Marseille! Bijzondere Citytrip en Bezienswaardigheden

Recent ging ik mee op een cruiseschip op de Middellandse Zee om naar Marseille te varen. Dit blog en deze podcast gaat dus niet over Frankrijk Binnendoor, maar over Frankrijk Buitenom 🙂 Een absoluut mooie ervaring want Marseille is een topstad. 

Kijk of luister naar mijn exclusieve podcast over een bijzondere trip naar Marseille.  Met de videopodcast zie je wat ik ook heb gezien en in het onderstaand, gratis, luisterboek krijg je unieke insidertips. In het bijbehoren blog vind je veel handige extra info.

Kennismaking met Barcelona

Een tijdje geleden kreeg ik een uitnodiging om met een groep mee te gaan met een cruise op de Middellandse Zee. Ik kende het stel want sinds 4 jaar trekken wij er meestal een dag of 4 op uit om nieuwe bestemmingen te ontdekken.

Maar een cruise? Het werd nog erger want wij zouden vanaf Schiphol naar Barcelona vliegen en op de 4e dag van Genua in Italië terug naar Nederland. Dat had dus niet veel met Frankrijk Binnendoor te maken. En vliegen is niet mijn favoriete bezigheid. Zo, dan weet je ook meteen waarom ik zo graag met de auto door Frankrijk reis. Maar ik besloot mee te gaan want de 2e stad van Frankrijk, Marseille, werd ook bezocht. En dat leek mij wel wat.

Oké, het werd dus een 4-daagse cruise van Barcelona via Marseille naar Genua. Het was lang geleden geweest dat ik in Spanje was en Italië was al helemaal nieuw voor mij. 

Ik zei dus ja en recent was het zover. Om 8 uur met het vliegtuig naar Barcelona om daar later in de ochtend in Barcelona aan te komen. Met een busje werden wij naar een goed hotel gebracht. Het Grupotel Gran Via 678 is een 4-sterrenhotel met prima kamers, goed ontbijt en fraaie voorzieningen zoals een zwembad en zonneterras. En dat op maar een paar honderd meter van de Plaza Catalunya en op loopafstand van La Rambla die door iedereen dus gewoon Ramblas wordt genoemd.

Wel moet ik bekennen dat ik niet zo gek veel van Barcelona heb gezien want we zijn nadat wij de koffers hebben achtergelaten op zoek gegaan naar een leuke plek voor de lunch. Die vonden wij ergens halverwege bij de Ramblas. Als je iets verder dan het Gran Theatre de Liceu het smalle straatje Carrer de Colom in gaat kom je op een fraai plein. Dat is de Plaza Reial. Loop dan naar links achter in de hoek naar het Paella restaurant MariscCo.

De haven en het strand van Barcelona 

Barcelona

Ik heb er heerlijk gegeten en het is een topplek voor een lunch. Wat mij opviel was dat het er midden in de stad toch lekker rustig was. Een plek om te onthouden dus. Het is leuk om hier vandaan naar de haven en het strand te lopen. Dat kan via de Ramblas maar ook via de kleine straatjes en steegjes. Het is maar net wat je leuk vindt.

Eenmaal bij de haven is het een aanrader om via de Passeig de Johan de Borbo naar het strand te gaan. Je passeert eerst tal van fraaie terrassen met uitzicht op de luxe jachten die hier liggen. Iets verder loop je tussen ontelbare verkopers van tassen, riemen, schoenen, sportkleding en "merkkleding". Let vooral op de fraaie manier waarop alles op een wit laken is uitgespreid en hoe de schoenen zijn "tentoongesteld". Alleen dat al vond ik heel fraai om te zien.

Iets verder kom je dan bij het strand. Wil je daar iets bijzonders en hou je van loungen? Dan is er maar één plek waar je naar toe moet. Dat is het loungeterras van Hotel W. Barcelona. Je ziet het iconische gebouw al van ver liggen. Je kunt er komen via de hoofdingang van het hotel. Ik werd met een paar reisgenoten eerst weggestuurd omdat wij niet netjes genoeg gekleed waren maar even later kon ik er toch naar toe en werden er excuses aangeboden.

Het mooiste plekje van Barcelona?

