Au Bon Marché of Le Bon Marché?

Le Bon Marché in Parijs is 160 jaar jong!

Au Bon Marché

Le Bon Marché Rive Gauche het oudste warenhuis van Frankrijk!

In 1838 besloten de twee Parijse broers Videau om een grote winkel in Parijs te starten.

Dat was het begin van Au Bon Marché. Oorspronkelijk verkochten zij alleen matrassen, beddengoed, fournituren en parasols.  Na een aantal jaren gingen zij in 1852 samenwerken met het Aristide en Marguerite Boucicaut die er andere ideeën op na hielden en toen de basis legden voor het warenhuis. Zij waren er dan ook verantwoordelijk voor om in 1863 de broers uit te kopen omdat de meningen uiteen liepen.

3 jaar later konden de Boucicauts hun droom waarmaken en werd opdracht gegeven tot de bouw van het warenhuis dat na diverse uitbreidingen en ingrepen van Gustav Eiffel (ja die van de toren) tot één van de mooiste warenhuizen van Parijs kon uitgroeien.

In elk geval was Au Bon Marché het allereerste warenhuis van Parijs en stond model voor de concurenten op de andere over van de Seine zoals La Fayette, Printemps en BHV. Er was ooit nog een 5e warenhuis lag bij de Pont Neuf maar Le Samaritaine is al sinds 2005 gesloten.

Overigens heet Au Bon Marché nu officieel Le Bon Marché maar in de volksmond wordt nog vaak de oude naam gebruikt.

Wat maakt Le Bon Marché zo bijzonder?

Allereerst het feit dat het op de linkeroever van de Seine het enige grote warenhuis is. Alle andere vind je op de rechteroever van de Seine. BHV bij het Hotel De Ville (stadhuis) en La Fayette en Printemps liggen beide aan de Boulevard Haussmann.

De luxe uitstraling van het Le Bon Marché werd mede een flinke push gegeven toen in 1984 het Franse luxe concern LVHM het bedrijf kocht. Deze letters staan voor Luis Vuitton (de tassen), Moët (champagne) en Hennesy (cognac). Dit bedrijf wordt als één van de grootste, zo niet de grootste, onderneming ter wereld gezien van luxe consumentengoederen en is weer voor een groot deel eigendom van Groupe Christian Dior (inderdaad… die van de parfums!).

Daarmee is voor een groot deel de luxe uitstraling van dit prachtige warenhuis verklaard. Overigens zul jij mij vaker aan de overkant van de straat vinden bij La Grande Epicerie Paris waar je een onvoorstelbaar luilekkerland binnenstapt! Je kunt hier levensmiddelen kopen vanuit de hele wereld en alles is ongelooflijk mooi gepresenteerd. De prijzen zijn er ook naar.

Maar als je in de buurt bent moet je er absoluut naar binnen gaan. Je weet niet wat je ziet! Als je van lekker eten en drinken houdt dan is dit Parijs op zijn best!

Waar ligt Le Bon Marché Rive Gauche?

In het 7e arrondissement van Parijs en in de driehoek tussen de Seine met het Musée d’Orsay, de Eifeltoren en Des Invalides. Een chique wijk waardoor het warenhuis zich mag verheugen op veel gefortuneerde maar ook bekende klanten.

De hoofdingang ligt op de hoek van de Rue du Bac en de Rue Babylone. Met de metro kun je dichtbij uitstappen bij Sèvres-Babylone of Vaneau maar ik raad je iets anders aan!  Tussen de Seine en Le Bon Marché loopt de Rue du Bac die start bij de Pont Royal tegenover de Tuilleriën.

De Rue du Bac vind ik zelf één van de leukste winkelstraten van Parijs. Chicque, lekker en boordevol leuke winkeltjes. Deze straat loop je dan af als een grote opmaat naar de apotheose en die vind je aan het einde bij Le Bon Marché en La Grande Épicerie Parijs.

Al meer dan 160 jaar een begrip in Parijs

Het spreekt voor zich dat het 160 jarig bestaan groots werd gevierd er waren zelfs speciale artikelen te koop met 160 jaar Le Bon Marché als thema. Heel bijzonder was de speciale catalogus. Op de voorkant stond Catherine Deneuve die het gezicht van het 160 jarig feestje was.

Tips