Podcast Mijn ervaringen met de Route des Grandes Alpes

In deze nieuwe podcast van Frankrijk Binnendoor Online vertel ik je mijn ervaringen van een onvergetelijke tocht door de Franse Alpen: De Route des Grandes Alpes!

Download MP3 Abonneer in iTunes

Mooiste tocht door de Franse Alpen, de Route des Grandes Alpes!

Het is jaren geleden geweest dat ik in het Franse bergdorp Les Gets een bord langs de weg zagen staan met de tekst Route des Grandes Alpes.

Vanaf dat moment was ik nieuwsgierig wat deze route was. In die tijd  was er nog geen internet en even Googlen of iets dergelijks was er niet bij.  Ik vroeg het dus maar aan een lokale bewoner. Deze legde mij uit dat het een oude route was tussen het meer van Genève en Menton aan de Côte d’Azur.

In het begin van de vorige eeuw werd door de Touring Club de France het initiatief genomen om ook voor auto’s routes van een bewegwijzering te voorzien. Dat resulteerde in de route die over de hoogste Alpencols ging. Toen nog karrensporen en onverharde wegen.

De welgestelden rond het meer van Genève trokken in het voorjaar, als de sneeuw verdwenen was, met hun oude auto’s richting de warmte van de Middellandse Zee.  In 1924 werd bijvoorbeeld al een tocht tussen de Savoie en de Dauphiné gehouden. Naar mate de jaren vorderden werd de route over steeds meer cols mogelijk en toen in 1937 de Col d’Iseran werd toegevoegd was de huidige Route des Grandes Alpes in feite gerealiseerd.

Eind jaren zestig begin jaren zeventig werd de route opnieuw leven ingeblazen en werden de wegen allemaal geasfalteerd.

Over de hoogste Alpenpassen

Col d'Iseran

Bekende Alpenpassen worden gepasseerd zoals de uit de Tour de France bekende:

  • Col du Télégraphe
  • de Galibier
  • Col d’Iseran
  • en de boven de 2000 meter uitstekende toppen van de L’Izoard, Col de la Bonnete en de la Cayolle.

De Route des Grandes Alpes gaat dwars door schitterende natuurgebieden zoals het Parc National de la Vanoise, Parc National des Ecrins, Parc National du Mercantour, Parc Naturel Regional du Queyras en het Parc Naturel Regional des Bauges.

Mijn gesprek met de inwoner van Les Gets bleef mij bij en sprak er in ons gezin over dat het misschien wel gaaf zou zijn om deze tocht ook eens te maken. Maar omdat ik het toen niet kon combineren met mijn werk kwam er eigenlijk niets van.

Wel bleef de route mij bezig houden en zocht ik stukjes informatie maar kwam er al snel achter dat je de Route des Grandes Alpes niet een 1 of 2 weken kunt rijden. Het kan wel, sterker het kan misschien wel in een week, maar dan mis je veel, heel veel!

Het gevolg van een gesprek en een Franstalig boekje

Mijn zoon die al jaren in Frankrijk woont had mijn verhalen goed in zijn oren geknoopt en van hem ik kreeg ik op mijn verjaardag een Franstalig boekje waarin de hele route werd beschreven.

Het was in het Frans geschreven maar ik las het met behulp van een woordenboek in één ruk uit. En opnieuw kwamen de herinneringen weer boven van de ontmoeting jaren eerder in Les Gets. Toen wist ik het zeker. Ik wil de Route des Grandes Alpes rijden!

En zo geschiedde, maar ik heb wel op mijn eigen manier gedaan en er geen moment spijt van gehad.

De officiële route gaat over:

  • 600 km departementale wegen
  • 68 km Route National
  • 16 Alpen Cols waarvan er 6 hoger zijn dan 2000 meter
  • dwars door schitterende natuurgebieden en nationale parken.

Ontdek schitterende natuur en de hoogste bergpassen

Natuur Route des Grandes Alpes

De flora en fauna in de gebieden is van een ongekende schoonheid en om van dat alles te genieten trokken ik 3 tot 4 weken uit om de route te rijden.

