Macon, tussenstop naar Zuid-Frankrijk?

Mâcon, tussenstop naar Zuid-Frankrijk

Een lekkere tussenstop langs de Route du Soleil: Mâcon!

Als je over de Route du Soleil ( E25 en A31) naar het zuiden rijdt passeer je op circa 645 kilometer van Maastricht de stad Mâcon.

Ik ben er al heel wat keren langs gereden.  Als ik richting de Alpen reed, of op weg naar de Middellandse Zee. Gek genoeg ben ik er nog nooit geweest. Of beter gezegd was ik er nog nooit geweest.

Niet zo gek lang geleden besloot ik om onderweg een tussenstop in Mâcon te maken en er te overnachten toen ik een rit richting Béziers maakte. Omdat ik deze keer niet over de rustige Franse binnenwegen reedt lag het ongeveer halverwege mijn bestemming.

Het was dus een prima gelegenheid om Mâcon te bezoeken en te kijken of de stad nog wat te bieden heeft voor een langer verblijf dan één nach, een prima tussenstop is langs de Route du Soleil of als je onderweg bent naar de Alpen (bijvoorbeeld voor de wintersport).

De ligging langs de Autoroute is eigenlijk ideaal. En als je verder leest ontdek je meteen wat je van Mâcon kunt verwachten.

Mâcon is er ook voor liefhebbers van wijn

Mâcon is er ook voor liefhebbers van wijn

De streek rond Mâcon wordt de Mâconnais genoemd en is het zuidelijkste stukje van de beroemde wijnstreken van de Bourgogne.

Niet ver van Mâcon liggen de wijngaarden van:

  • Pouilly-Fuissé
  • Pouilly-Loché,
  • Pouilly-Venelles,
  • Saint-Véran,
  • Viré-Clessé.

Het zijn stuk voor stuk beroemde wijngebieden die de vijf cru’s vormen van de wijnstreek in de Mâconnais.  Je kunt er bij talloze wijndomeinen, wijnboeren, coöperaties en privékelders proeven en met de prima wijnen uit deze streek kennismaken. De wijngaarden zijn trouwens ook prima plekken voor een mooie wandeling.

Als je de tijd hebt om hier een dag extra door te brengen dan is een bezoek aan de Roche de Solutré bij Pouilly-Fuissé absoluut een aanrader (lees mijn blog maar eens).

Op ontdekkingstocht in Mâcon en langs de Saône

Wandelen langs de Saône in Mâcon

Toen ik in Mâcon aankwam reed ik eenvoudig naar het hotel waar ik een overnachting had geboekt. Maar daarover lees je verderop in dit artikel meer.

Nadat ik de auto geparkeerd had en de spullen voor een nacht naar de kamer had gebracht ging ik samen met Marian op pad om Mâcon te verkennen. Al snel liepen wij richting de rivier en kwamen langs het Hotel de Ville van de stad. Bij de Saône werden wij blij verrast met een ruime wandelpromenade op de aangelegde kades.

Het was lekker weer en de diverse terrassen nodigden uit om een biertje te drinken met uitzicht op de rivier. Er is zelfs een Jardin Romantique waar ik natuurlijk met Marian even doorheen liep 🙂

Langs de Quai Lamartine liggen tal van restaurants en brasseriën. En aan de overkant van de rivier heb je een mooi uitzicht op het dorp Saint-Laurent-sur-Saône. Mij werd verteld dat je vanaf dit dorp ‘s-avonds een mooi uitzicht hebt op Mâcon dat dan fraai verlicht is.

Je komt er door de brug over de Saône over te steken. De Pont Saint-Laurent ligt op een historische plek omdat de Romeinen er al een houten brug over de rivier bouwden. De eerste stenen brug op deze plek stamt van de 11 eeuw.

Hoe leuk is het oude centrum van Mâcon?

Maison de Bois Mâcon

Op de vraag of het oude centrum van Mâcon leuk is kan ik kort zijn. Het is beknopt met een paar verkeersvrije winkelstraten en c’est ça! Ik was er op een vrijdag en je bent eigenlijk vrij snel uitgekeken.

Als je iets meer van de stad wilt zien moet je even naar het Office du Tourisme.

