Nog een ontmoeting in de Mercantour (3)

Dit is deel 3 in een serie van 3 korte verhalen waarin ik je mee neem naar een bijzondere streek in Frankrijk. Ik laat je kennismaken met een dag uit mijn ervaringen in het Parc National du Mercantour. In deel drie daal ik af naar naar de Vallon des Prals in de Mercantour voor een bijzondere ontmoeting
Naa de Vallon des Pralls

Vallon des Prals en unieke ontmoeting met marmotten

Ik liep er rechtsaf richting Plan des Prals en balise 363. Je gaat dan langzaam dalend een bos in en talloze bergstromen kruisen je pad letterlijk en figuurlijk. Het dalen blijft doorgaan tot je op 1823 meter bent. Je hebt dan een prachtige stuk gewandeld door het bos aan de andere kant van de Mont Caval.

Je komt vervolgens uit bij balise 362 waar je nog een omweg kunnen maken naar de vacherie du Devensé om er wat heerlijke kaas te kopen, maar als je dat doet daal je naar ongeveer 1200 meter en moet dan ook nog terug naar de auto die bij Fenestre op 1900 meter staat. Dat leek mij dus niet zo’n goed idee.

Het was trouwens al een uur of vier dus volgenden wij het pad dat door de mooie Vallon des Prals loopt. Aan het einde komen we bij een soort open plek in het bos en liggen er op de rechter bergwand allemaal rotsblokken, die er op wijzen dat hier ooit een gletsjer heeft gelegen.

We horen weer een scherp gepiep en ja hoor..... ik ziet een marmot met zijn kop boven een rotsblok uitsteken.

Doodstil blijven we staan en op nog geen 20 meter zien wij het beest schichtig op zich heen kijken. Wij waarschuwen stil een groepje wandelaars achter ons die bij ons komen staan en voorzichtig hun camera’s te voorschijn halen. We blijven met z’n allen wel 10 minuten staan en zijn getuige van een uniek schouwspel.

De marmot schiet plotseling over de rotsen weg en verschijnt even later opnieuw maar nu in bijzijn van een tweede marmot. Alsof ze niets in de gaten hebben zitten ze boven op een rotsblok en komt er nog een bij. De twee grootste knuffelen elkaar en schuiven met de koppen tegen elkaar. Een van de mensen achter ons niest. En voorbij is dit unieke tafereel!

Marmotten

Het laatste stukje naar Madonne de Fenestre

Het pad loopt weer een beetje omhoog en komt uit op de weg naar La Madone de Fenestre.

Op de rand van de weg staat balise 361 en hier wandelen wij terug naar de auto. Uiteindelijk zijn wij een heerlijke dag op pad geweest en hebben een schitterende ervaring met de Mercantour opgedaan. De wandeling is in het begin even pittig maar is daarna prima te doen. Als je in tegengestelde richting loopt dan gaat het misschien wat geleidelijker maar ben je wel veel langer aan het klimmen. De wandeling loopt eigenlijk helemaal rond de Mont Caval en is een echter aanrader!

Vlak voor La Madonne stort de Vésubie zich onder de weg door richting Saint-Martin en dat biedt nog

een prachtig plaatje. Als ik eind van de middag terug rij loopt er een kudde koeien voor ons naar beneden. De dieren doen het op hun gemak en het lijkt of er geen begeleiding bij is, maar de boer rijdt er rustig achteraan in een jeep. De dieren maken geen enkele aanstalten om opzij te gaan dus blijven we er netjes achter tot de weg breder wordt en wij er veilig langs kunnen.

Even later rij ik de oprit op bij de gehuurde gîte. Buiten op de tafel stond weer een grote schaal met kersen klaar en even later zitten we in een avondzonnetje na te genieten van een indrukwekkende dag.

Wandelen in de Mercantour

Dit was met de voorgaande 2 delen mijn verhaal over een dag in de prachtige natuur van de Mercantour. Toen ik de wandeling gemaakt had, en er aan terugdacht, was het voor mij de mooiste wandeling die ik ooit in Frankrijk gemaakt heb. Althans dat dacht ik.... 

De dagen erna maakte ik namelijk nog een paar wandelingen in deze ruige streek en stond oog in oog met wild. Maar dat lees je in het ebook Route des Grandes Alpes waarin ik je meeneem op een prachtige reis van 4 weken door de Franse Alpen.

Route des Grandes Alpes Premiumlidmaatschap

Dit verhaal is een stukje uit het ebook Route des Grandes Alpes dat tevens in een complete online versie beschikbaar is. Het ebook kun je vandaag nog downlaoden.

Premiumleden kunnen het gratis downloaden. Net als alle andere ebooks van Frankrijk Binnendoor. Je hebt dan ook onbeperkt toegang tot nog meer reisverhalen en tips die exclusief voor Premiumleden van Frankrijk Binnendoor zijn.