Fietsen bij Beaune door de wijngaarden van de Côte-d’Or

Op ongeveer 560 kilometer van Maastricht liggen de beroemde wijngaarden van de Bourgogne en het leek mij wel eens leuk om daar te gaan fietsen bij Beaune. Lees verder...

De tip over een fietstocht in de wijngaarden tussen Beaune en Santenay kun je ook beluisteren in een podcast waarin ik je alles vertel inclusief een wereldplek voor een lunch met een overheerlijk glas  Chassagne-Montrachet Premier Cru.

Fietsen bij Beaune

Fietsen bij Beaune

Het is misschien wel 20 jaar geleden dat ik voor het eerst in Beaune kwam, het fraaie stadje tussen de autoroute naar Zuid-Frankrijk en de wijngaarden van de Côte-d'Or. Onze zoon woonde er in een appartement(je) in het centrum van de stad. Nadien ben ik er samen met Marian blijven komen omdat Beaune ook een ideale tussenstop is richting het zuiden van Frankrijk en het een gezellige plaats is met goede restaurants.

Als je een wijnliefhebber bent dan zit je in Beaune helemaal goed want hier zit je in het hart van de Côte-d'Or, de wijnstreek die grofweg tussen Dijon en Maçon ligt. Maar je kunt er nog iets anders en dat is wandelen en fietsen.

Deze keer neem ik je mee op een fietstocht die dwars door de wijngaarden bij Beaune gaat. Samen met Marian genoot ik een dag lang van eenmooie rit richting Santenay. Als je van wijn en fietsen houdt is dit een tocht die je absoluut eens moet gaan maken. Als je een beetje conditie hebt kan het prima op een goede fiets en heb je een e-bike dan zul je sommige klimmetjes probleemloos overwinnen. Ik ging samen met Marian fietsen bij Beaune op onze e-bikes en daarmee werd het een probleemloze fietstocht

Van Beaune naar Santenay

Fietsen in de Cote-d'Or naar Santenay

Ik reed samen met Marian iets meer dan 50 kilometer richting het zuiden naar Santenay en weer terug naar Beaune. Deze fietstocht maakte ik eind september toen de druivenpluk nog bezig was. Dat hield in dat er in de dorpen behoorlijk wat leven in de brouwerij was. Maar in elk seizoen is het hier leuk en absoluut de moeite waard.

Ik had de nacht doorgebracht in Hotel de la Cloche in het centrum van Beaune. De kamers zijn er netjes en het ontbijt is er prima. Wel op z'n Frans maar dat heeft ook zijn charmes.  Omdat ik deze keer 2 nachten in Beaune gepland had wilde ik een dag door de wijngaarden fietsen. Je kunt natuurlijk op de bonnefooi vertrekken maar het leuke is dat er een mooie route is die met bordjes keurig is aangegeven dus echt verdwalen kun je niet. Toch moet je af en toe goed opletten want soms staan de bordjes verdekt opgesteld.

Vanaf het hotel reed ik eerst naar het mooie Parc de la Bouzaize waar je de route door de wijngaarden kunt oppikken. Als je in Beaune bent en je wilt een leuke wandeling maken dan is het vanuit het centrum de moeite waard om naar dit mooie park te lopen. Als je de weg oversteekt achter het park loop je trouwens zo de wijngaarden in.

Côte de Beaune

Clos des Perrières

Ben je eenmaal bij het park dan is het even zoeken naar het eerste routebordje. Al snel zie je dit staan en begint een klimmetje richting Pommard. Je fietst hier de wijngaarden in van de Côte de Beaune. Je ziet de wijngaarden tegen de hellingen liggen en naar Pommard is het dus even stug omhoog fietsen. De rode wijnen van de wijngaarden bij Pommard zijn stevig en vol van smaak. Opvallend is hier het Château de Pommard uit de 18e eeuw. Je fietst door het dorp en aan de andere kant kom je weer door een fraai stuk in de wijngaarden.

Omdat je hier vrij hoog op de Côte de Beaune fietst heb je ook een prachtig uitzicht. Je passeert de karakteristieke wijngaarden van dit gebied. Deze zijn meestal ommuurd. Bekende wijngaarden zijn bijvoorbeeld Les Pézerolles en Clos des Épeneaux maar er zijn er nog veel meer. Meestal zijn ze te herkennen aan een bord, een steen met de naam of een ijzeren hek dat toegang tot de wijngaard geeft.

Via Volnay naar Meursault

Wijnboer Volnay

Het volgende wijndorp is Volnay. Dit mooie dorpje heeft een 14e eeuws kerkje waar je een mooi uitzicht op de omgeving hebt. In de smalle straatjes zitten tal van wijndomeinen dus er is gelegenheid genoeg om ergens te proeven. Houd er wel rekening mee dat je niet overal zo maar terecht kunt en je dus vooraf een afspraak moet maken. Zoek via internet eens een paar adressen waar je goede recencies van vindt of ga op goed geluk op avontuur om zelf een pareltje onder de wijnen te vinden. Denk er wel aan dat de Bourgognewijnen niet goedkoop zijn en het ook wijnen zijn die je vaak nog lekker moet laten liggen.

Na Volnay daalt de weg een stukje om daarna dwars door de wijngaarden naar Meursault te gaan. Een gezellige plaats met in het centrum een terras bij de lokale Tabac en voor de supermarché van de Casino (kun je eventueel nog wat inslaan voor je eigen picknick onderweg). Je herkent Meursault van verre door de bijzondere kerktoren die hoog boven het dorp uitsteekt.

