Colmars via de Col des Champs

Spanning op de Col des Champs richting Colmars

Spannende bergweg

Met zweet in de handen op de D2 naar Colmars in de Mercantour

Frankrijk Binnendoor is heel erg leuk, maar er is één moment geweest dat ik rijdend over de Col des Champs en de D2 richting Colmars mijzelf afvroeg waar ik aan begonnen was 🙂

Dwars door de Alpen loopt van het meer van Genève tot aan Menton bij de Middellandse Zee de prachtige Route des Grandes Alpes. Je rijdt over mooie  en soms heel spannende bergwegen en passeert de mooiste Alpen cols. Ik heb de route in omgekeerde richting gereden dus van Menton naar het noorden en dat was een onvergetelijke ervaring die ik ook beschreven heb in mijn ebook over de Route des Grandes Alpes.

Overnachting op 1750 meter

Ik had de nacht voor deze spannende rit heerlijk geslapen op 1750 meter hoogte in de Auberge d’Aguilles bij Val-Pelans.

Een simpel hotel op eenzame hoogte midden in de prachtige bergwereld van de Mercantour 🙂 Ik was er samen met Marian de enige gast (begin juni) en wij konder er ‘s-avonds met de eigenaren en hun kinderen mee eten wat de pot schafte. Het is een prachtige plek om als uitgangspunt te dienen voor wandelingen of ‘s-winters om er te skiën en te langlaufen.

De Auberge is een eenvoudig hotel met zijn eigen charmes. Eigenlijk was het de bedoeling om door de vallei van Entraunes over de Col de la Cayolle te rijden maar de eigenares van de Auberge tipte mij om wat anders te gaan doen…. via de Col des Champs naar het Lac d’Allos. Zij voegde er glimlachend aan toe dat het een dag zou worden die ik nooit meer zou vergeten!

Boven op de Col des Champs (2087m)

Via de D78  kom je op de Col des Champs waar je een fantastisch uitzicht hebt over de vallei waar de rivier de Verdon nog hard bezig is om van bergstroom een echte rivier te worden. Een plek om te stoppen en er stond een auto met een Frans stel en hun zoontje. Ik raak met ze in gesprek en we kletsen wat over de omgeving en over onze tocht door de Alpen.

De vrouw vroeg of ik ervaring had met rijden in de bergen, waarop ik antwoorde dat ik al heel wat haarspeldbochten had verslonden -:). Zij leek opgelucht want enthousiast vertelde zij over de prachtige rit die mij nog te wachten stond. Even later vertrokken zij en konden Marian en ik met zijn tweetjes genieten van deze ongelooflijk mooie plek niet wetend wat ons nog te wachten stond!

ebook Route des Grandes AlpesAfdaling naar Colmars

De afdaling ging over een weg die steeds smaller en slechter werd.

Het is dan ook geen D78 meer maar na de col gaat de weg over in de D2 met diepe geulen in de weg om stromend water de kans te geven om een weg naar beneden te zoeken. Je moet goed op letten want als je er te hard doorheen gaat kost het een bumper of uitlaat. Overigens is hard rijden hier volstrekt onmogelijk en ook met een camper of caravan zou ik het niet wagen om deze route te nemen.

De afdaling gaat  over een smalle kronkelende weg waar maar plaats is voor één auto. De weg kent ook nog eens een bijna steil aflopende helling het dal in waar op hele stukken geen muurtje of vangrail is te vinden. Ik was blij dat ik aan de bergkant kon rijden.

Na een tijdje kom je weer onder de boomgrens en rij je door een schitterend bos met melezes, de enige dennenboom die in de herfst verkleurt en zijn naalden verliest. Af en toe komen we een auto tegen en dan is het beiden zoveel mogelijk naar de kant.

Ik heb inmiddels al veel smalle wegen gezien, maar deze sloeg alles. Het is wel indrukwekkend en vooral spannend. Dus als je van avontuur houdt 🙂

Eindelijk… Colmars!

Na een uurtje langzaam en behoedzaam naar beneden rijden zag ik de Franse familie weer.

De vrouw stond druk te gebaren en ik stopte. Zij adviseert mij om de auto langs de weg te parkeren omdat je er een indrukwekkend uitzicht hebt op Colmars. Die tip volg ik op en daar heb ik nog steeds geen spijt van. Diep onder ons lag Colmars, een oude vestingstad met 2 forten die ooit door Vauban zijn gebouwd. Colmars intra muros ligt er vanaf dit uitzichtpunt als een slak bij.

Om deze bijzondere plaats te ontdekken moest ik eerst nog een stijle afdaling maken met talloze haarspeldbochten om uit te komen op een heel onoverzichtelijke kruising met 3 spiegels bij de D908. Om veilig aan de overkant te komen vroeg ik Marian om uit te stappen en naar de overkant van de weg te lopen. Dat had ik nog nooit eerder gedaan maar in elk geval was Colmars meer dan de moeite waard 🙂

Ik moest denken aan de woorden van de eigenares van de Auberge: “Het wordt een onvergetelijke dag”

Meer spannende verhalen en tips

Overigens gaat dit verhaal nog verder want na het bezoek aan Colmars reed ik naar het Lac d’Allos, het hoogst gelegen bergmeer van Europa en naar het bijzondere plaatsje Barcelonette. Wil je daar meer over lezen? Download dan voor maar € 5,99 mijn ebook met  143 pagina’s spanning en ontspanning langs de Routes des Grandes Alpes

 

Reacties

  1. De route september 2012 gereden. Ben geen fietser motorrijder of campereigenaar maar
    wouw wat is dit een mooie route!