Fietsen bij de Loire is fantastisch! Ook met een ebike zul je genieten van mooie fietsroutes, dorpen en leuke stadjes, bossen en wijngaarden! In dit artikel krijg je tips van experts en locals voor een onvergetelijke fietsvakantie bij de Loire.
Waarom fietsen bij de Loire een goed idee is
Zoals je in het boek Frankrijk Binnendoor LOIRE kunt lezen ben ik regelmatig in de vallei van de Loire te vinden. Ruim 25 jaar geleden verloor ik namelijk mijn hart aan deze streek.
Niet vanwege de talloze kastelen en leuke middeleeuwse dorpen en stadjes, maar vanwege de natuur. Je kunt oneindig langs de rivier fietsen op autovrije en verkeersluwe fietsroutes. Als je het Loiredal verlaat kun je genieten van uitgestrekte bossen vol wild. Tussen Sancerre en de monding van de rivier liggen heel veel wijngaarden. Van deze wijngaarden komen heerlijke en vooral betaalbare wijnen die je overal bij de lokale wijnboeren kun proeven en kopen. Wil je een stadje of een historisch dorp bezoeken? Dan wordt de keus lastig. Langs de rivier valt veel te zien en te beleven en dan heb ik het nog niet eens gehad over de talloze kastelen en burchten.
Wil je genieten van een heerlijke fietsvakantie bij de Loire? Dan moet je zeker verder lezen want ik geef je mijn tips en die van experts en locals. Er is nog een goede reden om naar de Loire op vakantie te gaan. Het is ongeveer 700 kilometer rijden vanaf de Nederlandse grens en dat is makkelijk op een dag te doen. Als je verder leest dan krijg je een tip om geld te besparen waarmee je een overnachting kunt verdienen en relaxed naar de Loire te reizen.
Duizenden kilometer fietsplezier langs de Loire
Elk jaar ben ik er wel een paar weken te vinden en dan vooral om te fietsen. Want fietsen bij de Loire is een waar genot. Het begon vele jaren geleden met de aanleg van de fietsroute La Loire à Vélo. Dat is een 900 kilometer lange fietsroute die de rivier Loire volgt. Meestal fiets je pal naast de rivier en kun je genieten van fraaie uitzichten. Deze route start in Cuffy niet ver van Nevers en eindigt in Saint-Brevin-les-Pins bij de monding in de Atlantische Oceaan.
In de loop der jaren heb ik tal van fietstochten bij de Loire gemaakt. Ik kwam er achter dat er ook buiten de vallei en de route van la Loire à Vélo veel mooie fietsroutes zijn bijgekomen. Het leuke is dat je deze lokale routes ook weer met elkaar kunt verbinden waardoor er duizenden kilometers fietsplezier langs de Loire tot je beschikking staan. Meestal sluiten ze ook aan of beginnen ze bij de etappes van La Loire à Vélo. Het zijn allemaal fietsroutes die je met een gewone fiets maar ook met een ebike goed kunt fietsen.
Veel routes zijn zelfs speciaal afgestemd op gezinnen met kinderen. Sommige etappes langs de Loire gaan even het dal uit. Dan kun je geconfronteerd worden met een pittige maar korte klim. Voordeel is natuurlijk dat als je weer afdaalt naar de vallei dat lekker genieten is met de wind door je haar en een zonnetje in je gezicht.
Het weer bij de vallei van de Loire
Als je bij de Loire gaat fietsen zul je in de vallei van de Loire van Sancerre tot aan de Atlantische Oceaan overal wijngaarden tegenkomen. Vaak kun je er ook dwars doorheen fietsen. En waar wijngaarden zijn moet de zon schijnen want anders kun je een lekkere wijn wel vergeten. Dus wat het weer betreft hoef je van het vroege voorjaar tot het late najaar niet zoveel zorgen te maken.
Dit deel van Frankrijk is dus een zonnige streek met als voordeel dat het er minder warm is dan in het zuiden van Frankrijk en ook nog eens een stuk dichterbij. In het boek Frankrijk Binnendoor LOIRE kun je in het hoofdstuk over fietsen bij de Loire bijvoorbeeld het volgende lezen:
Over het weer in de vallei van de Loire kan ik overigens alleen maar positief zijn. Meestal komen we er in de nazomer, maar we zijn er ook wel eens eind mei of begin juni, en over het algemeen hebben we nooit slecht weer gehad. De temperatuur schommelde meestal tussen de twintig en vijfentwintig graden en soms was het zelfs een paar graden warmer. Af en toe hadden we weleens een dag regen, maar als ik alle dagen optel die wij er de laatste vijfentwintig jaar hebben doorgebracht, dan is het slechte weer ons grotendeels bespaard gebleven
Ik kan er nog aan toevoegen dat van april tot en met half oktober de zonzekerheid behoorlijk groot is. De kans op langdurige regen is in deze periode beperkt. In een extreme zomer kunnen de temperaturen tot ver boven de 25 graden uitkomen terwijl in het vroege voorjaar de nachten nog koud zijn. Maar zoals ik al aangaf er komen fantastische wijnen uit de Loirevallei en zonder zon en af en toe een mals buitje zouden die nooit zo lekker zijn.
Fietsen in de wijngaarden bij de Loire
Ik schreef al eerder dat je ook in de wijngaarden bij de Loire kunt fietsen. In de omgeving van Blois en bij het kasteel van Chambord kun je bijvoorbeeld de routes van Châteaux à vélo volgen. Het zijn ware ontdekkingstochten naar de kastelen van Chambord, Blois, Cheverny en Chaumont. Je komt ook deels door de wijngaarden van de streek. Deze routes zijn goed aangegeven en ideaal om de omgeving te ontdekken. Ga gewoon naar een lokaal office du tourisme en vraag er een routekaart. Meestal is deze gratis en soms kost deze een paar euro maar je zult er zeker plezier van hebben.
Een favoriet fietsgebied van ons is de omgeving van de wijndorpen Bourgueil, Benais en Saint-Nicolas-de-Bourgueil. Je vindt ook daar tal van lokale fietsroutes die je aan elkaar kunt koppelen en ook dwars door de wijngaarden gaan. In de streek van de Anjou, tussen Saumur en de mooie stad Angers, kun je ook fraaie tochten maken door bossen en wijngaarden. Ben je een liefhebber van rosé? Dan kun je in de Anjou je hart ophalen, of misschien nog beter gewoon ergens bij een lokale wijnboer gaan proeven. Wil je weten hoe je dat aanpakt? In mijn eerste boek legt Nederlands beste wijnboer, Stan Beurskens van Wijngaard St.Martinus uit het Limburgse Vijlen, het haarfijn uit.
Met een racefiets, mountainbike of toerfiets bij de Loire
Toen ik het boek over de Loire ging schrijven wilde ik iemand spreken over zijn ervaringen met een meerdaagse fietstocht langs de Loire. Het toeval wilde dat onze zoon, die in Parijs woont, mij in die periode vertelde dat hij op zijn racefiets in vier dagen langs de Loire naar Angers ging fietsen. Hij wilde er een vriend opzoeken en zijn nieuwe racefiets uitproberen.
De expert was dus dichterbij dan ik dacht en na zijn geslaagde vierdaagse fietstocht sprak ik hem er uitgebreid over. In het boek vertelt hij er enthousiast over en ook op een racefiets is het genieten langs de Loire want de meeste routes, fietspaden en wegen zijn geasfalteerd. Soms kwam hij een klein stukje onverhard of een kade met kinderkopjes tegen. Kortom ook op een racefiets is het goed mogelijk om de fraaie vallei van de Loire te verkennen. Jordi ging zelfs op de bonnefooi. Hij deed dat in juni en hoe hij het aanpakte kun je uitgebreid lezen in het boek over de Loire.
Mijn eigen ervaringen zijn dat je met een mountainbike ook fantastische tochten en routes kunt maken. Overal waar je komt kun je in de wijngaarden en bossen fietsen en vaak zijn er zelfs speciale mountainbiketrails uitgezet. Gewoon even informeren bij een lokaal office du tourisme.
De vallei van de Loire leent zich voortreffelijk voor een meerdaagse fietsvakantie. Je kunt dat heel goed zelf regelen maar er zijn ook georganiseerde reizen. Je verblijft dan in leuke hotels of chambres d'hôte en het bagagevervoer wordt dan voor je geregeld. Je kunt ook tochten maken vanuit een vaste standplaats. Kijk maar eens bij SNP Natuurreizen of de ANWB. Ook reisorganisatie TUI heeft altijd wel een paar mooie reizen naar de Loire.
Met de auto naar de Loire en dan?
Aan het begin kon je al lezen dat je met de auto na ongeveer 700 kilometer van de Nederlandse grens al bij de Loire bent. Zelf rijden wij altijd via Maastricht omdat wij daar vlakbij wonen. Toen wij er voor het eerst heen gingen was dat via de autoroute en via Parijs. Dat beviel mij niet dus zocht ik naar een alternatief en die vond ik. Ik doe er nu relaxed meestal twee dagen over. Ik rijd dan ongeveer de helft en na de Belgische grens zoek ik een route over de Franse binnenwegen. Lekker Frankrijk Binnendoor dus.
Bespaar op brandstof voor je autovakantie naar de Loire
Binnendoor over rustige D-wegen in bijvoorbeeld twee of drie dagen naar de Loire heeft nog meer voordelen. Met hoge brandstofprijzen is het extra aantrekkelijk want je bespaart sowieso al 30 tot 40% brandstof door niet met 130 kilometer per uur over de autoroute te racen. Je tankt lokaal ook ongeveer 20 tot 30 eurocent voordeliger. Kies dan wel voor een tankstation bij een van de grote Franse supermarchés. Deze kom je altijd wel ergens tegen als je binnendoor gaat.
Tol besparen en verdien een 'gratis' overnachting
Mijn ervaring is dat je op deze manier flink wat aan kosten bespaart. Je betaalt ook geen tol en dat is heen en terug naar Tours toch al snel 80 à 100 euro (afhankelijk van de route die je kiest). Daar kun je meteen al een leuk lokaal hotel of een chambre d'hôte voor onderweg mee betalen. En met de besparing op het verbruik en de prijs van de brandstof kun je makkelijk een etentje bekostigen. Hoe je dit het best kunt aanpakken lees je hier.
Kortom.. als je Frankrijk Binnendoor reist kom je relaxed aan op je bestemming en kun je een extra overnachting en diner voor twee eenvoudig terug verdienen. Het fijne is dat je de volgende dag niet ver meer hoeft te rijden en je ook nog veel meer van Frankrijk ziet. Je zult ook veel uitgeruster op je bestemming aankomen. Als je het op één dag doet kom je eind van de middag pas aan en ben je moe van de reis. De vraag is of je dan de volgende dag al van alles wilt gaan ondernemen.
Marian en ik vinden het op deze manier reizen vooral prettig omdat je op tijd op je eindbestemming komt en dan zelfs nog wat kunt ondernemen als je dat wilt. In elk geval geniet je veel meer van de reis.
Train la Loire à Vélo, de auto laten staan en pak eens de lokale trein of een bus
Als je eenmaal ter plekke bent, en je hebt je fietsen mee, dan is mijn advies om de auto te laten staan en lekker op de fiets of ebike de Loirevallei te gaan verkennen. Het is meteen een mooie manier om milieubewust je de omgeving van je vakantieverblijf te verkennen en je bespaart flink op je brandstof.
De treinverbindingen in de vallei van de Loire zijn best goed. Er rijden zelfs speciale lokale treinen die zijn afgestemd op fietsers. Je mag je fiets gratis meenemen en deze kan in een speciaal rek gehangen worden. Je hoeft voor de lokale treinen niet te reserveren.
Le Train la Loire à Vélo beschikt over 50 tot ruim 80 speciale plaatsen voor fietsen en per treinstel zijn er speciale ingangen met ruimtes voor de fiets. Normaal gesproken word je bij deze deuren geholpen door een medewerker om te zorgen dat je fiets en bagage veilig in de trein komt. Deze treinen rijden van half juni tot half september. Het schema vind je op deze website.
Ga je met een TGV of de Thalys dan werkt het anders. Voor deze treinen moet je altijd een plaats voor jezelf en je fiets reserveren. Meer over je fiets meenemen in de trein bij de Loire vind je in het boek Frankrijk Binnendoor LOIRE in het hoofdstuk over fietsen bij de Loire.
In de regio bij de bekende kastelen van de Loire rijden ook zogenaamde navettes. Dat zijn reguliere shuttlebussen die het vervoer naar en van de kastelen verzorgen. Zo heb je ook geen parkeerproblemen en kun je de auto laten staan. Bij sommige busdiensten kun je zelfs je fiets of ebike meenemen. Je betaalt alleen je eigen busticket en de fiets mag gratis mee. Dat laatste geldt overigens wel als er plaats is. Normaal gesproken is er in deze bussen plaats voor 8 fietsen of ebikes. Meer informatie vind je hier of op de website van vervoerde Rémi.
Lees ook deze tips over de vallei van de Loire
Frankrijk Binnendoor LOIRE met gratis luisterboek