Je kunt er een plattegrond halen met een leuke stadswandeling die je alle belangrijke bezienswaardigheden laat zien. Overigens was de jongedame bij het Office du Tourisme Mâcon alleraardigst en behulpzaam en zei ze zelfs met een leuk Frans accent “tot ziens” 🙂

Bij het Office du Tourisme, aan de Place St-Pierre, ligt de Église Saint-Pierre een mooie kerk uit de 19e eeuw naar een ontwerp van architect Viollet-le-Duc, die ook de stad Carcassonne zo fraai restaureerde, net als de Notre Dame in Parijs en de Basiliek van Vézelay

In de omgeving van de Place aux Herbes (met een paar leuke terrassen) vind je de voetgangerszone met winkels. Op de hoek van de Place aux Herbes staat de trots van Mâcon: Le Maison de Bois.

Het Maison de Bois is een prachtig houten huis dat tussen 1490 en 1510 is gebouwd en het is het oudste nog bestaande huis van de stad. Kijk vooral even omhoog en probeer de houtsnijwerken en verschillende figuren in de balken te ontdekken.  Het deed mij erg denken aan het Maison Adam in Angers.

Net buiten het centrum zijn nog archeologische opgravingen te vinden. Als je de stadswandeling volgt zie je die vanzelf

Een goed hotel als tussenstop in Mâcon met zwembad!

Goed hotel in Mâcon

Het hotel dat ik geboekt had was het Ibis Styles Mâcon Centre aan de Rue Victor Hugo.

De reden waarom ik dit hotel gekozen had was dat het een afgesloten parking heeft. Deze is niet gratis maar voor circa € 10 euro staat je auto met bagage voor de vakantie veilig op een koele èn overdekte plek.

Mijn ervaringen met Ibis Styles zijn trouwens sowieso goed. Deze hotels hebben prima kamers, goede bedden, gratis wifi en het ontbijt is inclusief en heb ik nog nergens slecht meegemaakt.

Je kunt tegenwoordig vooraf via internet inchecken. Je hoeft je alleen te melden bij de receptie en de sleutel ligt al voor je klaar.  De kamer die ik deze keer had was weer conform verwachting en had een “visachtig” karakter. Hoewel de kamer aan de straatzijde lag was er geen overlast van verkeer.

Er is nog een reden om dit hotel te kiezen. Naast de schappelijke prijs per kamer heeft het hotel ook een heerlijke tuin met zwembad. Als je een rit naar of van het zuiden achter de rug hebt kun je lekker afkoelen in het zwembad. Ook met kinderen een ideale bestemming. Ik weet niet of er familiekamers zijn. Maar dat kun je zelf checken op Ibis Styles Mâcon

Op zoek naar een goed restaurant in Mâcon

Restaurant Mâcon

Aan de receptie van het hotel vroeg ik een plek waar wij ‘s-avonds konden eten en wij werden richting de Qua Lamartine gestuurd. Eind van de middag liep ik samen met Marian langs de diverse restaurants en brasseriën die langs de Saône liggen.

Er viel er één op: La Part des Anges

De kaart sprak ons bijzonder aan en de prijzen vielen mee. Nieuwsgierig als ik ben sprak ik even later iemand aan waarvan ik vermoedde dat dit een inwoner van Mâcon was. Ik vroeg of ze een leuk adres wist voor een goed en vooral gezellig restaurant.

Zonder twijfel wees ze richting de brug over de Sâone en zei: Ah monsieur, j’adore La Part des Anges. La carte et les vins sont très très bons!

Dat was voor mij genoeg. Samen met Marian liep ik terug naar het hotel, belde het restaurant en reserveerde er rond een uur of 8 (20:00 u). Na een opfrisbeurt in het Ibis Styles hotel wandelden we op ons gemak naar La Part des Anges.

We werden er hartelijk ontvangen en bestelden een menu en een karaf wijn. De zaak is trendy ingericht en de menukaart was dik in orde. Wij hebben er een 3 gangenmenu gehad en daarvoor kun je kiezen uit de gerechten die a-la-carte te bestellen zijn.

Wij hebben er een voortreffelijke avond gehad met uitstekend eten voor een, in verhouding, zeer redelijke prijs. Een absolute aanrader!  Je moet wel reserveren en vooral in de weekends zit het na half negen vol.

Mijn ervaringen in Mâcon zijn goed bevallen. Je kunt er lekker eten, de kades langs de Saône zijn gezellig, er zijn goede hotels en het kleine centrum is best leuk (voor een middag) 🙂

Voor een tussenstop langs de autoroute du Soleil absoluut een aanrader!

restaurants in Mâcon

In Mâcon liggen aan de Saône diverse goede restaurants zoals la Part des Anges