De Koninklijke Pleinen van Parijs

Mijn Koninklijke Pleinen in Parijs

In al de jaren dat ik in Parijs kom zijn er twee pleinen in Parijs waar ik altijd weer even naar toe moet.

Al is het alleen maar om er even overheen te lopen. Het ene plein is groter dan het andere en ligt in een oud moeras. Het andere plein is kleiner en was ooit een grote tuin maar ligt midden in de Seine.

Het grote plein is altijd gezellig druk en het bekendste. Het heeft zelfs een “bijna” kopie in een andere Franse stad. Het kleine plein is niet zo bekend. Je loopt er ook zo aan voorbij. En dat maakt het juist zo’n rustig plekje.

Er zijn nog twee grote verschillen. Het grootste is vierkant en symmetrisch gebouwd met een park in het midden. Er zijn aan elke zijde overdekte galerijen met veel kunstwinkels en een paar leuke restaurants met terrassen onder de arcades.

Het kleinste heeft een rare vorm die je niet van een plein verwacht. En dat maakt het juist zo bijzonder. De leuke restaurantjes met een paar kleine terrassen, de bomen en de paar bankjes maken het tot een plek waar je even genieten kunt van rust.  Rust? Ja midden in de stad!

Ben je al een beetje nieuwsgierig? Goed zo!  Nog even doorlezen en je ontdekt 2 van mijn favoriete plekjes in Parijs.

Naast de verschillen is er ook een overeenkomst, het zijn de twee enige koninklijke pleinen in Parijs!

Het bekendste koninklijke plein: Place des Vosges

Place des Vosge

Tijdens mijn bezoeken aan Parijs verblijf ik meestal in de buurt van de Bastille.

Als ik naar Parijs ga reis ik meestal met de Thalys vanuit Luik naar Gare du Nord. Met de metro lijn 5 ben ik dan 20 minuten later bij de Place de la Bastille.  Bij een verblijf langer dan een paar dagen huur ik meestal in deze omgeving een appartement.

Zodra ik de koffer heb uitgepakt wil ik na de reis even de benen strekken en wandel via de Place de la Bastille naar de Place des Vosges. Dit prachtige plein is in elk seizoen een heerlijke plek om naar toe te gaan. In de zomer is het er bij lekker weer meer dan gezellig druk maar in voorjaar, herfst of winter is het plein ook mooi.

Op zondag is het altijd supergezellig, Vaak speelt er een orkestje of een groep muzikanten met een klassieke opleiding. Een bezoek aan Parijs zonder de Place des Vosges gezien te hebben zal mij niet snel overkomen.

Place des Vosges of Place Royale?

Place des Vosges in de zomer

De prachtige bakstenen gebouwen hebben een perfecte symmetrie die bedacht is door Louis Métézeau, de architect van het plein. Hij begon in 1605 met de bouw in opdracht van Koning Henry IV die echter voor de opening overleed. In 1612 werd de Place Royale officieel in gebruik genomen. Ruim 10.000 inwoners van Parijs waren getuige van een concert met 150 muzikanten.

Deze mooie plek in hartje Parijs kent een rijke historie en er vonden veel bijzondere gebeurtenissen plaats. Bijvoorbeeld op nr 6 schreef Victor Hugo het verhaal van Les Misérables en daar ontstond ook het verhaal van Quasimodo, de klokkenluider van de Notre Dame. Ook werd midden op het plein menig duel uitgevochten.

In 1685 werd trouwens het plantsoen afgesloten met een smeedijzeren hek. Tegenwoordig is dit het hart van het plein waar je kunt genieten in het gras, op een bank of onder de schaduwrijke arcades. Slenter langs de boetieks en galeries. Rust uit onder de bomen en ga in je gedachten terug naar de tijd dat Place des Vosges nog Place Royale heette.

Onder de arcades vind je diverse restaurants met terrassen en een goede naam.  Ma Bourgogne is traditioneel en gezellig. De meningen over Ma Bourgogne zijn verdeeld. Maar ik heb er een paar keer een prima lunch gehad. Hetzelfde geldt voor Victor Hugo dat recent helemaal gerenoveerd is. Een kaart met traditionele gerechten voor een acceptabele prijs. Zeker op deze plek. Wat formeler is L’Ambroise en Carette heeft ook een leuk terras onder de Arcades

Houd er wel rekening mee dat de prijzen voor drankjes hier niet de laagste van Parijs zijn:-)

Trouwens in de tijd van Napoleon werd de naam veranderd in Place des Vosges. Weet je waarom? Omdat het departement Vogezen het eerste was dat belasting afdroeg aan het keizerrijk van Napoleon Bonaparte :-).