De meeste bergpassen zijn begin juni weer open en vanaf oktober kunnen deze wegens sneeuw alweer gesloten worden. De rit moest dus tussen deze periode plaats vinden. Ik besloot dus om begin juni te vertrekken en de route van zuid naar noord te rijden.  Zo kon ik voorkomen dat ik in de omgekeerde richting nog voor gesloten bergpassen zou komen.

Wie weet breng ik je met dit verhaal op een mooi idee voor een bijzondere vakantie.

De Route des Grandes Alpes is overigens niet alleen per auto te volgen maar ook met de motor, of voor de sportievelingen, op de fiets. In het laatste geval zal de conditie wel op hoog peil moeten liggen.

Ik reed de route dus in juni en koos ervoor om deze van zuid naar noord te rijden. Ik startte dan ook in het Zuid-Franse Menton dat officieel het eindpunt van de route is. Zo was de kans minder om het risico te lopen voor gesloten passen tegen komen zoals de Col d’Iseran en de Galibier, die begin juni nog wel eens onder de sneeuw kunnen liggen.

Toen ik de trip aan het voorbereiden was vond ik ook dat de reis naar Menton op een bijzondere manier moest verlopen. Ik besloot dan ook om in 3 etappes naar Menton te rijden.

In 3 etappes naar Menton

Een eerste stop was gepland in Chablis, de wijnstreek in het noorden van de Bourgogne. Vervolgens reed ik dwars door de Morvan richting het zuiden van de Bourgogne voor een overnachting bij de wijngaarden in de omgeving van de Roche de Solutré.

Een derde tussenstop lag in de buurt van de Mont-Ventoux. Overal verbleef ik in een chambre-d’hôte, behalve in Chablis. Daar sliep ik bij onze zoon die er toen woonde en werkte. Over de Mont-Ventoux en dwars door de Provence reed ik naar de Côte-d’Azur om via Nice via de fraaie Corniche langs de kust naar Menton te gaan.

Mijn ervaringen van de reis staan in mijn ebook Route des Grandes Alpes, dat je hier kunt downloaden. Het is al vele jaren één van mijn meest gedownloade ebook.

In Menton begon mijn omgekeerde Route des Grandes Alpes.  En ik kan je vertellen dat ik vandaag de dag nog steeds fantastische herinnering aan de reis heb. Sterker nog.. het is misschien wel de mooiste vakantie die ik ooit in Frankrijk heb doorgebracht.

Een week in de Mercantour

Avontuur op de Route des Grandes Alpes

De tocht door de Alpen begon dus in Menton waar ik de Route des Grandes Alpes naar Saint-Martin-de-Vésubie volgde om het bijzondere natuurpark de Mercantour te bezoeken. De natuur is er ruig, er leven roedels wolven, het is dunbevolkt en je kunt er fantastisch wandelen.

De eerste passen die ik passeerde waren de Col de Castillon en de Col de Turini. De laatse col laat de weg slingeren door het uitgestrekte Fôret de Turini. Het was mijn eerste ervaring met de Route des Grandes Alpes die voor eens en altijd in mijn geheugen is gegrift.

De weg over de col de Turini is smal en bevat talloze lancets. Dat zijn haarspeldbochten die je af en toe het gevoel geven dat je in een kermisattractie rijdt.

Als je bij Sospel komt kun je het dal van de Roya ingaan. De Haute Vallée de La Roya is een gebied met een verbluffende natuur met bijzondere middeleeuwse plaatsjen zoals Sorge en Tende.

In deze streek ligt ook spectaculaire Vallée des Merveilles tussen Sorge en Tende. Een beschermd gebied met meer dan 36.000! rotstekeningen die er ruim 5000 jaar geleden zijn gemaakt. Je kunt er enkele wandelingen maken maar het gebied is zwaar beschermd. De mooiste wandelingen kun je alleen met een gids maken.

Na Sospel reed ik door naar de Col De Turini waar ik op de top de D70 kies die uiteindelijk bij het leuke plaatsje La-Bolène-Vésubie uitkomt. Van bovenaf heb je een mooi uitzicht op het dorp.

