Tips en ervaringen Gorges du Verdon

Wil je met vakantie naar de Gorges du Verdon? Kom achter mijn persoonlijke ervaringen en tips dus luister en lees…

Podcast Gorges du Verdon

Download MP3 Abonneer in iTunes

Op ontdekkingstocht door de Gorges du Verdon

Als je tijdens je vakantie iets spectaculairs wilt zien dan is de Gorges du Verdon een absolute aanrader! Over een lengte van ongeveer 25 kilometer is door de rivier de Verdon een indrukwekkende kloof uitgesleten die ook wel de Grand Canyon du Verdon wordt genoemd.

De Gorges du Verdon vind je tussen de populaire vakantiebestemming Castellanne en Moustiers-Sainte-Marie bij het prachtige Lac Sainte-Croix-du-Verdon.

Een tocht met de auto door de Gorges is een spectaculaire onderneming waar je op tal van uitkijkpunten kunt genieten van de indrukwekkende natuur. Op sommige punten ligt de rivier zelfs 700 meter diep!

Prachtige natuur en… roofvogels!

Vale Gier bij de Verdon

In het regionaal natuurpark Verdon vind je trouwens 180.000 hectare prachtige natuur.

Je moet niet raar opkijken als er plotseling een grote roofvogel boven je cirkelt. De vale gier isbijvoorbeeld op diverse plekken te spotten. Ze waren hier uitgestorven maar zijn inmiddels weer terug en vinden in de steile rotswanden de ideale plek om hun nesten te bouwen.

De rotswanden worden ook gebruikt door bergklimmers en durfals die willen abseilen of zelfs ongezekerd de wanden beklimmen. Er zijn verschillende parkeerplaatsen en uitwijkpunten langs de weg waar je dit kunt bekijken.

4 tips om de Gorges du Verdon te ontdekken

Met de auto of motor door de Gorges du verdon

Je kunt de Gorges du Verdon op verschillende manieren ontdekken en ik zal je uitleggen hoe je dat het beste kunt doen.

Allereerst kun je met auto of motor via een weg die tussen Castellane en Moustiers-Sainte-Marie ligt. Als je ‘s-morgens vertrekt is het nog niet zo warm en zal de drukte ook wel meevallen. Een ander voordeel is dat je dan met de zon in de rug vertrekt wat handig is om foto’s te maken.  In de namiddag is de andere richting aan te bevelen.

Deze weg, die soms hoog boven de Gorges uittorent, wordt de Route des Crêtes genoemd en loopt ten noorden van de rivier. Er loopt ook een weg ten zuiden van de Gorges du Verdon. De Corniche Sublime gaat van Aiguines naar Riblaquon.

Met de mountainbike door de Gorges du Verdon

Mointainbiken bij de Gorges du Verdon

Met een mountainbike kun je genieten op prachtige routes door het natuurpark en door trails met elkaar te verbinden is het mogelijk om de natuur bij de Gorges helemaal te verkennen.

Een goed uitgangspunt is dan de Grande Traversée VTT la TransVerdon. Deze gaat vanaf de bron op de Col d’Allos tot aan Gréoux-les-Bains. Deze schitterende mountainbike tocht is totaal circa 260 kilometer lang maar onderverdeeld in verschillende etappes.

Vanaf Castellane kun je de etappes 9, 10, 11 en 12 volgen tot aan het Lac Sainte Croix du Verdon. In totaal ongeveer 68 kilometer. De route gaat niet altijd vlak langs de Gorges omdat dat gewoonweg niet kan (tenzij je over de weg wilt rijden). De etappes variëren in lengte van 14 tot circa 18 kilometer en zijn voorzien van een bewegwijzering van de Fédération Française de Cyclisme.

De Grand Traversée behoort tot één van de mooiste mountainbikeroutes van Frankrijk!

Met een kano, raften of een waterfiets op de Verdon

De Gorges du Verdon verkennen per kano

Een mooie manier om de Gorges du Verdon te ontdekken is natuurlijk vanaf het water.

Maar… dat kan niet altijd omdat de stuwdam van Chaudanne bij Castellane een paar keer per week wordt opengezet. Deze stuwdam regelt het waterniveau in de rivier en bij opening kan het hoogteverschil in 15 minuten oplopen tot ongeveer 1 meter 30!

