Dijon, prachtige stad langs de Route du Soleil

Dijon is meer waard dan een tussenstop!

Dijon stad van de Chouette

Dijon, stad van de mosterd èn van de uil 🙂

Voor menigeen begint een vakantie in Frankrijk met een autoreis richting het zuiden. De hoofdstad van de Bourgogne, Dijon, is dan voor menigeen een eerste tussenstop. Vaak wordt er een hotel voor één nacht geboekt om de volgende ochtend weer verder te reizen naar Zuid-Frankrijk.

Zelf ben ik diverse keren in Dijon geweest en het is een stad die meer dan de moeite waard is.

Mijn voorkeur gaat uit naar de zaterdag want dan wordt in het centrum een fantastische markt gehouden. De markt in Dijon is misschien wel één van de mooiste van Frankrijk. In elk geval kun je hier het beste van de Bourgogne vinden, verse producten, mosterd, wijn en alles van topkwaliteit. Als je over de markt van Dijon slentert of je ogen uitkijkt in de prachtige markthallen dan begrijp je direct dat de uitdrukking leven als een Bourgondiër niet zo maar uit de lucht is gegrepen 🙂

De markt van Dijon is eenvoudig te vinden. Als je eenmaal een plekje voor de auto hebt gevonden zoek je de torens van de Cathedrale Notre Dame en loop die richting op. Met de kathedraal in je rug steek je schuin over naar de Rue Musette en iets verder liggen Les Halles met eromheen de markt.

Een bijzondere handtekening

In de omgeving van de kathedraal vind je een paar prachtige straatjes met oude huizen zoals de Rue Verrerie. Via de Rue Jeannine en de Rue de la Chouette kom je achter de kathedraal aan de noordzijde en daar moet je even goed opletten. Als je daar sommige mensen de muur van de Notre Dame een aai ziet geven met hun linkerhand geven zijn zij niet gek geworden maar misschien wel erg slim. Het aanraken van de uil met de linkerhand zou namelijk geluk brengen 🙂

Omdat inmiddels ontelbare mensen, en ik dus ook, het dier een hand hebben gegeven is het beestje inmiddels spiegelglad geworden. Waarom de uil op deze plek is aangebracht zal altijd een raadsel blijven. Sommige deskundigen beweren dat het de handtekening van de architect of één van de bouwers is. Feit is dat het een bijzondere plek is in het hart van Dijon

Nog meer tips over Dijon

Dat Dijon een Bourgondische stad is merk je aan van alles. Er is een plek waar je dit gevoel letterlijk en figuurlijk kunt proeven. Vlak bij de Chouette ligt op nummer 10 het restaurant Maison Millière in een prachtig pand uit 1483. Hier kun je genieten van sfeer èn een Bourgondische keuken. Ook leuk is La Mère Folle in de Rue Berbisey waar je ook traditionele gerechten kunt eten zoals de lekkere Jambon Persillé Dijonnais (ham met peterselie). Het spreekt voor zich dat je bij deze restaurants ook voortreffelijke wijnen kunt drinken uit de Bourgogne.

Nu ik het toch over lekker eten heb. Uit Dijon komt ook de beroemde Moutarde de Dijon. Je kunt deze bij het wereldberoemde merk Maille kopen in de Rue de la Liberté maar ook in andere winkeltjes. Er is zelfs een mosterdmuseum! Wat musea betreft kom je in Dijon overigens ook volledig aan je trekken ze zijn er van klein tot groot. Ook heerlijk is de pain d’épices een lokale specialiteit die je het lekkerst haalt bij Mulot & Petitjean op de Place Bossuet. Ze hebben veel ervaring want ze maken het al sinds  1796 🙂

Ontdek Dijon op een bijzonder manier

Wil je eens een weekend naar Dijon? Dan kun je dat tegenwoordig op een moderne manier doen. Ga met een gids het centrum verkennen op een Segway. In een uur tijd ontdek je het belangrijkste van de oude binnenstad. Je kunt natuurlijk ook lekker ouderwets kuieren met een plattegrond in je hand. Meer informatie over de rondleiding met een Segway vind je bij het Office du Tourisme daar kun je ook een plan de ville halen.

Vergeet ook niet de bijzondere markthal, Les Halles, te bezoeken die trouwens ontworpen is door de bekende Bourgondiër Gustac Eifel. Vooral op zaterdag is het er super gezellig.

Meer tips

Reacties

  1. Familie Buis zegt

    Ruud,
    Met liefde praten over de Bourgogne en Dijon is bij ons altijd vol in de roos. Ik ga je tips weer volgen (links). Thnx !