Het is te proberen want als je er zit heb je misschien wel één van de mooiste plekjes bij het strand van Barcelona Je kunt natuurlijk ook een kamer boeken in dit hotel zodat je ook een duik kunt nemen in het zwembad. Het wordt dan één of meer dagen genieten op 5-sterren niveau aan het strand en bij de haven in Barcelona. Wil je eens iets bijzonders? Dan is dit misschien wel een heel goed idee.

De middag bracht ik door in deze omgeving. Je kunt bijvoorbeeld met de Port Cable Car op grote hoogte de haven oversteken. Heb je zin in een wandeling? De beroemde Sagrada Familia ligt 4 kilometer verder. Een uurtje wandelen door de stad dus. Maar vanaf de haven kun je er ook met de metro naar toe en dan duurt het een half uurtje.

 In de avond had ik nog een heel leuke en lekkere avond in een tapasbar. Hoe deze heette weet ik niet precies maar je struikelt er over in Barcelona. Één ding is zeker als je in Barcelona bent dan is een gezellige avond met vrienden in een Tapasbar een aanrader.

Mijn doel lag echter 500 kilometer verderop aan de Middellandse Zee en dat was Marseille

Met een luxe cruiseschip naar Marseille

play

Na een supergezellige avond en een goed ontbijt in Barcelona moesten wij rond 11 uur inschepen op de MSC Meraviglia. Oorspronkelijk was het de bedoeling om te varen met de spiksplinternieuwe MSC Bellissima. Maar die gaat pas later in 2019 op de route varen waarvan ik een deel heb gevaren.

De MSC Meraviglia is trouwens ook niet mis. Dit schip werd in 2016 in Saint-Nazaire in Frankrijk te water gelaten en was tot 2017 één van de grootste cruiseschepen ter wereld. Toen ik éénmaal aan boord was is de indruk verpletterend. Het schip heeft plaats voor bijna 3,5 duizend passagiers en er zijn ruim 1000 bemanningsleden die je overal met een glimlach helpen. Er zijn talloze restaurants en de 19 dekken beschikken over comfortabele hutten. Ik had er één met balkon waardoor je bij lekker weer kon genieten van het uitzicht op zee. 

Als je van plan bent om ooit een cruise te boeken zoals ik die gemaakt heb dan kun je beter iets meer betalen voor een balkonhut. Vanaf mei 2019 gaat de MSC Bellissima de route varen die ik dus deels heb gevolgd. 

Er valt veel te beleven op een luxe cruiseschip

Luxe genieten op een cruiseschip

De complete Middellandse Zee cruise duurt normaal gesproken 8 dagen en volgt deze route:

  • Barcelona (vertrek)
  • Marseille
  • Genua
  • Napels
  • Messina
  • Malta
  • Barcelona

Je vaart voornamelijk 's-nachts. Meestal vertrekt het schip om 18:00 en de volgende morgen rond 08:00 kom je dan aan in de volgende haven. Ik heb vooral genoten van het vertrek uit Barcelona want je hebt vanaf het achterdek een fantastisch uitzicht.

Het is echt een aanrader om bij vertrek uit een haven naar het hoogst gelegen dek te gaan. Ook het vertrek vanuit Marseille is fantastisch omdat je dan langs de kust richting Genua vaart en je langs de fraaie Calanques tussen Marseille en Cassis komt. Het is ook leuk om 's-morgens een keer op tijd op te staan om de aankomst in een haven te ervaren.

Genoeg te beleven aan boord van en cruiseschip

Op deze schepen hoef je je geen moment te vervelen. Er is zelfs een complete winkelstraat van 100 meter met shops, bars en restaurants. 's-Avonds verandert dit vaak in een gezellige muziekarena. Er zijn verschillende live optredens en op de MSC Meraviglia en Bellissima is zelfs een apart theater voor met 2 verschillende voorstellingen van het beroemde Cirque du Soleil. De restaurants zijn prima en er is ook een self-service restaurant dat 20 uur per dag open is voor ontbijt, snacks, lunch en diner. 

