De Passages van Parijs zijn unieke plekjes uit de 19e eeuw die je absoluut moet gaan zien! Lees verder…
De Passages van Parijs zijn unieke plekjes uit de 19e eeuw die je absoluut moet gaan zien. Dankzij een bijzonder boekje ontdekte ik ze alle twintig en maakte er een unieke wandeling van inclusief een ebook. In dit blog en met de bijbehorende podcast lees en hoor je er alles over!
Passages van Parijs die je moet zien!
Aan het eind van de 18e eeuw ontstonden de eerste overdekte Passages van Parijs.
Gedurende een periode van ongeveer 20 jaar werden in verschillende delen van Parijs deze bijzondere passages gebouwd. Ze ontstonden vooral in de omgeving van de grote pleinen en boulevards en niet ver van de Paleizen in de stad. Maar ook vlakbij smalle middeleeuwse straatjes en bijzondere pleintjes in hartje Parijs.
De Passages van Parijs waren er vooral om te winkelen en te genieten in restaurants. Even weg van de onbeklinkerde straten en pleinen en noemde de Parijzenaar uit die tijd de passages “Les petites rues couvertes”. En dat was precies wat het waren: kleine overdekte straten die het leven van de Parijzenaar in het centrum aangenamer moesten maken.
Dat is ook precies de reden dat je de Passages van Parijs alleen in èn vlakbij het centrum vindt. De eerste passages werden gebouwd in de periode 1823 tot en met 1828. Daarn werd het even stil maar in 1839 tot 1847 werden er tal van nieuwe passages in Parijs gebouwd.
De beroemde overdekte galerijen van Les galaries de Bois du Palais Royal hebben als voorbeeld gediend voor de passages van Parijs. Het waren de vroege voorlopers van onze huidige overdekte winkelcentra. Ooit waren er meer dan 100. Nu zijn er nog 22 over waarvan sommigen in minder goede staat maar er zijn er nog genoeg die fantastisch zijn. Zoals bijvoorbeeld galerie Vivienne die in 1823 gebouwd werd.
Galerie Vivienne bezoek ik altijd weer even als ik in Parijs ben, even de sfeer van het begin van de 19 eeuw opsnuiven. De galerie Vivienne is er ook de oorzaak van dat ik meer wilde weten van de Passages van Parijs.
Mijn ontdekkingstocht langs de Passages van Parijs
In de loop der jaren heb ik tal van bekende passages in Parijs bezocht.
Toen ik een tijdje geleden in een Parijse boekhandel een boekje vond over de geschiedenis van de passages werd mijn nieuwsgierigheid verder gewekt. Ik besloot dus dat ik alle nog bestaande passages van Parijs wilde bezoeken.
In dit blog laat ik je alvast kennismaken met de eerste passages, maar regelmatig komt er een vervolg.
Tot deze unieke serie over de Passages van Parijs compleet is kan iedereen het lezen. En als je lid bent van FrankrijkBinnendoor (gratis of betalend) kun daarna altijd de hele serie volgen. Uiteindelijk heb je een fantastische wandeling door Parijs en heb je alle Passages van Parijs kunnen bekijken!
Ben je Premiumlid van Frankrijk Binnendoor? Dan kun je aan het eind van de serie een prachtig ebook downloaden met het complete verhaal, veel foto’s en extra tips. Dit ebook wordt exclusief voor Premiumleden van Frankrijk Binnendoor.
Mijn dag begon ‘s-morgens na een heerlijk ontbijt van Le Blé Sucré waar wat mij betreft de lekkerste croissants en pains au chocolat van Parijs worden gemaakt. Je vindt deze kleine bakker op de Square Trousseau niet ver van metrostation Ledru-Rollin (lijn 8) en aan de lange winkelstraat Rue du Faubourg Saint-Antoine
Je kunt er ook een kopje koffie kopen en het buiten op de kleurrijke stoeltjes met je verse croissant nuttigen. Op een bank in het leuke parkje van Square Trousseau kan natuurlijk ook.
Naar Place de République
Na het ontbijt stapte ik bij metro Ledru-Rollin op lijn 8 naar de Place de République. Het is een ritje met de metro van ongeveer 5 minuten. Je kunt het natuurlijk ook te voet afleggen.
Je wandelt dan eerst naar de Place de la Bastille en gaat dan over de Boulevard Beaumarchais en de Boulevard du Temple naar République. Deze wandeling duurt ongeveer een halfuurtje.
Als je aan de linkerkant blijft dan zie je op 111 Boulevard Beaumarchais de mooie conceptstore Merci die absoluut de moeite waard is om even te bezoeken. Je vindt er ook een gezellig café en in het sousterain een leuke eetgelegenheid.
Eenmaal op de Place de La République wandel je naar de Boulevard Saint-Martin. Als je onder de Porte Saint-Martin door loopt ga je rechtsaf de Rue du Faubourg Saint-Martin in. Op een gegeven moment zie je dan aan je linkerhand de ingang van de eerste passage die je in kunt.
Passage Brady, 43 rue du Faubourg Saint-Martin
Op 15 april 1828 werd de Passage Brady in gebruik genomen met ongeveer 100 winkels en op de verdiepingen woningen. De passage is genoemd naar de handelaar Brady die de langste overdekte winkelstraat van Parijs wilde maken.
Begin jaren ’70 van de vorige eeuw vestigden zich er de eerste Indische winkeltjes. Tegenwoordig staat Passage Brady ook bekend als “Petit Indien”. In het “kleine Indië” vind je dan ook tal van winkeltjes en eettentjes met exotische Indische producten. Vanaf het middaguur tot in de avond zijn de kleurrijke tafeltjes vooral populair om voor weinig geld goed Indisch te eten.
