2019? Dan krijg je van mij zelfs € 50 retour op de dag dat je thuis komt en je krijgt ook een uniek nieuw ebook. Ik ben namelijk bezig met mijn nieuwe ebook “De Loirevallei!” dat begin maart exclusief voor VIPLeden van Frankrijk Binnendoor gaat verschijnen. Als je de rondreis “Kastelen en Vallei van de Loire” gaat maken krijg je het ebook helemaal gratis.

Er zijn trouwens nog meer speciale lezersreizen en -aanbiedingen van Frankrijk Binnendoor en die vind je hier.