Wandelen in de Mercantour, Frankrijk (1)

Dit is een serie van 3 korte verhalen waarin ik je mee neem naar een bijzondere streek in Frankrijk. Wat mij betreft is het één van de meest pure en ruige natuurgebieden in Frankrijk en misschien wel in Europa. Ik laat je kennismaken met een dag uit mijn ervaringen in het Parc National du Mercantour. 

Wandelen in de Mercantour

Wandelpaden in de ruige natuur van de Mercantour bij Saint-Martin-Vésubie

ROUTE DES GRANDES ALPES - 1

In 3 afleveringen vertel ik je mijn verhaal over één van mijn mooiste wandelingen in de ruige natuur van de Mercantour. Vandaag dus de eerste aflevering. 

Wandelen in de Mercantour bij La Madone de Fenestre

Dit verhaal speelt zich af op een zondag in juni. De dag ervoor was ik gearriveerd in Saint-Martin-Vésubie in het département Alpes-Maritimes.

Ik had er een gîte gehuurd buiten het dorp op ongeveer 3 kilometer van het centrum en direct aan de route naar La Madone de Fenestre die ook bekend is als de D94. Het was een appartement op de begane grond van een enorm groot chalet van een uiterst vriendelijke echtpaar dat het huis eigenhandig in 5 jaar gebouwd gehad. Dit huis was volledig gemaakt van rotsblokken die door Jean-Baptiste zelf waren uitgehakt en de ligging was schitterend.

Op de dag van aankomst gaf hij mij een meer dan stevige hand waardoor mij meteen duidelijk was dat wij hier met een krachtpatser te maken hadden. Jean-Baptiste was dan ook flink uit de kluiten gewassen en het bouwen van het chalet had hem alleen maar nog sterker gemaakt. Een indrukwekkende verschijning. Zijn vrouw had ook al zo’n mooie dubbele Franse naam. Marie-Claire was superaardig en kwam op de eerste dag al meteen met een enorme schaal kersen aanlopen.

Ik had dit plekje uitgekozen omdat het in een dal ligt waar in de diepte één van de vier bergstromen loopt die uiteindelijk de Vésubie vormt. Het dal is groen en aan de overkant rijzen de bergwanden met het bos op en vanaf het terras was er een schitterend uitzicht op de bergwereld. Je zat er praktisch in het hart van het meest woeste gedeelte van de Mercantour. Na hun huis was er behalve een enkele boerderij geen bewoning meer.

Het dal van de Vésubie is volgens kenners één van de mooiste in deze streek en het is een prachtig vertrekpunt voor ontdekkingstochten in het ruige berglandschap. 

Wandeling bij la Madonne de Fenestre

Er zijn veel goed bewegwijzerde wandelingen bij La Madonne de Fenestre

Op ontdekkingstocht in het Parc National du Mercantour

Het Parc National du Mercantour beslaat ruim 68500 ha zwaar beschermde natuur, Het wordt gevormd door het oude jachtgebied van Valdieri, dat in 1857 werd ingericht door Victor-Emanualle II, de eerste koning van Italië. 

Het gebied heeft hier een laagste punt van 490 meter en een hoogste punt is de Cîme du Gelas met 3143 meter. Het landschap er tussenin is heel divers en bestaat uit grote bossen met dennen, sparren en lariks, maar ook bergweiden, kliffen talloze bergbeken en meren.

Wilde dieren zitten er in overvloed ook zoals:

  • de koningsadelaar,
  • steenbok,
  • gems,
  • marmot,
  • sneeuwhoen,
  • ree
  • en de wolf!

In 1930 waren wolven in dit gebied volledig uitgestorven, maar in 1990 trokken er een paar roedels uit Italië het gebied in en deze hebben zich inmiddels vanuit de hele Mercantour over Frankrijk verspreid. Kortom het is een schitterend natuurgebied dat zijn gelijke in Frankrijk niet kent en waarschijnlijk in Europa ook niet. 

Dit was voor mij en Marian één van de redenen om er een week door te brengen. Er lopen talloze bewegwijzerde wandelingen door het gebied, van eenvoudig tot heel lastig. En in dit verhaal vertel ik je mijn ervaringen met een gemiddelde wandeling naar het Lacs des Prals.

Saint-Martin-Vésubie is een prachtig gerestaureerd bergdorp en ligt op een hoogte van ongeveer 960 meter en het heeft alles voor de eerste levensbehoeften. Één van de beroemdste bijzonderheden is La Madone de Fenestre, de zwarte madonna die elk jaar in een processie de 13 kilometer lange tocht de bergen in maakt om daar in een kapel te worden geplaatst tot het eind van de zomer.

Deze processie vindt jaarlijks eind juni plaats. Hoewel ik in Juni in de Mercantour was zou ik deze indrukwekkende tocht omhoog niet meemaken maar ik neem je nu wel mee naar de plek waar La Madone elk jaar naar toe gaat. Onthou de La Madone de Fenestre goed want er vertrekken de mooiste wandelingen in de Mercantour.

La Madonne de Fenestre


La Madonne de Fenestre gaat eind juni vanuit de kerk in Saint-Martin-Vésubi naar boven.

Langs de Vésubie naar het begin van de wandeling

Links rijst de bergwand omhoog en aan de andere kant van de weg loopt het dal met in de diepte de bergbeek die de Vésubie vormt.

Voor mij kroop nog een auto omhoog en als we het bos uitkomen betreden we het beschermde gebied van de Mercantour, herkenbaar door de groene bordjes met het Mercantour logo. In het beschermde gebied zijn nauwelijks wegen en al helemaal geen dorpen. Het is een praktisch onbewoonde wereld van bijna 70.000 hectare! 

Wel kom je er refuges tegen voor de wandelaars en een enkele vachérie. Dit zijn boerderijtjes in de bergen waar je vaak heerlijk kaas van koeien, schapen of geiten kunt kopen.

Ik parkeerde de auto op het hoogste gedeelte waar de bebouwing van Fenestre ligt. Het bestaat uit een grote refuge van de Club Alpine de Française (CAF) en nog wat gebouwen. De weg loopt uiteindelijk rechtdoor naar de Chapelle de la Madone de Fenestre.

Bepakt en bezakt lopen we er naar toe. Het met stenen geplaveide pad naar de ingang is bezaaid met rozenblaadjes. Nu begrijp ik ook wat het getoeter de vorige avond betekende, er is een stel getrouwd op deze bijzondere plek in de bergen. De kapel is klein, intiem en heel mooi. 

Wandelaars langs de GR 52, of één van de vele andere tochten die hier vertrekken, bezoeken de kapel altijd zodat je trektocht onder een goed gesternte verloopt. Of dit voor ons de reden is dat we de kapel bezoeken blijft een vraag, in elk geval zijn wij wel onder de indruk van deze plek op 1904 meter. De Madone is nog niet gearriveerd en zal pas eind van de maand juni uit het dorp in een ruim 4 uur durende wandeling naar boven worden gebracht, om uiteindelijk half september weer naar het dorp teruggebracht te worden.

Lees ook het tweede deel

Route des Grandes Alpes Premiumlidmaatschap

Dit verhaal is een stukje uit het ebook Route des Grandes Alpes dat tevens in een complete online versie beschikbaar is. Het ebook staat boordevol inspiratie voor 4 weken Frankrijk Binnendoor.

Premiumleden kunnen het gratis downloaden. Je kun als Premiumlid ook alle andere ebooks gratis downloaden en hebt onbeperkt toegang tot nog meer reisverhalen en tips die exclusief alleen voor de Premiumleden zijn.