Mijn pareltje: Place Dauphine op Île-de-la-Cité

Ontdek de koninklijke pleinen in Parijs

Het andere Koninklijke Plein is het fraaie Place Dauphine.

Dit ligt op het Île-de-la-Cité waar je ook de Notre Dame vindt. Maar er zijn meer historische gebouwen zoals de Conciergerie. Ooit gebouwd als hét koninklijk paleis van Frankrijk maar naam gemaakt als de gevangenis van Marie-Antoinette en andere prominenten uit de Franse historie.

De prachtige  kapel van Saint-Chapelle is een bezoek meer dan waard (niet gratis), maar daarna wordt het tijd voor mijn favoriete plekje!

Als je de Saint-Chapelle uitkomt ga je rechts af naar de Seine en voor de rivier loop je weer rechstaf. Na een klein stukje kun je rechtsaf en zie je links een prachtig plein.

Place Dauphine, een van de koninklijke pleinen in Parijs

Het leukste pleintje van Parijs?

Dit is de Place Dauphine.

Het werd ooit bedacht door koning Henry IV die in 1607 besloot om de oude koninklijke tuinen om te toveren tot een koninklijk plein. Het is een plek die je niet vindt als je het niet weet. Heerlijk verscholen en dat op maar een paar honderd meter van de talloze toeristen en de drukte van de Notre Dame.

Ook hier heeft elk seizoen zijn charmes.

Ga lekker op een bank zitten en kijk in het late voorjaar of de zomer naar de mensen die petanque spelen op het plein. Er zijn een paar restaurants met kleine terrassen dus ook hier kun je terecht voor een versnapering. In de herfst kun je genieten van de kleurende bladeren en ‘s-winters is het stil op de Place Dauphine.

Zelf kom ik er graag ‘s-morgens vroeg na een wandeling langs de Seine. Vaak zit je er dan alleen op één van de banken. Wie weet zien we elkaar een volgende keer 🙂

Ook leuk.. loop even naar Henry IV

PLace Dauphine Parijs

Als je op de Place Dauphine bent dan zie je dat het van het Palais de Justice naar Pont Neuf taps toeloopt.

Loop de richting op waar het plein smaller wordt en rechts liggen een paar leuke restaurants. Je komt op het eind tussen 2 gebouwen door waar rechts de Taverne Henry IV ligt.  Echt weer zo’n authentieke brasserie met een rijke historie. Een leuke plek voor een tussenstop waar je graag terugkomt.

De Pont Neuf is trouwens de oudste brug over de Seine. Koning Henry legde zelf de eerste steen in 1578. In 1607 mocht hij de brug officieel openen.  Voor die tijd een flink bouwwerk met een lengte van 280 meter en 30 meter breed. Op de brug, aan de overkant staat Henry IV je op zijn paard al op te wachten 🙂

Het beeld is niet origineel meer omdat het in 1792 werd vernield. Het huidige beeld is gegoten uit het brons  van andere beelden in de stad. De beeldhouwer was fan van Napoleon en eeuwenlang ging het gerucht dat in dit beeld een beeldje van Napoleon was verstopt.

Dat gerucht bleek bij een restauratie in 2004 op waarheid te berusten. In de armen en benen maar ook in het hoofd van het paard werden 26 bronzen medaillons gevonden met de beeltenis van Lodewijk de XVIII. Verder werden er memoires van Sully, andere documenten en geschriften van Voltaire aangetroffen.

Kijk het paard en de ruiter maar eens goed in de ogen en bepaal dan of je links of rechtsaf gaat om de rest van Parijs te ontdekken.

Ik hoop dat je met dit blog over de Koninklijke Pleinen in Parijs weer een paar leuke tips hebt voor je bezoek aan Parijs.

Nog meer tips lees vind je in het ebook Parijs!

Henry IV op Pont Neuf