Oh ja... mocht je een cruise op de MSC Meraviglia of Bellissima maken en je zoekt dek 17? Dat is er niet want de rederij is Italiaans en 17 is in Italië een ongeluksgetal. In de liften zul je dan ook geen knopje dek 17 vinden.

Marseille met een e-bike ontdekken

Citytrip Marseille

Op vrijdagochtend om 08:00 lag het cruisseschip in de haven van Marseille. Deze ligt een kilometer of 8 van het centrum van de stad. Ik had trouwens heerlijk geslapen en met al die bars en restaurants aan boord was ik later naar bed gegaan dan ik van plan was. Het gevolg was dat ik net te laat was om het binnenvaren van de haven mee te maken. Achteraf niet zo heel erg want omdat je buiten de stad ligt viel er niet zo veel te zien.

Na het ontbijt ging ik met mijn reisgenoten met de taxi naar het centrum. Een ritje dat € 20 kostte. Je kunt ook met pendelbussen die klaar staan maar met een taxi heb je veel meer vrijheid. Wij hadden een afspraak bij Le Vieux Port waar een gids klaar stond met e-bikes. Er was een tocht gepland van circa 3 uur langs de highlights en onbekende spots van Marseille.

Palais du Pharo en Fort Saint-Jean Marseille

Een absolute aanrader want je komt in relatief korte tijd veel te weten over deze bijzondere stad. De tocht is circa 7 kilometer en startte in de Porte Vieille bij het Theatre Criée.  De eerste stop was aan de kop van de haven bij het Palais du Pharo. Dit paleis werd in de 19e eeuw gebouwd door Napoleón de Derde. Hij heeft er echter nooit gewoond want hij overleed voor het klaar was. Hij had wel oog voor de ligging want die is formidabel. Zijn vrouw heeft het later geschonken aan de stad. Nu wordt het gebruikt voor congressen en evenementen.

Je hebt er een fraai uitzicht op de historische haven van Marseille. Aan de overkant ligt het Fort Saint-Jean dat in 1660 door Lodewijk de Veertiende werd gebouwd. Alleen Lodewijk vertrouwde de inwoners van Marseille niet en het verhaal gaat dat daarom de kanonnen niet op zee maar op de stad zijn gericht. In de Tweede Wereldoorlog werd overigens een groot deel van het fort verwoest toen bij de bevrijding een munitiedepot van de Duitsers de lucht in vloog.

Vallon des Auffes en de lekkerste Bouillabaisse 

Chez Fon Fon

De rit met de e-bikes was prima. Er zijn geen of nauwelijks fietspaden in Marseille dus het is wel goed opletten en netjes achter elkaar de gids volgen. Ik vond het in elk geval heel gaaf want na het Palais du Pharo rij je een stuk langs de Middellandse Zee tot je in de wijk Vallon des Auffes komt.

Je hebt er een uitkijkpunt waar je de eilanden met een paar forten voor de kust ziet liggen. Je kunt sommigen trouwens met een boottrip bezoeken.  Je zit hier in het 7e arrondissement van Marseille en het leukste vond ik als je een trap in een smalle steeg afdaalt. Er boven hangt een ijzeren bord met Vallon des Auffes. Rechts er van zie je een straatnaambord met Corniche Président J.F. Kennedy. Als je daar de trap afgaat dan staat je een aangename verrassing te wachten.

Je komt in een klein haventje en direct links van de trap ligt Chez Fon Fon. Het is sinds 1952 de beste plek in Marseille om bouillabaisse te eten, de beroemde vissoep die in deze stad zijn oorsprong vond. Los van het feit dat je er voortreffelijk kunt eten is het uitzicht op het haventje fantastisch. Als je jezelf wilt verwennen dan moet je hier een plekje zien te veroveren. Je moet wel van te voren reserveren want anders ben je kansloos. 

Er is nog een bijzonder plekje. Zelfs op sterren niveau. Daarvoor loop je onder de brug door richting de zee. Je ziet dan restaurantant L'Epuisette van chefkok Guillaume Sourrieu. In het restaurant heb je een formidabel uitzicht op de Middellandse Zee. Alleen daarom is het al de moeite waard om te proberen een plekje te reserveren. Op deze plek kun je ook weer omhoog lopen naar het monument ter nagedachtenis aan de helden van het Franse leger.

