Arcachon: badplaats met bijzondere huizen in de ville d'hiver

Arcachon en de ontdekkingstocht door de ville d’hiver

arcachon Ville d'Hiver

Arcachon in het zuidwesten van Frankrijk is een topbestemming

Het zal voor mijn trouwe lezers geen verrassing zijn dat Zuid-West Frankrijk voor mij weinig geheimen meer heeft en één van mijn favoriete bestemming in Frankrijk is.  Vooral in de departementen Gironde en Landes vind ik het altijd weer fantastisch. Je kunt er heerlijk fietsen, wandelen langs de immense stranden en genieten van een formidabele keuken waar de verse vis en oesters uit het Bassin d’Arcachon of van de Banc d’Arguin niet mogen ontbreken. De wijnen uit de Gironde en de Bordeauxstreek zijn natuurlijk wereldberoemd en de wijngaarden en domeinen zijn een ontdekkingstocht waard. Kortom dit deel van Le Sud-Ouest is een prima vakantiebestemming.

Een bijzondere badplaats

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik voor de eerste keer in Arcachon was. Samen met Marian slenterden wij over de boulevard waar het altijd wel gezellig druk is. Je hebt er een mooi uitzicht over het prachtige Bassin d’Arcachon met aan de overkant de landtong met le Cap Ferret waar je prachtige heerlijk kunt fietsen. Je kunt er ook met een bootje naar toe en zelfs je fiets meenemen!

Die eerste keer vond Marian Arcachon niet echt bijzonder maar toen wisten wij nog niet wat wij nu wel weten! Daarna zijn wij talloze keren in het gebied geweest en telkens weer moeten we even naar Arcachon. Natuurlijk om tussen de middag op de boulevard lekker te lunchen of mosselen en oesters te eten. Maar ook om het andere Arcachon te ontdekken. Want Arcachon heeft iets te bieden dat werkelijk uniek is! Naast het feit dat er stranden aan het Bassin d’Arcachon èn de Atlantische Oceaan zijn is er ook een verrassende oude binnenstad.

Ville d’hiver van Arcachon

Rond 1860 was Arcachon niet meer dan een paar vissershutjes en eigenlijk het einde van de wereld voor veel inwoners van de streek. Tot de spoorlijn naar Guijan-Mestras werd aangelegd om de vissersplaats te ontwikkelen. Dat heeft er toe geleid dat rijke Fransen het prachtige stuk land ontdekten met de unieke ligging aan het Bassin èn de Atlantische Oceaan.

Er werden prachtige villa’s op een heuvel gebouwd waar uiteindelijk ook beroemde Fransen gingen wonen. Het loont echt de moeite om naar het office du toerisme te gaan en daar een wandeling voor de Ville d’hiver te halen. Je loopt dan langs alle belangrijk villa’s met prachtige namen zoals: Toledo, Brémontier, Graigcrosten, Sigurd, Térésa en Trocadero (zie foto). Maar er zijn er nog veel meer. Tijdens de wandeling kom je ook bij een uitkijkpunt dat gebouwd is door een leerling van Gustac Eiffel. Je hebt er een fantastisch uitzicht over de omgeving.

Een mooie vakantietip

Ik kan Arcachon echt aanbevelen voor een mooie vakantie. Het weer is er praktisch altijd goed. Vanaf begin april tot half oktober schommelen de temperaturen tussen de 20 en 30 graden, de zon schijnt er volop en er staat meestal een heerlijk windje van zee dat het extra aangenaam maakt. Wat het weer betreft verwijs ik je ook graag naar mijn gesprek met een oude visser in het oesterplaatsje Arès.

Meer tips: