Fransen zijn best aardig…

Aardige Fransen

Wat zijn die Fransen toch aardige mensen….

Dit blog spookt al een tijd door mijn hoofd. Zou ik het wel schrijven, zou ik het niet schrijven?

Het onderwerp roept namelijk al decennia op tot discussie. Maar een tijd geleden zat ik te kijken naar de tv-serie Vive la Frans van Frans Bauer. Niet omdat ik zo’n fan van Bauer ben maar omdat ik nieuwsgierig was naar zijn avonturen in Frankrijk.

Die nieuwsgierigheid werd veroorzaakt door een interview met Bauer in het programma RTL Late Night van Humberto Tan.

Frans Bauer en Natasja Froger hebben ongelijk!

In dat interview zei Bauer: “Natasja Froger vertelde mij dat Frankrijk een mooi land is maar dat er alleen geen Fransen moesten wonen.

Deze zin spookt nu al maanden door mijn hoofd.

Het wordt vaker gezegd en ik vind dat zo onredelijk. Want de mensen die het zeggen weten absoluut niet waar ze over praten. Je mag van mensen als Bauer en Natasja Froger verwachten dat zij zich wat volwassener opstellen.

Mijn stelling is dan ook: “Frankrijk is een fantastisch land alleen jammer dat er mensen komen die geen woord Frans spreken en niet weten waarover ze praten” 🙂

Ik heb al eens geschreven over de stuntelende Nederlanders bij een bakker en ook over de taal heb ik eerder al een blog geschreven.

Nu wil ik toch even mijn mening geven en uit mijn rijke ervaring in Frankrijk een bloemlezing verstrekken van positieve ervaringen. Er wonen wel degelijk veel vriendelijke Fransen die ook nog eens vloeiend de taal spreken die Frans (Bauer) niet beheerst 🙂

Vriendelijke Fransen en hun manieren

Ik kan er een eboek over schrijven maar beperk mij tot een paar voorbeelden.

Tot slot geef ik je nog een voorbeeld van service door een Frans bedrijf op een kurkentrekker die ik 7 jaar geleden voor mijn verjaardag kreeg….

Gratis consumptie

Een paar maanden terug fietste ik in de Gironde langs het strand van Le Grand Cohot.

drankje in de GirondeNaast het fietspad ligt een restaurant met terras.

Na een dag fietsen streek ik er samen met Marian ronf 16:00 neer en bestelde voor mij een biertje en voor Marian een Orangina. Na een kwartier begon men de stoelen en tafels op te ruimen en uiteindelijk stond alleen onze tafel er nog met de stoelen waar wij op zaten.

Ik raakte in gesprek met de eigenaar. Hij vertelde dat hij om half vijf zijn zoon uit school moest halen en daarom sloot.  Maar wij konden rustig aan doen en onze consumptie opdrinken. Toen ik de rekening vroeg ( € 8,50) verontschuldigde hij zich en zei dat ik niets hoefde te betalen!

We konden rustig blijven zitten en de glazen op tafel laten staan.

Moet ik de bidons vullen met water?

Een ander voorval. Opnieuw een fietstocht langs de Atlantische kust. Tussen de middag stoppen we voor een drankje bij een strandtent bij Le Porge Ocean. Het terras zat bomvol en we bestellen tevens een salade.  Ik had de bidons van onze mountainbikes onder de tafel staan.

Na ruim 1,5 uur reken ik af en met de bidons in mijn hand loop ik weg. Ik word teruggeroepen door de eigenaresse die mij aanbiedt om de bidons te vullen met vers water!

Een middag voor een Armagnac proeverij

Ik was op zoek naar een domein in de Gers om Armagnac te proeven.

In een dorpje stop ik en loop door de poort van een klein domein met het bord dégustation.

Een oudere vrouw komt mij tegemoet en vier uur later ben ik een enorme ervaring rijker, heeft zij mij uitgenodigd op haar terras, moet ik om te betalen wachten in haar woonkamer en bezorgt zij mij een verhaal dat in mijn ebook over het Zuid-Westen niet ontbreekt.

Tomaten in de ProvenceTomaten en kersen tot je er bij neervalt

Ik heb het al zo vaak meegemaakt.

Huur je en gîte van een Franse eigenaar, staat er bij aankomst een fles wijn op tafel, een schaal kersen of in de Provence lekker verse tomaten. Ooit was ik ergens in de Alpen waar de eigenaar een paar kersenbomen had.

Elke dag kregen wij een nieuwe voorraad. Als we na een drukke dag terugkwamen stond er altijd een schaal voor de deur.

Hetzelfde maakte ik mee in Saint-Rémy-de-Provence. De eigenaar werkte bij een groothandel van tomaten. Die waren superlekker. Je proefde de zon. Toen ik hem dat vertelde kregen wij de resterende 2,5 week elk dag een verse voorraad.  Ik heb nog nooit zoveel tomaten gegeten als in die weken 🙂

Le Creuset met superservice

Le Creuset Screwpull LM 400Ik kreeg 7 jaar geleden een prachtige kurkentrekker van Screwpull (nu le Creuset)

De LM-400 was toen al een unieke kurkentrekker waarmee je soepel elke fles kon ontkurken. Ik heb er al heel wat flessen mee geopend.  Er zat 10 jaar garantie op en eind november ging het apparaat kapot.

Het bonnetje had ik er indertijd bijgekregen en goed bewaard.

Dat de Screwpull in België gekocht was bleek gelukkig niets uit te maken. Ik had opgezocht dat ik de kurkentrekker naar Le Creuset in Frankrijk moest sturen en deed dan ook. In een stevige doos met Post.nl verzonden. De verzendkosten bedroegen € 18,25

Vorige week kreeg ik een pakket thuis met een splinternieuwe kurkentrekker, een bon voor opnieuw 10 jaar garantie èn een coole flessenkoeler van Le Creuset t.w.v. € 20,45 ter compensatie van de gemaakte verzendkosten.

Wie zei dat er geen aardige Fransen zijn?

Wat is jouw mening?

De moraal van dit verhaal?

Frans Bauer zou het goed kunnen maken door zijn uitspraak in een volgende TV serie van Vive La Frans te herzien en voor die tijd eens een week naar de nonnen van Vught te gaan om het Frans onder de knie te krijgen Frans 🙂

Wat vind jij van Frankrijk en de Fransen? Geef hieronder gerust je mening en deel die met mij en de andere lezers!

Reacties

 1. Charlotte zegt

  De meeste Fransen zijn inderdaad aardig, misschien hadden zij precies de verkeerde mensen gesproken.

 2. awjvanderLeur zegt

  In elk land kom je aardige en minder aardige mensen tegen. Over het algemeen heb ik geen slechte evaringen alleen in de vakantietijd dat er veel personeel van buiten af werkt wordt je nogal eens opgelicht, bijv. als de kinderen een ijsje halen
  krijgen ze bijv. 2 euro te weinig terug ,dat is mij ook overkomen, krantje halen in Fayence betaald met briefje van 10 en er wordt 2e te weing in je handen gefrommeld en omdat ik haast had keek ik het onderweg pas na. Nogmaals geen standard ervaring want ik heb veel leuke dingen ook meegemaakt
  frankrijk is mijn land. Vriendelijk groet
  ton van der leur.

 3. koos de rijke zegt

  Frankrijk is een geweldig land met heeeeeel veel vriendelijke mensen.
  Dit jaar op de kleine camping in de Provence werd er gevraagd wanneer wij zouden vertrekken.
  Was onze plaats nodig?
  Nee we werden uitgenodigd voor een diner op het terras bij de eigenaresse.
  Een zeven gangen diner met alles er op en er aan.
  Heerlijk gegeten veel gepraat ondanks onze beperkte kennis van de Franse taal
  Op de dag van vertrek ook ontbijt en van een vergoeding wilde men niets weten.
  Dan maar stiekem een behoorlijk fooi gegeven.
  Wat een geweldige ervaring.

 4. Natuurlijk mag je van BNN’ers niet verwachten dat ze zich volwassen gedragen.
  Wat je wel zonder meer kunt verwachten is dat ze zich arrogant gedragen.
  Dit is daar weer zo’n typisch voorbeeld van. Laat ze lekker in Nederland blijven, hebben wij, en de fransen, geen last van ze.

 5. Hans van der Mey zegt

  Ieder z’n mening Ruud en ja, iets roepen op TV lokt reactie uit, ook nu nog kennelijk. Frankrijk is een mooi land, alleen jammer dat Ilja Gort er woont: ik zou het zo kunnen roepen 😉 Voor de rest: toon respect en alle deuren gaan open, zelfs als je geen volzin Frans kunt spreken. Ik kan er wel een boek over schrijven…

 6. Wij komen al jaren in Frankrijk, we zijn wel zo’n beetje door het hele land geweest. Ik moet bekennen dat ik schoolfrans spreek met wat ik in de loop der jaren in Frankrijk zelf heb opgepikt. Maar we zijn nog vrijwel nooit een vervelende Fransman/vrouw tegen gekomen. Regelmatig vertelt men mij hoe goed ik de taal wel spreek (terwijl dat echt niet zo is) Het voornaamste is denk ik: openstaan voor de Franse cultuur, de mensen, het heerlijke eten en de gewoonten. Alles begint met respect. Dus mag je in een land waar je te gast bent best een beetje respect hebben dan krijg je het automatisch terug.

  • John Meijer zegt

   Kom al van vanaf 1986 in Frankrijk .
   Ben bevriend geraakt met Fransen uit de omgeving van Millau
   Zij spreken alleen maar Frans, En ik wat schoolfrans.
   Maar ze nemen alle tijd voor je, en helpen je als je er even niet uit komt
   Vaak komt kritiek van de mensen , die nog nooit in Frankrijk zijn geweest
   Maar alleen van horen en zeggen hebben

Wat vond jij van deze tip?