De strandjes en baaien van Marseille

ÎLe de Gavy, Marseille

Na het leuke haventje van Vallon des Auffes fietste ik met de gids verder langs de Corniche van Marseille en kwam langs Les Bains Militaires. Volgens de gids een opvang voor militairen die niet lekker in hun vel zitten. In elke geval een prachtige plek om op te knappen want de ligging is formidabel.

Wij kwamen door kleine en smalle straatjes en reden door tot wij bij de Pointe Cadière kwamen. Hier was er opnieuw tijd om te genieten van de bijzondere omgeving en het uitzicht op de eilandjes voor Marseille. Je kunt er met een trap naar beneden en zo kom je weer op een geheim plekje met een kiezelstrandje dat vooral door de inwoners van het 7e arrondissement wordt bezocht. Als je het niet weet vind je het nooit.

Eilandjes

Op deze plek zie je ook 2 eilandjes die vlakbij liggen. Het zijn Île d'Endoume en Île Gaby. Op het laatste eilandje ligt een klein fort dat ooit door Lodewijk de veertiende werd gebouwd ter verdediging van Marseille.

Begin vorige eeuw werd het eiland, met fort, door het Franse leger verkocht aan een rijke ondernemer uit Marseille die het vervolgens schonk aan zijn echtgenote Lilian Gaby.  Het eiland is dus nu naar haar vernoemd. Zij organiseerde er talrijke feesten en partijen. De huidige eigenaar heeft van het eilandje een evenementen en PR centrum gemaakt. En je kunt het ook huren voor feesten en partijen. 

De fietstocht ging verder door de smalle straatjes en wij maakten nog even een stop bij de Anse de Maldormé. Dat is ook weer een mooie baai waar vooral de inwoners van Marseille van zon en zee genieten. Je kunt met een trap naar het kiezelstrand. Langs de hele kust van de stad vind je dit soort "geheime" strandjes. Iets verderop ligt de Anse de la Fausse Monnaie. We fietsten er langs over de kustweg richting het Parc Valmer. 

Hier verlieten wij de kustweg om omhoog te fietsen naar de bijzondere Basiliek die hoog boven Marseille het beeld van de stad bepaalt

De Basiliek Notre Dame de la Garde

Uitzicht op Marseille

Zoals zo vaak ligt de beloning op de top. Dat geldt zeker voor Marseille!

Met de gids voorop reden wij nu dwars door de stad. Het is goed opletten want er zijn geen fietspaden en je moet een paar keer een kruising over zonder stoplichten. Het eerste stuk gaat, nog maar op een gegeven moment begint de weg omhoog te draaien.

Je klimt er naar de heuvel La Garde waar bovenop de Basiliek Notre Dame de la Garde ligt. Ondanks dat wij met een e-bike omhoog reden was vooral het laatste stukje best pittig. Dat kwam vooral omdat er een paar vervelende haarspeldbochten inzitten. Toen ik bovenaan was moest je de parking op en dat was een haakse bocht naar rechts. Ik kwam er bijna stil te staan. Maar gelukkig was er een enthousiast koppel Fransen dat mij aanspoorde met een gevat "Allée Allée". Ik voelde mij heel even Tom Dumoulin maar dan wel op een Franse e-bike.

162 meter boven zeeniveau

De Basiliek ligt op 162 meter boven zeeniveau en je hebt overal een indrukwekkend uitzicht op de stad. Hier vandaan kun je ook het mooie stadion van Olympique Marseillezien dat een hoofdrol speelt in de Netflix serie Marseille (aanrader om te kijken).

De bouw startte in 1853 en in 1864 werd de basiliek ingewijd. Het mocht wat kosten want er werden 23 scheepsladingen marmer en graniet uit Italië aangevoerd. Het bijzondere van de kerk is dat deze op een oud fort gebouwd is en uit 2 verdiepingen bestaat.

Toen ik bovenop was en de basiliek in ging was ik een beetje teleurgesteld. Ik had er meer van verwacht. Maar het bleek dat ik in de sobere benedenkerk stond (de crypte). De basiliek zelf is indrukwekkend met marmer, mozaïeken en veel kleur. Heel bijzonder. Ik moest meteen denken aan de Sacré-Coeur in Parijs.