Verhuurbedrijven langs de rivier weten precies wanneer dat gebeurt en daar kun je dus ook het beste terecht als je wilt raften. Je vindt ze op diverse plekken langs de Verdon. Voor een rustigere kanotocht zijn de dagen dat de stuwdam niet geopend wordt het best geschikt. Ook daarover kan men je ter plekke het beste informeren.

Wat trouwens echt heel mooi is om op een zonnige dag naar het Lac Sainte Croix te gaan en daar een waterfiets of kano te huren om dan stroomopwaarts de rivier op te gaan. Ik vind het altijd net of je dan op een subtropische plek bent. Het prachtige blauwgroene water en de daaruit oprijzende kliffen en rotsen zijn indrukwekkend. En op sommige plekken kletteren watervalletjes naar beneden.

Ik weet zeker dat je dit, net als ik, niet snel zult vergeten.

Wandelen bij èn in de Gorges du Verdon

Wandelen Gorges du Verdon

In het natuurpark van de Verdon kun je prachtige wandelingen maken. Ik kan je aanraden om bij een lokaal office du tourisme naar binnen te stappen en een boekje aan te schaffen waar deze wandelingen in staan. Je zult er geen spijt van krijgen.

Een paar leuke wandelingen zijn te maken bij Castellane zoals de Tour du Roc. Deze wandeling brengt je vanuit het dorp boven op de Notre Dame du Roc hoog boven het dorp. Het is wel even klimmen maar na circa anderhalf uur heb je een fantastisch uitzicht.

Nog een leuke wandeling die je bij Castellane kunt maken is naar het oude dorp Brandis die deels over de GR 4 gaat. Ik zal je er straks meer over vertellen omdat ik deze wandeling ook zelf gemaakt heb.

Sentier de Martel, durf jij?

Ben je een super ervaren wandelaar? Heb je geen angst om via smalle paadjes met de rivier ver onder je het avontuur te gemoet te gaan? Heb je geen hoogtevrees en zie je er niet tegenop om via smalle ijzeren trappen omhoog of omlaag te klauteren? Ben je niet bang om 670 meter door een donkere tunnel te lopen?

Dan is voor jou het Sentier de Martel hèt parcours om de Gorges du Verdon te ontdekken.

Het traject is ongeveer 14 kilometer lang en is een mooie maar inspannende tocht. Ik zou het niet aanraden aan ongeoefende wandelaars. Als je gaat zorg dan dat je goed bent voorbereid en denk aan een zaklantaarn omdat je anders in de tunnel geen hand voor de ogen ziet!

Dit traject werd ooit door de speoloog Martel voor het eerst afgelegd. Je kunt starten bij het Chalet de la Maline.  Je daalt er af en 50 minuten later en ongeveer 350 meter lager ben je onderaan in de Gorges aangekomen en begint de “echte” wandeling en het pure genieten.

Een bijzondere plek in de Gorges du Verdon?

Wandelen Gorges du Verdon

Een paar jaar geleden was ik in de buurt van Castellane om er een wandeling te maken naar Villars Brandis.

Omdat ik niet precies wist wat mij te wachten zou staan zorgde ik voor voldoende drinken en genoeg te eten voor onderweg. Het ergste is als je door je water heen bent en je kunt nergens wat drinkbaars bij tappen. En ‘s-zomers kan het hier behoorlijk warm worden.

Even buiten Castellane over de D952 richting de Gorges du Verdon ligt de mooie camping Camp du Verdon. Tegenover deze camping gaat een kleine weg, de C8, schuin omhoog richting Villars Brandis en de Colle Bernaiche. Je wandelt hier de bergen in die de Verdon flankeren.

Het eerste stuk volg je de wandelroute van Castellane naar Rougon (GR4) die over een oude Romeinse weg slingert tot aan de Coronpas en dan daalt tot in Rougon. Volg deze route niet helemaal maar na circa 3 kwartier wandelen ga je rechtsaf een geel gemarkeerd pad in.

Dit  kronkelt omhoog en op een gegeven moment kom je bij een veld met allemaal stenen muurtjes. Het is er weliswaar mooi maar ik bleek fout gelopen te zijn. Een stukje terug zag ik dat  het pad réchts verder omhoog liep. Het is er flink klimmen geblazen. Goede wandel- of bergschoenen zijn dan ook geen overbodige luxe. Maar de inspanning is wèl de moeite waard.