De wijngaarden bij Meursault brengen vooral fantastische witte wijnen voort. Als je een topwijn wilt proeven of kopen ga dan voor Les Perrières, Les Genevrières of Les Charmes. Château de Meursault is een bekend wijndomein met een historie van vele honderden jaren.

Van Meursault naar Puligny-Montrachet

Wijngaarden en fietsen bij Beaune

Als je in Meursault gepauzeerd hebt, wordt het tijd voor het vervolg. Het is er heerlijk fietsen en het uitzicht op de omgeving is prachtig. Je passeert tal van wijngaarden met bekende namen en langzamerhand doemt het dorpje Puligny-Montrachet op. Het wordt wel eens de hoofdstad van de beroemde droge witte wijnen van de Bourgogne genoemd.

Nou hoofdstad vind ik wat overdreven. Maar het is wel een wijndorp met veel beroemde domeinen. Omdat de grond van de wijngaarden hier vooral kiezel bevat zijn de witte wijnen er krachtig en droog. Als je deze wijn in je glas hebt dan is het geel-groen en het aroma is vol en krachtig. Mijn maag begon hier overigens te knorren en ik stelde Marian voor om in het volgende dorp iets te zoeken voor een lunch.

Verwennerij bij la Cabane in Chassagne-Montrachet

La Cabane

Dat bedacht ik mij niet zomaar want ik wilde wel eens de volle en krachtige Chassagne-Montrachet Premier Cru proeven. Een witte wijn met een heel mooie kleur. Ik wist iets wat Marian niet wist en reed door dit kleine dorp langs het stadhuis en postkantoor tot een grote parkeerplaats. Als je die op rijdt zie je La Cabane liggen bij een soort parkje. Het is een goed idee om hier je fietsen te stallen en bij La Cabane een lunch te gebruiken. Ik bestelde een pierre de charcuterie en Marian een pierre de fromage. Samen met een Chassagne-Montrachet 1er Cru werd dat een onvergetelijke lunch.

Soms moet je gewoon eens even uit de band springen. De 2 glazen wijn voor ons tweetjes waren namelijk net zo duur als de gerechten. Maar het is het absoluut waard geweest want ik heb er weer een mooie ervaring bij. Het is een leuke plek om even te stoppen en de wijn was fenomenaal lekker.

Richting het eindpunt Santenay

Fietsen bij Beaune richting Santenay

Het laatste stuk naar Santenay is ook mooi om te fietsen. De wegen waren tot nu toe lekker rustig. Af en toe een auto of tractor en heel soms een drukke weg oversteken. Met de aangegeven route is het prima te doen en dus gewoon een kwestie van de bordjes volgen. Maar er zijn genoeg mogelijkheden om van de route af te wijken en wat om te rijden. 

Als je in Santenay bent dan zit je praktisch op de grens van de Côte-d'Or en het departement Saône-et-Loire. Als je door het dorp rijdt en de routebordjes volgt kom je op een geven moment op de Avenue des Sources. Die heet trouwens niet voor niets zo want naast de wijn van Santenay komt hier ook mineraalwater vandaan. Hier begint ook een nieuwe fietsroute, namelijk de Voie Verte naar Nolay. Een leuk oud middeleeuws dorp met een fraaie markthal in het centrum. Dit traject is ongeveer 13 kilometer over een fietspad dat op een oude spoorbaan ligt. Je moet er wel rekening meehouden dat Nolay boven aan de Côte ligt en je dus een stukje moet klimmen.

In Santenay kun je ook kiezen voor een andere Voie Verte en die gaat via Chagny richting Chalon-sur-Saône. De afstand is ongeveer 27 kilometer. Als je dit op zondagochtend is het in Chagny en Chalons-sur-Saône markt dus misschien een leuk idee om deze tocht te maken.

Terug naar Beaune

Meursault

Uiteindelijk ben ik niet naar Nolay gefietst want ik eerder bij het Office du Tourisme in Beaune gevraagd hoe de terugweg van Nolay naar Beaune was qua verkeer. Je kunt via de D973 terug fietsen of richting Chassagne-Montrachet gaan. Mij werd echter verteld dat het een drukke weg is met veel verkeer en vrachtwagens. Dat leek mij dus niet zo'n goed idee. 

Ik besloot daarom vanuit Santenay praktisch dezelfde route terug te fietsen. Daar hebben wij geen spijt van gehad en aan het eind van de middag stopte ik nog even in Meursault om in het zonnetje, op het terras in het centrum, nog even iets te drinken. Omdat het al tegen vijf uur liep besloten wij terug naar het hotel te fietsen.

Rond een uur of zes kwamen wij bij het hotel na een onvergetelijke dag in de wijngaarden van de Côte-de-Beaune. 

Tip » 's-avonds genoten wij van een super lekker diner bij Le Cheval Noir waar wij al eens eerder heerlijk gegeten hebben. 

Ik heb de route in een Google Map gezet zodat je een idee hebt van de fietstocht. Je kunt ook deze Franstalige beschrijving met een kaart en routeprofiel bekijken. Hier zijn nog wat handige links die van pas kunnen komen als je in deze omgeving wilt overnachten:

Wat vind jij van deze tip?