Vanuit de stad kun je er lopend naar toe maar het is een flinke klim. Je kunt ook met de auto omhoog en met het toeristentreintje want die stopt achter de basiliek. Ik wilde nog wel langer hier blijven want aan elke kant van de basiliek heb je een fenomenaal uitzicht. Maar de gids wilde terug naar Le Vieux Port. Dat was trouwens best leuk want de afdaling ging vanzelf.

Ik werd nog verrast want op een gegeven moment ging de gids rechtsaf een parkeergarage in. Een heel aparte belevenis want ik had nog nooit in een parking gefietst :-). 2 verdiepingen lager reden wij er aan de achterkant weer uit en niet veel later stonden wij weer aan het beginpunt.

Lunch en Le Panier in Marseille

De haven van Marseille

De tijd vliegt in Marseille en het was inmiddels al half twee. Zo'n e-biketour met een gids is trouwens wel een aanrader als je in relatief korte tijd veel wilt zien. Vooral de uitleg overal was de moeite waard en je kreeg genoeg tijd om overal zelf te gaan kijken en foto's te maken.

Nu wij toch in de oude haven waren wilde ik naar de andere kant want daar ligt de oude wijk Le Panier en ik had mij laten vertellen dat het daar super gezellig en leuk is. Dat is ook zo! Vanaf het Théatre Criée kun je om de oude haven lopen maar makkelijker is het om voor 50 eurocent de "ferry" te pakken die midden in de haven heen en weer vaart. Het is nog leuk ook.

Aan de overkant liggen tal van restaurants en leuke terrassen waar ik met mijn reisgenoten een plekje zocht en vond. Restaurant La Cuisine Au Beurre bleek een topplek te zijn voor mosselen. Ik heb ze zelden zo lekker gegeten. Samen met een fles goede rosé uit de Provence vermaakten wij ons prima. En de rekening bleek met € 180 inclusief drankjes voor 10 man best mee te vallen. Moet ik wel eerlijk bekennen dat achteraf bleek dat er 1 fles wijn niet geteld was. Maar dan nog. Het was een toplunch die je kan aanbevelen.

Daarna slenterden en klommen wij door de smalle oude straatjes van Le Panier om tenslotte uit te komen bij de Cathédrale La Major. Hier ben je bij de Quai de la Tourrette waar van alles te beleven valt. Er zijn mooie terrassen met topuitzicht en je kunt naar het moderne gebouw van het MuCEM.

Door velen al geroemd als dé culturele hotspot van Marseille. Dat is niet zo verwonderlijk want dit moderne pand van architect Rudy Ricciotti verbindt het oude fort Saint-Jean met deze bijzondere locatie aan de Middellandse Zee waar flaneren een bijzondere ervaring wordt.

Via een smalle loopbrug kun je namelijk vanaf het museum naar het Fort Saint-Jean en daarvandaan kun je dan weer met een loopbrug over de haven terug naar Le Panier. Een rondje dat je zeker moet maken als je in Marseille bent!

Eind van de middag ging ik terug naar het cruiseschip de MSC Meraviglia. Bij de Cathédrale staan taxi's dus dat was makkelijk. De chauffeur vroeg waar wij vandaan kwamen en na het horen van Pays Bas riep hij verrukt uit "Aaah... Ajax Amsterdam Mathijs de Ligt!"

De route van de fietstocht in Marseille

Hieronder zie een kaart met de route die wij gefietst hebben. Je kunt ook het luisterboek (podcast) van deze bijzondere trip beluisteren waar je maar wilt. Je kunt het luisterboek ook downloaden zodat je het kunt beluisteren op een tijdstip dat jou uitkomt.

In deze exclusieve podcast vertel ik je alles over mijn ervaringen tijdens een cruise op de Middellandse Zee en een dagje Marseille. Een stad die absoluut een bezoek waard is. Ik maakte er ook een fietstocht op een e-bike met een gids . Een aanrader!

Meer tips over Marseille

Wil je meer weten over Marseille? Lees dan vooral mijn tips op frankrijkvakantieland.nl/marseille

Wat vind jij van deze tip?