Omgeving van Saint-Martin-de-Vésubie

De Mercantour en Côte d'Azur

Na een fraaie afdaling belandde ik in het dal van de Vésubie waar  ik in het plaatsje Saint-Martin-de-Vésubie een week in een deel van een chalet mocht verblijven. Het dorp ligt strategisch op de Route de Madone-de-Fenèstre. Een prachtige uitvalsbasis voor een week waarin de auto alleen werd gebruikt om naar de startpunten van de prachtigste en spannendste wandelingen te brengen.

Wat te denken van bijvoorbeeld een onverwachte ontmoeting met een kudde van ca 12 gemzen?

De mensen in dit gebied zijn vriendelijk en behulpzaam. Vraag vooral naar mooie plekjes en ze zullen je de geheimen van hun regio graag verklappen! Zo ontdekte ik bijvoorbeeld de prachtige groene omgeving van Le Boreon. Het is een gebied dat vooral in trek is bij wandelaars en vissers die in het meer en de rivier volop forel kunnen vangen. Maar waar je fantastische en spannende wandelingen kunt maken.

Ik heb er een intensieve en prachtige week doorgebracht. De Mercantour heeft mijn hart gestolen met een prachtige flora en fauna. Het woeste en ongerepte van de natuur is hier werkelijk wonderbaarlijk, om van de rust in juni nog maar niet te spreken. De weersomstandigheden waren wisselend van 25 graden met een zonnetje tot een paar graden onder nul op 2400 meter in de mist.

Lac d’Allos en de Vanoise

Colmars in de Mercantour

De volgende week reed ik van de Mercantour naar de eveneens fantstische Vanoise. Door een tip van een lokale hotelier belandde ik via een spannende rit naar Colmars bij het op 2225 hoogte gelegen Lac d’Allos. De rit er naar toe was spectaculair.

Na een overnachting in Barcelonette ging de tocht verder richting de Galibier waar ik in de 2e week van juni in een sneeuwbui naar boven reed. Aan de andere kant van de berg scheen gelukkig de zon weer. De afdaling van de Galibier kende ik van de etappes uit de Tour de France, maar met de auto gaat het iets makkelijker!

Mijn eindbestemming voor de 2e week waren de dorpen Lanslebourg en Lanslevillard. Een perfecte uitvalsbasis om het Parc Naturel de la Vanoise te ontdekken. Ik huurder er via de lokale vvv een appartement dat ’s-winters voor de wintersport werd gebruikt. Ik was er samen met Marian mijn echtgenote de enige bewoner in het hele complex!

De omgeving bij Mont Cenis en Tremignon zijn fantastisch als je van wandelingen houdt. Ben je een wielrenner? Dan kun je hier je hart ophalen. Ik bleef een week in deze fraaie omgeving.

Via de Col d’Iseren richting de Haute-Savoie

Gems in de Mercantour, Rhone-Alpes Frankrijk

De laatste week reed ik over de indrukwekkende Col d’Iseran richting Briançon en Annecy.

Ik ontdekte bij de Iseran een parkeerplaats met een wandelpad dat je naar een spectaculair uitzicht brengt. Na Bourg Saint Maurice  belandde ik in de omgeving van de Col de Saisies. Het gebied tot aan de Cormet de Roselend is in de winter vooral favoriet bij langlaufers. In 1992 werden hier de wedstrijden gehouden van de Olympische winterspelen van Albertville.In de zomer is het een uitgestrekt wandelgebied in het middelgebergte. Vooral in juni is et er schitterend als de overal bloeiende rhododendrons een roze gloed over het landschap strooien.

De reis door dit deel van de Savoie bracht mij cia de Col de la Colombiere en Le Grand Bornan in de omgeving van Annecy.

Mijn ebook Route des Grandes Alpes!

Ik zou er nog ontzettend veel over kunnen vertellen maar dat doe ik absoluut nog wel eens in een volgende blog en podcast.

Kun je niet wachten? En wil je weten hoe de reis precies liep en wat ik in 4 weken allemaal meemaakte?

Download mijn ebook. Je ontdekt dan dag voor dag mijn ervaringen tijdens deze bijzondere reis over de Route des Grandes Alpes!

Het is één van mijn meest gedownloade ebooks!

€5,99 – Download nu

ebook Route des Grandes Alpes