Villars Brandis

Wandeling naar Villar Brandis

Het uitzicht is er fantastisch en de wind waait verkoelend in mijn gezicht. Rechts zie ik een oude vervallen hut en ik nader Villars Brandis. Het is een gehucht uit de 13e eeuw dat in 1956 voor het laatst bewoond werd maar begin jaren ’70 werd het prive eigendom en zijn er weer bewoners.

Het pad is er nog behoorlijk breed en iets verderop doemen de eerste huizen op. Ze zijn bewoond maar wel ver van de bewoonde wereld.

Je zit er op ongeveer 1000 meter hoogte. Toen ik er begin juni was stak de brem geel af tegen de groene berghelling. Je hebt er een prachtig uitzicht op de Canyon van de Verdon. Iets verder zag ik een kerkhofje met een stuk of 8 graven waarvan sommige overwoekerd.

Vanaf het kerkhofje klauter ik verder en na een paar honderd meter kon ik kiezen voor Brandis op 1060 meter of de Colle Bernaiche op 1500 meter.

Ik wilde richting Brandis. Het pad wordt er smaller en gaat soms vlak langs de rand van de afgrond. Nimmer echter heb ik het idee of gevoel dat het gevaarlijk is. Je moet wel erg roekeloos zijn wil je hier naar beneden storten. Maar het blijft uitkijken dat je niet op een losse steen stapt en alsnog uitglijdt of valt.

De inspanning werd echter beloond met een fenomenaal uitzicht.

Het is alsof je er alleen op de wereld bent. Ver onder je kronkelt de alsmaar blauwer wordende Verdon. Het begon wel inmiddels behoorlijk warm te worden maar dat mocht de pret niet drukken. Het is puur genieten van de omgeving en het ongelooflijke uitzicht op de rivier aan de ene kant en de bergen aan de andere kant.

Een bijzondere plek: de Menhir Cadierres de Brandis

Aan de noordkant zie je een vreemde rotsformatie, die bekend staat als de Menhir Cadièrres de Brandis. Het is een prachtige plek om even te pauzeren, te genieten van de omgeving, iets te eten en wat te drinken. Het begon behoorlijk warm te worden en ik besloot dan ook om zuinig om te springen met het water dat ik bij mij had.

Een half uur later ging ik verder richting Brandis. Het ligt prachtig in een natuurlijk amfitheater van een groene vallei waar prachtige wilde bloemen bloeien. Ik zag er bijvoorbeeld een wilde struik officinale lavendel, een wilde lavendel die heerlijk ruikt.

In de vallei houdt het pad in het hoge gras op. Links liggen de deels gerestaureerde ruïnes van het oude dorp Brandis.

Ik ploeter verder door het hoge gras en kijk uit dat ik de wilde lavendel niet vertrap en let vooral op voor slangen. Aan de andere kant van de ruïnes vind je een pad dat recht naar beneden gaat.

Terug naar Castellane

De GR4 bij Castellane

In de verte en de diepte zie je dan weer de GR4 richting Rougon lopen.

Maar om daar te komen was makkelijker gezegd dan gedaan. Ik had al ruim 3 uur gelopen en geklommen en moest nu via het steile en kronkelend pad naar beneden. De afdaling was bezaaid met grote losse stenen.

Achter mij keken de Menhir Cadièrres de Brandis dreigend naar mijn verrichtingen. Voorzichtig zocht ik het wandelpad naar beneden en op een gegeven moment zag ik weer een gele streep op een steen.

Pfff…. gevonden en nu terug naar beneden!

Na een spannende maar prachtige afdaling kwam ik weer op het brede pad van de GR uit waar je linksaf richting Castellane kunt. Even later stond ik weer bij de C8 en Camp du Verdon waar ik de wandeling was begonnen en een fantastische ervaring rijker!

Nog wat tips om te wandelen bij de Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon zijn een unieke bestemming voor een vakantie. Als je er eenmaal bent geweest dan weet ik zeker dat je er, net als ik, vaker zult komen.

De streek is gevarieerd en er is voor elk wat wils. Je moet er wel rekening mee houden dat het in juli en augustus druk kan zijn. Ben je in de gelegenheid om bijvoorbeeld in mei, juni of september te gaan dan moet je dat zeker doen. Vooral in mei en juni is de natuur fantastisch en zijn de temperaturen vaak nog aangenaam.

Veel plezier bij de Gorges du Verdon!

Podcast Gorges du Verdon


© foto’s iStock en eRCeeMedia, muziek Pond5