Naast de eettentjes vind je er kledingzaken en kleine bazars met van alles en nog wat. Wil je zelf iets lekkers? Niets houd je tegen om bij l’épicerie Velan wat lekkers in te slaan.
Je vindt de Passage ingeklemd tussen 2 oude panden aan de rue de Faubourg Saint-Martin en rue de Faubourg Saint-Denis. Als je in deze laatste straat bent aangekomen loop je linksaf naar de Passage du Prado. Deze vind je iets verderop aan je linkerhand.
Passage du Prado, 12 rue du Faubourg Saint-Denis
De tweede passage in het 10e arrondissement van Parijs is de Passage du Prado vlakbij de Porte Saint-Denis. Deze overdekte passage werd in 1785 geopend maar onder een andere naam: Passage du Bois de Boulogne. De passage is open van 08:00 tot 20.00 uur en tot een paar jaar geleden waren de buurtbewoners er nogal ongerust door de overvloedige aanwezigheid van drugsdealers.
De passage heeft absoluut niet meer de sfeer van vervlogen tijden en is nu het domein van vooral Oosterse ondernemers. Je vindt er dan ook tal van Pakistaanse eettentjes maar ook winkeltjes en Indische kappers.
In vervlogen tijden werden er in de Passage du Prado dansfeesten gehouden maar van die periodes is nu weinig meer terug te vinden. De L-vormige passage komt uiteindelijk uit op de Boulevard Saint-Martin. Ga daar dan rechtsaf en ga bij de Porte Saint-Martin links de Rue St. Denis in.
Dit is één van de oudste straten van Parijs, In de 1e eeuw was het al een route van de Romeinen. Je loopt hier dus op historische grond. Ook al vanwege het feit dat de route onder de Porte Saint-Denis naar het noorden loopt waar in de basiliek van Saint-Denis de graven liggen van de Franse koningen.
Passage du Ponceau en Passage du Caire, rue Saint Denis
Zonder dat je er erg in hebt loop je hier in het 2e arrondissement van Parijs en kom je dus al weer richting het centrum. In de Rue St.Denis zie je vlak voor de kruising met de Rue du Caire de ingangen van twee passages.
De eerste die je tegenkomt ligt aan de rechterkant en is de Passage du Ponceau. Deze stamt uit 1826 en komt uit op de Boulevard de Sébastopol. Als je er in loopt dan zul je boetieks en een paar restaurantjes ontdekken.
Als je aan het einde terugloopt ga je linksaf. Steek dan de straat over en ga de Passage du Caire in. Deze leuke passage werd in 1798 geopend en is dus één van de oudste in Parijs. Met een lengte van 370 meter is het de langste passage van Parijs maar ook meteen de smalste.
Passage en Place du Caire
Toen de Passage du Caire geopend werd was het de tijd van de veldtocht van Napoleon naar Egypte. Oorspronkelijk zaten er vooral drukkerijen en lithografische bedrijfjes. Maar nu vind je er vooral groothandels in confectie en bedrijfjes waar etalagepoppen worden gemaakt. Als je de passage helemaal volgt kom je op een leuk pleintje uit: La Place du Caire.
Zodra je de passage uit loopt moet je je even omdraaien en omhoog kijken. Dan zie je de prachtige gevel met de ingang van de Passage du Caire met erboven 3 Egyptische beelden. Deze beelden Hathor uit. Hoe ik dat weet? Kijk goed naar de oren, het zijn de oren van een koe. Hathor is de Moedergodin van de Egyptische oudheid en die werd oorspronkelijk afgebeeld als een koe.
Even pauze en daarna nog meer passages ontdekken
Overigens ligt op de Place du Caire ook een café met terras dus als je trek hebt in een kop koffie of iets anders dan kun je hier even pauzeren. Ik stop hier nu ook even met de wandeling, maar het vervolg staat hier online. Dan ga ik naar wat bekendere passages zoals Véro-Dodat, Du Grand Cerf, Palais Royal, Colbert en Vivienne. Ben je nieuwsgierig naar het vervolg? Dan kun je dit blog op Frankrijk Binnendoor lezen of kies een van onderstaande links voor het vervolg en de resterende Premiumverhalen.
Download het complete e-book Passages van Parijs nu voor maar 9 euro. 61 pagina's vol handige tips om een bijzonder stuk Parijs te ontdekken.
Premiumleden kunnen het ebook Passages van Parijs gratis downloaden, net als alle andere ebooks voor Premiumleden.
Stedentrip Parijs met gratis stadswandeling
Als je nu een stedentrip naar Parijs wilt maken dan zijn de aanbiedingen van TUI een aanrader. Los van de scherpe prijzen krijg je er nu ook een gratis stadswandeling bij met een gids die je meeneemt naar onbekende plekken.
Het Frankrijk Binnendoor ebook Parijs!
Als je Parijs voor het eerst gaat bezoeken, of juist eens iets anders wilt zien in Parijs dan is dit ebook jouw bron van inspiratie voor een onvergetelijke stedentrip. Velen ging je al voor om met dit ebook niet het andere Frankrijk maar het andere Parijs te ontdekken. Bon voyage!
De Podcast over de passages van Parijs
De Passages van Parijs hebben elk hun eigen karakter en zijn verrassend. Ze laten je de sfeer van de 19e eeuw proeven in hartje Parijs! In de podcast over de Passages van Parijs ontdek je dit bijzondere stukje Parijs en neem ik je mee alsof je in Parijs aan het wandelen bent.
Podcast: Download (13.5MB)
Abonneer RSS
Fantastique! Een heerlijk overzicht dat enorm bruikbaar en inspirerend is.